Vi bringer her teksten til en løbeseddel, som vil blive omdelt til demonstrationer i morgen, 6. oktober, imod den borgerlige regerings angreb på ungdommens forhold. Løbesedlen kan også hentes i pdf-format her.
Skoler der forfalder, undervisning i vindueskarmen, ingen læreplads og manglende undervisning – det er hverdagen for landets elever, studerende og lærlinge.
De seneste mange år er der blevet skåret ned på uddannelserne, og nu vil regeringen skære mere end en milliard kroner mere.
Med andre ord er der mere end en milliard grunde til at demonstrere i dag.
Kapitalistisk krise
Den økonomiske krise er en del af det kapitalistiske system. Der går en skarp linje igennem samfundet. De store virksomheder og bankerne har vist, at de kun interesserer sig for deres kortsigtede profit. De vil ikke investere i produktion, og de vil ikke investere i veluddannede arbejdere, og de vil ikke betale regningen for, at deres eget system er i krise.
Under opsvinget har de danske arbejdere været tilbageholdende med krav om lønstigninger og accepteret lønninger, der kun lige er fulgt med inflationen. Overarbejdet eksploderede. Ifølge en undersøgelse fra LO er arbejdstiden pr. beskæftiget i Danmark steget med 100 timer om året fra 1995 til 2007. Ungdommen har uddannet sig trods konstante forhindringer som en skandaløs lav SU, tårnhøje klassekvotienter, lærerfri timer, nedskæringer og angreb. Hvad med kapitalisterne? De har skovlet ind og høstet det ene rekord-overskud efter det andet.
Enhed er vejen frem
Demonstrationen i dag er et vigtigt første skridt. Det er et vigtigt skridt, at unge går sammen om at kræve ordentlige forhold på uddannelserne, lærepladser til alle og boliger der er til at betale.
På den ene side i samfundet ser vi arbejdere og unge. På den anden side ser vi bankerne, de store virksomheder og deres borgerlige regering, der forsøger at lægge krisens byrde på os andre. Derfor er der brug for, at elevbevægelsen og fagbevægelsen står sammen. Lederne af vores organisationer må gøre alt, de kan, for at samle organisationerne i en fælles bevægelse til forsvar for vores uddannelser, arbejdspladser og levevilkår.
Det er fagbevægelsen, der har været afgørende i kampen for ordentlig velfærd og uddannelse til alle. Og det er fagbevægelsen, der har reel magt at sætte bag kravene. Ungdommen kan besætte deres skoler og sende vigtige signaler, men fagbevægelsen kan presse regeringens bagland – de store virksomheder – der hvor det gør ondt; på pengepungen.
Hvordan vinder vi kampen?
Hvis ikke demonstrationen i dag får regeringen til at trække nedskæringerne tilbage, hvilket der er stor risiko for, så må vi ikke stoppe kampen her. Hvis de er uimodtagelige over for fornuft, så må vi optrappe vores kampskridt. Her er det vigtigt, at lederne af elev- og studenterbevægelsen straks indkalder til et stormøde, som kan vedtage at fortsætte kampen og eskalere den. Det betyder, at alle landets elever og studerende må søge hjælp hos deres eneste allierede i kampen for god og gratis uddannelse: arbejderklassen. Hvis den samlede elevbevægelse lægger pres på toppen i fagbevægelsen, vil det have en vigtig effekt. Dette må følges af direkte appeller til landets arbejdspladser.
Kamp for velfærd
Den borgerlige regering har nu haft otte år til at vise hvilken side den står på; erhvervslivet, bankerne og forsvaret får milliarder, mens der skæres ned på gamle, børn, syge, handicappede og uddannelserne. Senest har erhvervslivet fået fire mia. i støtte, og militæret har fået ekstra 3,5 milliarder.
Denne kamp handler ikke kun om uddannelse, men om velfærd. Pengene til uddannelse skal ikke komme fra hverken børnehaver, sygehuse, ældrepleje eller andre velfærdsområder. Der skal tilføres flere penge til velfærd.
Kamp for en S-SF regering
Denne kamp er en politisk kamp. Derfor handler kampen også om at få væltet den borgerlige regering og valgt en ny regering med SF. Det er afgørende at kæmpe for, at vi får en ny regering, der kan føre en politik, der er ansvarlig over for arbejderne og ungdommen i stedet for bankerne og aktionærerne. Her er SF nøglen. Det er nødvendigt at styrke SF, SFU og resten af arbejderbevægelsen ved at blive aktiv og kæmpe for en socialistisk politik.
En socialistisk vej ud af krisen
Erhvervslivet, bankerne og de rigeste har tjent milliarder de seneste mange år. Det er dem, der må betale for bedre velfærd.
For det første må der startes massive offentlige investeringer. Skoler, hospitaler osv. er nedslidte, og der mangler billige boliger – ikke mindst for unge. Der står masser af boliger tomme pga. ejendomsspekulation. Staten må overtage de tomme spekulationsboliger og omdanne dem til billige boliger for almindelige mennesker.
Lige nu ser vi også hvordan mange virksomheder lukker produktionen ned i Danmark – det betyder at maskiner står ubrugte mens arbejdere står uden arbejde, en absurd situation. Regeringen må overtage de lukningstruede virksomheder, og køre dem videre under arbejdernes egen kontrol.
Vi har set, hvilken skadelig rolle bankerne spillede i krisen. Hvis en S-SF regering skal kunne have styr over økonomien og sikre, at vi ikke får en ny krise, må de have kontrollen med bankerne. Derfor må staten overtage bankerne. Kun på den måde kan der sikres penge til velfærd, lærepladser til alle og ikke mindst arbejde til alle.
Bliv aktiv for et sving til venstre
Vi har desværre også set at oppositionen ikke har været særlig klar i deres kritik af regeringen, for eksempel stemte både Socialdemokraterne og SF for 3,5 milliarder mere til forsvaret. Hvis vi skal have en ny regering kræver det at vi selv bliver aktive både i vores elevorganisation eller fagforening, men også politisk.
Socialistisk Standpunkt opfordrer alle til at blive aktive i SF og SFU, og der kæmpe for et sving til venstre. SF må forsvare et program imod alle nedskæringer, for bedre velfærd og for arbejde og lærepladser til alle.