Mere end 45 unge (og et par ældre) havde indfundet sig på studenterhuset da Marxistiske studerende havde inviteret folketingskandidaterne Trine Mach fra SF og Gorm Gunnarsen fra Enhedslisten til debat. Overskriften på aftenens arrangement var spørgsmålet; Valget og socialismen? Et spørgsmål der naturligvis altid er relevant. Håbet med diskussionen var at kæde valgkampen sammen med visionerne for fremtidens samfund, hvad der vinder genklang i en studenterungdom, som er træt af politikernes talcirkus og ønsker reelle svar til fremtiden. Kandidaterne fik hver ti minutter til at fremlægge deres visioner.
Trine Mach lagde ud med, at forklare at hun også selv, var ”træt af denne snak om milliard tal”, og at det er afgørende, at venstrefløjen vil andet og mere end blot 2020-planer efter valget. Venstrefløjen må have visioner, og en vigtig vision, ifølge Trine Mach, er visionen om menneskets frigørelse. Det handler om integration, at løfte folk ud af fattigdom og bestemmelse over eget liv, også i arbejdet. Hun sagde også, at hun ikke havde klare svar på, hvordan dette skal opnås, men at den udenomsparlamentariske kamp bliver vigtig også efter et valg, og det bl.a. er her, at diskussionen om visionerne skal foregå.
Gorm Gunnarsen lagde ud med at forklare, at han så ”to måder at se det på, med reformistisk kynisme der undertrykker visioner – eller man kan fremsætte sine visioner på en lyttende og forstående måde” Han fortsatte med at forklare hvordan at Dansk Folkeparti er gået mindre tilbage i meningsmålingerne end forventet. Fordi de på trods af at have forrådt deres vælgerbase havde en sammenhængende fortælling. fortællingen om hvorledes at Danmark er et offer i den internationale udvikling, og hvordan meget er indvandrernes skyld. Ifølge Gorm måtte arbejderpartierne på samme måde fremsætte deres vision for samfundets udvikling for at kunne bryde højrefløjens løgne.
Efter at begge kandidater havde fået ti minutter til at indlede blev der åbnet op fra spørgsmål fra salen. En af spørgerne, Klaus fra Nordvest, drog på erfaringerne fra Grækenland, hvor en Socialdemokratisk regering har stået for de hårdeste nedskæringer i Grækenlands historie, og spurgte til om hvad arbejderpartierne skulle gøre for ikke bare at komme til at forvalte den kapitalistiske krise. Desuden spurgte han mere konkret til, hvordan man burde forholde sig til bankerne efter finanskrisen. Trine Mach lagde ud med at fastslå, at bankerne med en ny S-SF regering skal bidrage mere til fællesskabet, det betyder konkret, at de skal betale mere i skat, end de har gjort under den hidtidige regering. Gorm Gunnarsen tog derefter teten op og forklarede, hvordan han ikke syntes, det var fair, at almindelige lønmodtagere var tvunget til at bruge en privat bank og betale de åger renter som bankerne aftaler. Han mente i stedet, at der burde oprettes en offentlig bank, der var konkurrence dygtig i forhold til de banker, der i dag eksisterer. Han forklarede desuden hvordan krakket af Amagerbanken har gjort Amagerbrogade til en spøgelsesgade og hvordan dette kunne løses hvis staten eksproprierede de banker der krakkede.
En anden spørger spurgte inde til efterlønnen som et system når vi ser på ændringer i demografien. Kunne det være rigtigt at folk stadig kunne gå på efterløn når udviklingen viste at der ville komme flere ældre i den kommende tid. Trine Mach svarede at efterlønnen i virkeligheden giver rigtig god mening. Den blev indført i firserne for at modgå ungdomsarbejdsløshed ved at sikre at ældre kunne forlade arbejdsmarkedet med helbredet i behold, mens unge kunne få de job de tørstede efter. Med et smil til de tilhørende forklarede hun, at denne ungdomsarbejdsløshed nok var noget flere kunne nikke genkendende til. Samtidigt forklarede hun dog, at venstrefløjens projekt selvfølgeligt ikke er at skabe en stor offentlig sektor. Man må naturligvis se på om det ikke kan løses på en bedre måde. Men, slog hun fast, efterlønnen kunne man i hvert fald slet ikke diskutere, så længe arbejdsforholdene er, som de er. Også Gorm Gunnarsen bakkede selvfølgelig op om en fastholdelse af efterlønnen.
Da tiden var ved at løbe ud, fik begge kandidater et par minutter til afsluttende kommentarer. Gorm Gunnarsen opsummerede dagens debat ved at forklare, at, han mente, socialisme er det videnskabelige svar på de problemer, som samfundet står over for, og at den kapitalistiske idé har spillet fallit i forhold til dette. Forvaltningen af menneskehedens stofskifte med biosfæren skal demokratiseres, ellers får vi ikke begrænset det overforbrug, som truer menneskehedens livsbetingelser på jorden. Derfor skal vi have et grundlæggende opgør med tanken om at vitale naturressourcer, kan være privat ejendom. Trine Mach afsluttede med at sige, at det ikke er nok at vinde valget. Det er starten på noget helt nyt, men netop kun begyndelsen. Hun lykønskede Enhedslisten med, hvad der ser ud til at blive et godt valg, men understregede behovet for en stærk venstrefløj i SF. Efter at begge kandidaters taletid egentligt var ovre insisterede Gorm Gunnarsen på at få en sidste kommentar. Efter nogen tøven fra ordstyreren fik Gorm ordet og støttede fuldt op om at støtte venstrefløjen i SF. Og hvis man alligevel ikke havde tænkt sig at stemme på SF og ikke Enhedslisten, ville han gerne opfordre til at man satte sit kryds ved Trine Mach.
Det store fremmøde at der eksisterer en tørst for ideer og ikke mindst brede samfundsvisioner om et socialistisk samfund, blandt unge studerende. Mødet var et fabelagtigt afsæt for videre aktiviteter i marxistiske studerende. Vi opfordrer alle, der er interesserede i at deltage i det videre arbejde, at se nærmere på www.marxstud.dk eller skrive direkte til os på marxist@marxist.dk