RUC på vej mod afgrunden

test ruc billede lille

Kalle Kühlmann



7 minutter

Roskilde Universitet, RUC, bliver udsat for alvorlige angreb i disse år. De ansatte har aldrig været så pressede, og de studerende har aldrig før fået så lidt og dårlig undervisning. RUC er dog ikke unik, men deler skæbne med alle andre sektorer af den hendøende velfærdstat. Løsningen på RUC’s problemer ligger da heller ikke kun i Trekroner, men i kampen for et andet samfund.

Hele den danske uddannelsessektor er ved at blive slagtet af Venstre-regeringen. Efter årevis af nedskæringer fra skiftende regeringer besluttede Folketinget sidste efterår at spare 8,7 mia. i hele uddannelsessektoren. Ifølge Danske Studerendes Fællesråd (DSF) er det den største besparelse på uddannelsesområdet i danmarkshistorien. Regeringen er den første danske regering, som har sat som målsætning, at færre skal uddannes.

Universiteterne skal spare 3,3 mia. Heraf skal RUC spare 110 mio. frem til 2019, hvilket svarer til 1/8 af RUC’s samlede budget. Det kommer til at betyde reducering af bygningsmassen, som vi i disse dage føler konsekvenserne af. For at give et eksempel er bygning 30 blevet opgivet. Her befandt sig blandt andet rektoratet, pædagogik, psykologi og uddannelsesstudier m.fl. De er nu rykket hen i bygning 03 ved siden af kantinen. Men bygning 03 var allerede fyldt med fag såsom historie og filosofi. Der har været tale om, at de gamle fag i bygning 03 skulle rykke hen i 40-bygningerne; men her befinder sig i forvejen store fag såsom kommunikation. Da rektoratet er notorisk dårlig til at kommunikere med ansatte og studerende, er det voldsomt uklart, hvordan det vil tvinge alle disse fag ind i de samme bygninger uden, at det bliver en katastrofe, hvor alle skal til at sidde på skødet af hinanden. 

Der er allerede blevet fyret ansatte; men der kommer flere fyringer. Ikke mindst fyringer af 80 ansatte fra 2017, bestående af 50 fra det tekniske personale (TAP’ere) og 30 fra det videnskabelige personale (VIP’ere). Det vil være prikken over i’et, som vil betyde en katastrofe for arbejdsforholdene, forskningen og uddannelserne på RUC. Resultatet af nedskæringerne er ud over fyringerne, at arbejdsforholdene for de resterne ansatte forringes markant. Overarbejde og hjemmearbejde er blevet normen for at få tingene til at fungere. De færre og færre PhD studerende står i stigende grad for al undervisning af nye studerende, hvilket også sætter dem under pres.

Rektoratet og Studenterrådet

Universitetsdemokratiet har været opløst siden 2003, hvor der blev indført, at RUC’s bestyrelse skal have et eksternt flertal. Det består bl.a. af folk fra det private erhvervsliv. I princippet er det ligegyldigt, hvem der sidder i rektors stol, da politikerne og erhvervslivet kræver, at RUC skal skære ned uanset hvad, og det er reelt blot op til RUC’s ledelse at beslutte hvem der skal have tæv denne gang.

Studenterrådet blev startet med det formål at kæmpe for de studerendes forhold og bl.a. bekæmpe nedskæringer. Ved disse nedskæringer har Studenterrådet dog valgt forhandlingsstrategien, som aldrig har stoppet politikerne i at skære ned. Studenterrådet har to repræsentanter i RUC’s bestyrelse, valgt af de studerende, og her forsøgte disse at indgå i forhandlinger om at implementere nedskæringerne på den ”bedst mulige” måde. Studenterrådet foretog sig næsten intet for at mobilisere de studerende mod nedskæringerne. Den begrænsede sig til i maj måned at indkalde til dialog stormøder med politikerne, som aldrig har stoppet de selv samme politikeres stormløb mod velfærden, og et løfte om en endagsdemonstration i oktober.

Marxistiske Studerende opfordrede Studenterrådet til at mobilisere de studerende; men da Studenterrådet ingenting gjorde, opstartede vi en aktivist platform med inspiration fra KU kaldet S.A.F til at kæmpe mod nedskæringerne. (Det kan man læse mere om andetsteds i avisen).

Studenterrådets efterspil efter S.A.F var at protestere mod nedskæringerne til bestyrelsesmøder; men i sidste ende krævede de ikke en afstemning om nedskæringerne i bestyrelsen, selvom det var en gylden mulighed for at vise helt klart, at Studenterrådet var imod nedskæringer. Det eksterne flertal i bestyrelsen havde ikke behov for Studenterrådets 2 stemmer for at gennemføre nedskæringerne; men eftersom Studenterrådet bare accepterede resultatet uden afstemning, endte det med de facto at blåstemple dem og dermed kapitulere.   

Studerende anno 2016

De studerende oplever et stigende pres i disse år. Dem med forældre med penge på kistebunden kan få forældrekøbslejligheder og finansiel støtte til at supplere SU’en. Det er en klar forudsætning for at kunne arbejde gratis for at få det CV, der er nødvendigt for at få et job efter studiets afslutning.

De studerende, som ikke kommer fra hjem med penge, må tage det arbejde, som de kan få, for at klare sig til dagen og vejen. Couchsurfing er ved at blive en national sport, fordi studerende har sværere og sværere ved at finde et sted og bo, især i de store byer. Folk er desperate og betaler gerne 5000 kr. for et enkelt værelse. Med en høj husleje, leveomkostninger samt selvfølgelig også den latterligt høje pris på studiebøger i Danmark betyder det, at hvis de fleste skal klare den, så er de nødt til at optage lån enten i det offentlig eller private. Når folk kommer ud fra RUC som nyuddannede, har de opbygget en stor studiegæld; men de har ingen jobs at se frem til. Christiansborgs nedskæringer rammer også sektorer som mange RUC’ere søger arbejde i såsom gymnasier, kommunerne og de andre videregående uddannelser. Folk må gå på kompromis med lønninger og arbejdsforhold, hvis de skal være så heldige at få et job. Hvis ikke, og når dagpengene er opbrugt, må mange decideret opgive deres fag og tage til takke med arbejde, der intet har at gøre med hvad de er uddannet til.

Hvorfor?

Hvorfor skærer Venstre-regeringen ned på uddannelserne og RUC? Svaret ligger i kapitalismens verdensomspændende krise.

Kapitalistklassen i Danmark skal konkurrere på et globalt marked, der bliver mindre og mindre. For at overleve i den konkurrence må de skære i alle i dens perspektiv unødvendige udgifter, som eksempelvis uddannelse. Den har ikke brug for, at et stort antal mennesker bliver uddannet. For kapitalistklassen er god og gratis uddannelse ikke en ret, men en indrømmelse den gav i efterkrigsopsvinget. Det skyldes, at det generelt set gik fremad for verdens kapitalistiske økonomier, og den dermed havde behov for mere uddannet arbejdskraft og råd til reformer.

Derfor kan vi forvente en videre afvikling af de offentlige universiteter i takt med, at krisen trækker ud, og at kvalitetsuddannelse i højere og højere grad igen bliver et privilegium for overklassens børn. Vi kæmper mod hver eneste nedskæring, men forstår samtidig, at det er en utrolig svær kamp. Kapitalismens krise levner ikke plads til reformer, og den giver sig kun, hvis den frygter for systemets fortsatte overlevelse.

Så længe kapitalismen består, er det en uendelig kamp. Vi har ikke langt fra set de sidste nedskæringer på uddannelsesområdet. Kampen mod nedskæringer er i virkeligheden en kamp for et helt andet system. Kapitalismen kan ikke længere give fremskridt eller tilbyde en fremtid for de nye generationer. I sidste ende er der kun én reel måde at redde fremtiden for unge på: en socialistisk revolution, hvor den brede del af befolkningen overtager og demokratisk kontrollerer og planlægger økonomien og resten af samfundet.

Der er ikke kun universiteterne, der føler sparekniven. I gymnasierne, folkeskolerne, på hospitalerne, ældreområdet og alle andre dele samfundet mærkes nedskæringerne. Så der er masser af allierede derude. Kapitalismen, der befinder sig i en blindgyde, vil presse de studerende på RUC og generelt unge og arbejdere ud i kamp. Det har vi allerede set med kampen mod i arbejdsmarkedsreformerne i Frankrig. Men vi kan allerede starte nu med først og fremmest at forstå og derefter at organisere os. Det kan man gøre med os i Marxistiske Studerende.

INFO Lukkede/sammenlagte fag:

Ned- og sammenlægning af fag. Her er et kort overblik: Lukning af kandidatuddannelse I matematik; oprettelse af fagintegrerede uddannelser med matematik, lukning af kandidatuddannelsen i almen biologi, lukning af kandidatuddannelsen i engelsk, lukning af dansk udgave af kandidatuddannelsen i kultur- og sprogmødestudier, lukning af kombinationer med Teksam som fag 1. Spatial designs and society: Forudsætning for at opretholde udbud er et bæredygtigt optag efter tre år. Lukning af kombinationer med Politik og Administration (PA) som fag 1. Sammenlægning af internationale udviklingsstudier, Global Studies og International Public Administration and Politics til en ny international kandidatuddannelse. Sammenlægning af Virksomhedsstudier og Business Studies som delmængder i Virksomhedsledelse og Economics and Business Administration.

[Gå med i kampen – gå med i Revolutionære Socialister]