At EU skulle være til gavn for almindelige arbejdere og unge og sikre gode forhold, er en løgn, der er blevet afsløret mange gange. I den sidste periode har vi i det ene land efter det andet set, hvordan arbejderklassen har rørt på sig og kastet sig ud i store protester. EU har altså ikke løst de problemer, almindelige mennesker slås med, tværtimod. Her er et lille udsnit af de bevægelser, der skyller hen over Europa.
England
Engelske brandmænd har i flere omgange strejket for højere lønninger. Blairs Labour-regering har gjort alt for at sabotere forhandlingerne og har i sinde at bruge denne konflikt til at give hele arbejderbevægelsen én på trynen. De borgerlige medier har gjort, hvad de kunne, for at svine brandmændene og skyde skylden for eventuelle dødsfald under strejken på dem. Ikke desto mindre er der blandt almindelige arbejdere stor opbakning til strejken og brandmændenes krav om en retfærdig løn for deres utroligt vigtige arbejde, hvor de sætter livet på spil hver eneste dag.
Italien
Arbejdere på Fiat strejkede i slutningen af november i protest mod varslinger om flere tusinder fyringer i firmaet, som i første halvdel af 2002 havde en gæld på 49 milliarder. 5. december brød forhandlingerne mellem firmaet og fagforeningerne sammen, og der er udsigt til nye strejker.
Tidligere i november deltog omkring 1 million mennesker i en kæmpedemonstration i Firenze mod en kommende krig i Irak og den italienske højreregering. Den fandt sted oven på 4 dage med “European Social Forum”, hvor mere end 50.000 mennesker havde mødtes for at diskutere, hvordan man kan slås mod angrebene på uddannelse, velfærd osv.
Spanien
20. juni var Spanien totalt lukket ned i generalstrejke mod højreregeringens angreb på arbejdsløse og forsøget på at gøre det lettere at fyre arbejdere. Det endte med, at regeringen måtte trække nogle punkter i planen tilbage. Også elever og studerende har i den sidste tid været ude i store protester mod regeringens forringelser af uddannelserne. For et år siden så vi de største studenterprotester siden 80’erne mod angreb på universiteterne, og den 29. oktober i år gik mere end en halv million elever og arbejdere i uddannelsessektoren på gaden imod forringelser på de gymnasiale uddannelser. Senest har de spanske elever igen været ude i strejker og demonstrationer i slutningen af november.
Frankrig, Portugal
26. november gik mange tusinder offentligt ansatte gennem Paris’ gader imod dårlige lønforhold og planer om privatiseringer. 14. november lammede over en halv million arbejdere den offentlige sektor i Portugal.