Valgkampsdebat i Byggefagenes samvirke, København


AB



2 minutter

Overalt i landet afholdes der valgkampsmøder, hvor de forskellige partier giver deres bud på politikken de næste fire år. Især fagforeningernes valgmøder er vigtige, fordi at mange almindelige arbejdere og fagligt aktive møder op for at høre hvad politikerne har at sige og fordi det er her debatten ruller om de vigtige spørgsmål som bekymrer folk.

I går, torsdag den 20. januar var op mod 70 mennesker samlet i malernes fagforening på Nørrebro i København, hvor Byggefagenes Samvirke i København, havde indbudt til politisk debatmøde – faktisk i lang tid før man vidste at der ville komme valg.

Der var inviteret et panel, hvor politikere fra Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti var inviteret. Repræsentanten fra sidstnævnte imponerede tilhørerne med hans åbenlyse fjendtlighed imod ”de fremmede”, som ifølge ham ikke ”havde den danske demokrati-kultur”. At dømme efter latteren og tilråbene lod ikke til at tilhørerne kunne tage ham særlig seriøst. Men Dansk Folkeparti har nu engang heller aldrig været fagbevægelsens kop te.

Socialdemokratiet mente at værdier i Danmark hang sammen med den danske velfærdsmodel og at det var den vi måtte forsvare. Ligeså mente SF, men alligevel har partiet blåstemplet den nye EU-forfatning, som fastslår at medlemslandene skal opruste sig militært og at de skal liberalisere tjenesteydelser.
Dette emne var da også genstand for en del spørgsmål og kommentarer fra salen, og da Frank Aaen fra Enhedslisten sagde ”lad os være helt ærlige…liberalismen har fundet vej et godt stykke ind i SF”, udbrød salen i latter og klapsalver.
Det var dog tydeligt at Enhedslisten ikke har noget ægte alternativ til EU. Det de foreslår er blot at Danmark melder sig ud af EU, dvs. et kapitalistisk Danmark uden for EU. Dette vil ikke løse nogen af de grundlæggende problemer, da Danmark alligevel vil være underlagt de samme mekanismer, og i sidste ende være tvungen til at indordne sig det samme system. Det alternativ som alle arbejderpartierne manglede, var et socialistisk alternativ – en kamp i hele Europa for et socialistisk samfund uden landegrænser.

Også andre emner, som f.eks. Pensionsfonden, Beskæftigelsespolitik, m.m. blev vendt og mødet var på den måde utrolig givtigt. Socialistisk Standpunkt vil løbende rapportere fra forskellige valgkampsmøder – men vi opfordrer også vores læsere til at sende rapporter fra dem de har deltaget i.