Succesfuld weekendseminar om 100-året for Den Russiske Revolution

Andreas taler



4 minutter

Andreas introducerer lørdagens program.I morgen er det 100 år siden Oktoberrevolution fandt sted, som var kulminationen på Den Russiske Revolution i 1917. Det var verdens første socialistiske revolution, hvor arbejdere, bønder og soldater tog magten i egne hænder og begyndte at transformere samfundet i socialistisk retning. I den anledning afholdt Marxistiske Studerende Danmarks bedste og formentligt største seminar om den Russiske Revolution, over en hel weekend.

At Sovjet efter adskillige år i krig og isolation endte med at degenerere til et stalinistisk diktatur, ændrer ikke på at revolutionen – denne verdenshistoriske begivenhed – stadig er en kæmpe inspiration for arbejdere og unge over hele verden. Det er derfor ikke underligt, at borgerlige kommentatorer og gamle 68’ere, der søger tilgivelse, har brugt masser af spalteplads på at svine revolutionen til her 100 år efter.

I Marxistiske Studerende har vi imidlertid haft fokus på denne begivenhed af de modsatte grunde; for at lære af revolutionen og Bolsjevikkerne og for at kunne bruge det i kampen i dag. Det kulminerede i weekenden den 3.-5. november med i vores seminar ”Revolutionen 100 år efter”.

I løbet af seminaret deltog over 50 unge studerende og arbejdere. Der var filmfremvisning, oplæg og debatter. For nogle var dette deres første møde med marxistiske idéer, og for andre var det en mulighed for at skærpe deres forståelse af, hvordan vi kan omvælte det nuværende kapitalistiske system. Der var en god stemning og interessen for revolutionær socialisme var tydelig.

Danmarkspremiere

filmvisningDanmarkspremiere på filmen “Leon Trotsky – The Life of a Revolutionary”Vi startede fredag aften med danmarkspremieren på den nye dokumentar ”Leon Trotsky – The Life of a Revolutionary” (den kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=3gxpmBaRWZc). Det er danske Anders Krog som har instrueret filmen og den blev rigtig godt modtaget. Mens alle andre dokumentarer om Trotskij (og Den Russiske Revolution) er forsøg på at tilsværte ham, så var det her en proletarisk dokumentar, i den forstand, at den forsvarer Trotskij, hans ideer og hans kamp for arbejderklassens befrielse.

Seminaret var et forsøg på at trække alle de lektioner ud af Den Russiske Revolution, som kan bruges for revolutionære i dag. Der var derfor forskellige oplæg om forskellige aspekter af revolutionen, med efterfølgende diskussioner.

Lørdag

Lørdag startede vi med et oplæg af Marie Frederiksen, der er medforfatter til en ny danske bog: ”Den Russiske Revolution og Borgerkrig – Da arbejderne tog magten” (bogen kan købes hos Forlaget Marx). Marie gennemgik revolutionens forløb, med dens op- og nedture, som kulminerede i Oktoberrevolutionen.

Efter frokost var der oplæg med Kalle Kühlmann som skriver speciale om de revolutionære i Danmark efter Den Russiske Revolution. Han holdt oplæg om hvordan revolutionen i Rusland havde påvirket Danmark, og hvordan pre-revolutionære begivenheder havde udfoldet sig i årene efter 1917.

paneldebatPaneldebat under titlen: Er revolutionernes tid forbi? Deltagere: Benjamin Bilde (SF) og Jonas Foldager (RS).Sidste indslag om lørdagen var en paneldebat. Her debatterede Benjamin Bilde, fra SF’s landsledelse, og redaktør på marxist.dk, Jonas Foldager fra Revolutionære Socialister. Per Clausen fra Enhedslisten skulle også have deltaget, men han havde desværre meldt afbud til debatten kun få dage før, så det var umuligt at nå at finde en afløser.

På trods af afbuddet var det dog stadig en spændende debat, som trak trådene fra revolutionen op til situationen i dag. Benjamin lagde vægt på, at venstrefløjen skal have en pluralistisk tilgang til hvordan de problemer, vi står overfor i dag, kan løses, at vi ikke må have automat-løsninger klar på forhånd. Jonas fokuserede derimod på vigtigheden af marxistisk teori som grundlag for handling, og at vi som revolutionære må forberede os på store sociale bevægelser i den kommende periode.

Søndag

Om søndagen sluttede vi af med tre oplæg. Første oplæg blev holdt af Marie Frederiksen om kvinder og Den Russiske Revolution. Dernæst et oplæg om hvorfor revolutionen degenererede på baggrund dens isolation og Ruslands tilbageståenhed, og Sovjetunion derfor endte som et bureaukratisk totalitært diktatur, ved kandidat fra Roskilde Universitet, Rasmus Jeppesen. Sidst var der et oplæg om Den Russiske Revolution på engelsk for udenlandske studerende og arbejdere som bor i Danmark.

litteraturForlaget Marx havde kørt det helt store arsenal af marxistisk litteratur i stilling.Alt i alt var weekenden i stor succes. Der blev virkelig gået i dybden med mange aspekter af Den Russiske Revolution. Diskussionerne og debatterne viste også, hvordan historien aktivt kan anvendes i dag, i en verden som stadig plages af sult, krige, flygtninge, racisme, nedskæringer og et pres på levestandarden overalt. Seminaret viste også, at en ny generation er klar til at tage over og at marxismen tiltrækker unge som er parat til at forandre verden.