Onsdag 14. august nedlagde samtlige 700 pædagoger og medhjælpere i Horsens arbejdet for at protestere mod kæmpe besparelser i kommunen. Byrådet i Horsens diskuterer lige nu, hvilke besparelser de skal foretage sig, indtil videre har bl.a. følgende spareforslag været oppe:
– Fyring af 46 pædagoger.
– Reduktion i åbningstiden på daginstitutionerne, samt ferielukning.
– Nedlæggelse af flere velfungerende institutioner.
– Sammenlægning af 24 daginstitutioner til 11.
– Børn, der er anbragt i special-tilbud uden for kommunen, skal hentes hjem til kommunen.
I alt skal der spares 60 mio. kr.
Nedskæringerne rammer ikke bare daginstitutioner, men hele det offentlige område i kommunen; hjemmehjælpere, lærere osv. Fx er det blevet foreslået at hjemmehjælpernes gennemsnitstid til hver enkelt ældre skal reduceres fra 18 til 12 minutter, og klassekvotienterne i folkeskolerne forhøjes nogle steder med 1/3. Besparelserne kommer samtidig med, at kommunen har besluttet at gennemføre et prestigeprojekt, hvor der skal bygges et fodboldstadium til 140 mio. kr. Disse besparelser vil selvfølgelig få store menneskelige omkostninger, for unge, ældre, utilpassede unge osv.
Pædagogerne og medhjælperne mødtes til fagligt møde for at diskutere, hvad der skal ske. Målet er en udvidelse af kampen med de andre ramte grupper.
Socialdemokratiet svigter
Borgmesteren i Horsens er Socialdemokrat, og i Horsens byråd sidder Socialdemkratiet på flertallet af mandaterne. Det er en stor skam, at det er landets største arbejderparti, Socialdemokratiet, der gennemfører disse nedskæringer i Horsens og også i andre kommuner. Socialdemokratiet burde kæmpe imod alle disse nedskæringer og afsløre de asociale tiltag, som “skattestoppet” medfører. Socialdemokratiet vil ende med at overflødiggøre sig selv, hvis det ikke snart begynder at føre en arbejderpolitik, som går imod alle nedskæringer og i stedet går ind for en forbedring af velfærdssamfundet.
Udviklingen har vist, at hvis ikke man vil bryde med kapitalismen, bliver man tvunget til at gennemføre og forvalte nedskæringer, når kapitalismen kommer i krise. Under et økonomisk opsving er det muligt for arbejderklassen og dens partier at opbygge et velfærdssamfund, men så snart kapitalismen kommer i krise, vil det blive en evig kamp for at beholde selv de mindste goder.
Arbejderne i Horsens må presse Socialdemokratiet til at trække sine planer om nedskæringer tilbage, og kæmpe for at Socialdemokratiet bliver et arbejderparti igen, som kan virke som et bolværk mod nedskæringer og forringelser.
Skattestop
Nedskæringerne i Horsens er ikke noget enkeltstående tilfælde. Over 70 % af alle kommuner har, ifølge en rundspørge lavet af Jyllandsposten, planer om at skulle spare på forskellige sociale goder. Borgmesteren i Horsens, Vagn Rye, er formand for Kommunernes Landsforenings (KL) socialudvalg. Han viser hvilken vej, kommunerne vil blive presset til at gå. Dette er en direkte konsekvens af den borgerlige regerings finanslov og deres aftale med kommuner og amter, der dikterer disse nedskæringer. De borgerlige skjuler dette under, hvad de kalder et skattestop. Der er ingen tvivl om, at skatten ikke må stige mere over for arbejdere, unge og ældre som gennem skat, moms og afgifter betaler langt det meste af deres løn tilbage til staten. Problemet er bare, at med et skattestop, som det vi har nu, bliver det stadigvæk dem, der betaler igennem et hav af nedskæringer. Samtidig har ejerne af produktionsmidlerne (kapitalisterne) enorme mængder af kapital til rådighed. Disse værdier er skabt af arbejderklassen og ville kunne sikre et retfærdigt velfærdssamfund. Der er derfor al mulig rimelighed i at kræve, at de betaler mere tilbage til samfundet. De kapitalister, der så truer med at forlade landet, må mødes med kravet om nationalisering af deres virksomheder.
Hvordan vindes kampen?
Hvis kampen mod nedskæringer skal vindes, er det nødvendigt at pædagoger og medhjælpere ikke står alene. Pædagoger og medhjælpere må indkalde til et stormøde med alle borgere i Horsens og med repræsentanter fra alle faggrupper både offentligt og privat ansatte. Kampen mod nedskæringer kan ikke vindes af pædagoger og medhjælpere alene. Kampen vindes ved at både arbejdere i den private og offentlige sektor står sammen. Privat ansatte rammes også af nedskæringerne, de har gennem en stor del af deres løn betalt til opbyggelsen af den velfærd, der nu skæres væk, og det er også deres børn, forældre osv., det går ud over. På et sådan møde kan man diskutere nedskæringerne, og hvad man kan gøre ved dem. Målet må være at vedtage en plan for, hvordan konflikten kan optrappes, hvis ikke nedskæringerne fjernes. En plan, der fx fastlægger demonstrationsdage for alle arbejdere i Horsens, både privatansatte og offentligt ansatte for at vise politikerne, at trusler om strejke er alvorligt ment, og at begge grupper er parate til at gå imod nedskæringerne. Hvis ikke dette hjælper, bør der fastsættes en strejkedag, med trusler om flere. Ved hvert nyt skridt må der igen indkaldes til stormøde, så alle har mulighed for demokratisk at beslutte, hvordan konflikten skal fortsætte.
Derudover bør der indkaldes til møder på alle arbejdspladser, der er berørt af nedskæringerne samt på alle andre store virksomheder i Horsens. Disse møder må komme før hver stormøde og evt. hver dag, hvis konflikten optrappes. På disse møder må der diskuteres, hvad de ansatte på de enkelte arbejdspladser mener om nedskæringer, og hvad de er parat til at gøre for at gå imod dem. Det medfører, at ethvert nyt skridt som fx strejker bliver samlet og besluttet demokratisk af alle på arbejdspladserne. Disse møder bør vælge repræsentanter til stormøderne, der repræsenterer arbejdspladsen.
For at kampen skal vindes, er det nødvendigt hele tiden at være parat til at optrappe konflikten. Hvis ikke kommunen vil fjerne nedskæringerne nu, vil hele den offentlige sektor gå i strejke, og hvis dette ikke hjælper, går de privat ansatte med osv. Med en sådan strategi er det absolut muligt at vinde kampen.
Samtidig må der sendes en støtteappel ud til resten af landet. Kampen mod nedskæringer må gøres national, det er en af de ting, det landsdækkende tillidsmandsnetværksmøde den 7. september bør tage op og diskutere. Så kan regeringens taktik med at splitte forskellige grupper, kommuner osv. op mod hinanden ikke lykkes. Byrådet i Horsens forsøgte også at spille forskellige grupper ud mod hinanden, ved fx at spare mere på nogen skoler end andre, men forsøget lykkedes ikke, da alle ansatte på Horsens skoler er gået sammen om at gå mod nedskæringerne. Hvis kampen mod besparelser skal lykkes, er det dette, der er vejen frem.
Der er brug for en socialistisk politik
Arbejderpartierne Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten må gå imod regeringens asociale skattestop og dets medfølgende nedskæringer og kæmpe for en socialistisk arbejderpolitik.
Det samfund, vi lever i i dag, kommer jævnligt i krise. Og det er, hvad kapitalister og regeringen forbereder sig på nu. Verdensøkonomien er på vej i nedgang, med høj arbejdsløshed, konkurser osv. til følge, en sådan krise vil ikke gå uden om Danmark. For at kunne opnå varige forbedringer er det ikke nok med små justeringer af det nuværende samfund, der må en revolution til. En revolution hvor arbejdere, unge og ældre demokratisk overtager virksomheder, banker osv., og selv demokratisk bestemmer hvad der skal produceres. Sådan vil der være rigeligt råd til skoler, ældrepleje, fodboldstadions osv.