Rapport: Revolution lanceret og på gaden!

2014-10-04 Fred W 640px

Revolutionære Socialister



6 minutter

2014-10-04 banner 640pxNyt banner, håndmalet til lejlighedenRevolutionære Socialister lancerede lørdag officielt bladet Revolution, skønt der allerede er udkommet 3 numre af bladet. Men bedre sent end aldrig, som man siger, og de 20 mødedeltagere fik en dag med gode diskussioner af marxisme i Københavns Nordvestkvarter.

Mødet blev i første omgang indledt og introduceret af Jonas Foldager fra Revolutionære Socialister. Programmet bød på et oplæg om ”Internationale rystelser – perspektiver for verdensrevolution” af Fred Weston fra Revolutionære Socialisters internationale organisation, the International Marxist Tendency (IMT). Derefter fulgte et oplæg af Marie Frederiksen, redaktør for Revolution og som har været aktiv på den danske venstrefløj igennem mange år, med titlen ”Krisen på venstrefløjen – revolutionær socialisme er svaret”.

Fred Weston, redaktør for In Defence Of Marxism (marxist.com) holder oplæg.Fred Weston forklarede, hvordan kapitalismen står i en historisk krise, som der ikke synes nogen vej ud af. Krisen begyndte i finanssektoren i 2008, men har siden spredt sig til alle grene af økonomien. Krisen der påvirker hver en afkrog af verden, er et produkt af og en indbygget del af det system, vi lever i, kapitalismen. Vi ser, hvordan kapitalismen på verdensplan ikke er i stand til at brødføde jordens befolkning, ikke kan afskaffe eller kontrollere sygdomme som ebola og malaria som hver år slår mange tusinde mennesker ihjel og hvordan kapitalismen skaber stress for almindelige mennesker og frygt for at miste arbejde og livsgrundlag.

Kapitalismen er ikke et system som kan kontrolleres, men virker anarkisk og kaotisk, med et enormt ressourcespild og dræn på jordens ressourcer, som objektivt set er ganske unødvendigt. Patenter og virksomhedernes opkøb af disse er et eksempel på, hvordan kapitalismen ikke opererer til gavn for flertallet, men kun fungerer ud fra hensyn til hvor og hvordan, der kan tjenes mest profit.

salen 640px20 personer deltog i mødetOrganisk krise

Tilbagevendende kriser er en jævnligt tilbagevendende begivenhed. Men den krise som kapitalismen nu er i, forklarede Fred Weston, er ikke en kortvarig nedtur, som vi er ude af om lidt. Alt tyder på, hvilket også seriøse borgerlige økonomer anerkender, at kapitalismen er i en krise, som vil vare mange år frem, hvor økonomien ikke vil vokse og hvor stadige nedskæringer vil være på dagsordenen over hele verden. Under den store depression i 1929 skulle der en verdenskrig til, for at udrydde overproduktionen og skabe grundlaget for et nyt opsving. Men i dag er den ”mulighed” udelukket. Kapitalismen er i en blindgyde og vil forblive der i mange år frem.

Kun et brud med kapitalismen og en planlægning af økonomien kan ændre på dette forhold. Socialisme, forklarede Fred Weston, betyder et økonomisk system, der fungerer for flertallet og er kontrolleret af flertallet. Det står i skærende kontrast til kapitalismen, som, efter efterkrigsopsvingets afslutning, i virkeligheden kun har noget at tilbyde et ganske lille privilegeret mindretal af befolkningen.

Efter Fred Westons introduktion fulgte en diskussion med spørgsmål og kommentarer fra salen. I diskussionen blev der rejst mange interessante og vigtige punkter som bl.a. uddybede spørgsmålet om krisens natur og hvordan denne krise adskiller sig fra andre kriser, ved at være så grundlæggende i alle dele af systemet og ved at nå ud til alle afkroge af økonomien.

2014-10-04 Marie 640pxMarie Frederiksen holder oplæg.En trykkoger

Marie Frederiksen indledte sit oplæg med udgangspunkt i krisens betydning for de frustrationer, som helt almindelige mennesker verden over føler, og som for hver dag bliver større og mere presserende. Frygten for at miste sit arbejde, for ikke at kunne få arbejde efter endt uddannelse, for at ryge ud af dagpengesystemet osv., evindelige nedskæringer og øget pres ophober frustrationer blandt arbejderklassen og i særdeleshed blandt unge. Dét, kombineret med at flere og flere mister tiltroen til det etablerede system og til at kapitalismen kan vise en vej frem, er en cocktail, som vil medføre eksplosioner og bevægelser, som dem vi allerede har set i bl.a. Grækenland og Tyrkiet og senest i Hong Kong.

Den type af bevægelser opstår i frustration, men viser et ønske blandt folk om at forandre verden. Men forandring kommer ikke af sig selv. Bevægelser vil kun føre til grundlæggende forandringer med en bevidst ledelse og der kan give en retning for kampen. Men venstrefløjen i Danmark leder på nuværende tidspunkt ikke noget som helst. Folks tiltro til politikere, fra både venstre- og højrefløjen er historisk lav. Socialdemokraterne og SF har gang på gang gennemført reformer, i betydningen nedskæringer og angreb på arbejderklassens forhold. Enhedslisten står længere ude, men har fx stemt for flere af regeringens finanslove, som når alt kommer til alt, er det der lægger rammen for hele økonomien og velfærdssystemet.

Enhedslisten har ikke formået at fremsætte et seriøst alternativ, som forklarer, at de problemer, som folk står overfor, skyldes kapitalismen og at den eneste vej ud er at bryde med dette system. I stedet er de gået med i studehandler og forlig som i manges øjne fjerner troværdigheden.

Marie Frederiksen forklarede herefter, at venstrefløjen på nuværende tidspunkt er meget svag, men at perspektivet er, at flere og flere, især unge, vil lede efter et alternativ, til den elendighed de oplever. De marxistiske ideer forklarer, hvordan kapitalismen virker, dens indre modsætninger, hvordan den kan væltes og erstattes med et socialistisk samfund. De revolutionære har hverken et stort antal eller apparat. Men ideerne er styrken og har en stor tiltrækningskraft på de bedste klassekæmpere.

2014-10-04 harmony 640pxDiskussionen fortsatte i pausen.Efter Marie Frederiksens oplæg var der tid til kort diskussion, hvor bl.a. Enhedslisten blev diskuteret mere i dybden. Der blev også pointeret fra salen, at alle som vil kæmpe for en bedre verden, må organisere sig i Revolutionære Socialister, for som samlet kraft at nå en styrke, som kan sikre, at de marxistiske ideer igen får fodfæste i arbejderbevægelsens organisationer. Den bedste måde at forberede sig på kommende begivenheder er ved at studere teori, historien og læse de marxistiske klassikere, startende med Det Kommunistiske Manifest. Et dokument der er mere relevant end nogensinde før. På den måde kan vi lære af tidligere erfaringer, og bygge et solidt fundament for en stærk revolutionær strømning i den danske arbejderklasse.

Således blev Revolution succesfuldt lanceret og vil forhåbentligt bidrage til, at de marxistiske ideer spredes blandt arbejdere og unge i Danmark. Mens resten af venstrefløjen klager sin nød, og forsøger at holde hånden under en elendig regering (som det mindste onde), er vi optimister, og siger tingene som de er: reformismens storhedstid er forbi. Denne tid er de revolutionæres. Men vi må gribe den og udnytte den til fulde!

Se flere billeder på Facebook

[Tegn abonnement på Revolution ]