Torsdag den 26. marts var 40 unge samlet til debatmøde arrangeret af Marxistiske Studerende i Støberiets sal på Nørrebro. Panelet bestod af Astrid Vang fra Socialistisk Ungdomsfront (SUF), Janus Rønbach fra Libertære Socialister (LS), Søren Mau, der har været aktiv i ET Andet Univeriste og lige har skrevet bogen ”Hæv stemmen” og Jonas Foldager fra Marxistiske Studerende og Revolutionære Socialister. Alle paneldeltagere var fra den yderste venstrefløj og grundlæggende enige i behovet for at omvælte det bestående system. Alligevel var det interessant, at der, det til trods, var ganske forskellige analyser af parlamentarismens rolle og hvilken tilgang revolutionære bør have til parlamentet.
Alle i panelet var enige om, at det parlamentariske system generelt er præget af levebrødspolitikere, et ukontrolleret embedsapparat og fuldstændig ukritiske medier, som er sammenvævet med eliten. Også fra salen gik mange indlæg over de samme linjer. Set over ét er partierne generelt blevet affolket, og har kun en brøkdel de medlemmer de havde for 50 år siden. Til gengæld er de blevet afhængige af den massive statsstøtte og binder sig dermed til staten og rykker længere væk fra almindelige arbejdere og unges virkelighed. Alle undersøgelser viser da også en historisk mistillid til de danske politikere generelt, hvilket bør betragtes som et sundhedstegn, når man tager politikernes adfærd i betragtning.
Aftenens diskussion i panelet gik mest på vurderingen af, hvor meget man konkret kan få ud af parlamentet, og hvordan revolutionære skal forholde sig til det. Fx selve handlingen at stemme. De sidste års erfaringer med den socialdemokratisk ledede regering har fået mange til at stille spørgsmålstegn ved, om det i det hele taget nytter noget, når politikerne alligevel fører den samme politik, trods deres valgløfter.
Også den internationale situation blev inddraget, da partier som SYRIZA i Grækenland og Podemos i Spanien har oplevet massiv fremgang, en udvikling der går imod udviklingen herhjemme, som den har været hidtil. Det er sandt at Enhedslisten har haft en vis fremgang de senere år, men slet ikke i samme omfang. Derfor blev også deres rolle og tilgang til parlamentet kritisk diskuteret.
Stemningen var generelt god og kammeratlig og selvom diskussionen blev bred, var det interessant at høre de forskellige venstrefløjsorganisationers analyser og tilgangsvinkler, sat overfor hinanden. Fra Marxistiske Studerende takker vi for den livlige deltagelse fra både paneldeltagere og de mange fremmødte og håber vi også i fremtiden kan fortsætte diskussionerne.
I skrivende stund er vi ved at redigere en video fra paneldebatten, som vil blive lagt online.