Nordeuropæisk marxistisk skole i Berlin


In Defence of Marxism – www.marxist.com



5 minutter

I weekenden 9-11 januar organiserede den Internationale Marxistiske Tendens (IMT) sin 5. noreuropæiske vinterskole, denne gang i Berlin. Deltagertallet var langt højere end de tidligere år. Ved tidligere lejligheder havde mellem 20 og 40 deltaget i København, Ustron (Polen) og to gange i Stockholm. Denne gang var der 150 deltagere fra Tyskland, Polen, Rusland, Ungarn, Slovakiet, Serbien, Schweiz, Danmark, Sverige, Belgien, England, Frankrig, Italien og Østrig. På mødet var der desuden talere fra Pakistan, Venezuela, Brasilien, Canada og USA.

For 90 år siden begyndte den tyske revolution med et mytteri i flåden i Kiel. I løbet af en uge opstod der sømands-, soldater- og arbejderråd i de fleste store tyske byer. Berlin var ingen undtagelse. De reaktionære kræfter i samfundet besluttede sig for at forsøge at halshugge revolutionen. I samarbejde med den socialdemokratiske minister Philipp Scheidemann blev der uofficielt sat en pris på 100.000 tyske mark på Rosa Luxemburg og Karl Liebknechts hoveder.

Store traditioner

Disse to revolutionære ledere blev arresteret i januar 1919 og likvideret. Dermed mistede den tyske arbejderklasse to af sine bedste ledere. Hvert år i januar bliver der afholdt en demonstration i Berlin for at mindes de faldne. Eftersom det i år var 90-året for revolutionen, mente vi, at det var passende at have vinterskolen i Berlin dette år, så vi kunne deltage i demonstrationen.

Formålet med skolen var derfor også at lære af ideerne fra Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht samt at diskutere den tyske revolutions styrker og svagheder. Kun med en dybere forståelse af processerne i tidligere revolutioner kan vi være i stand til at forstå de revolutionære processer, der ligger foran os. I lyset af den store krise, som verdenskapitalismen er gået ind i, er denne opgave endnu klarere end tidligere.

IMT’s blok under søndagens demonstration

Rundtur i revolutionens Berlin
Skolen begyndte fredag med en rundvisning i Berlin med Heiko Khoo som guide. Han berettede om Berlinmurens fald, som han var øjenvidne til. Han fortalte om Berlins historie fra byens opståen i 1237, Første Verdenskrig i 1914-18 og den efterfølgende revolution i Tyskland. Han berettede om mellemkrigstiden, fascismens fremkomst og jødernes skæbne i Berlin. Vi så det berømte Humboldt Universitet, hvor Hegel underviste, og hvor Marx studerede.

Heiko Khoo talte om efterkrigstidens Berlin og den kolde krig, om stalinismen under Ulbricht. Revolutionen og kontrarevolutionen i 1989 og stalinismens kollaps. Lørdag holdt Heiko Khoo et foredrag om begivenhederne i 1989.

Lørdagens diskussioner
Lørdag var der desuden to oplæg om den tyske revolution i årene 1918-23. Det ene foredrag blev holdt af Hans-Gerd Öfinger fra Tyskland, og det andet af Marie Frederiksen fra Danmark. Her diskuterede vi især partiet USPD’s rolle og den rolle, som de revolutionære tillidsmænd i Berlin spillede. Vi diskuterede de begivenheder, der førte til dannelsen af Tysklands Kommunistiske Parti (KPD) i slutningen af 1918.
I tre seminarer diskuterede vi detaljerne i Rosa Luxemburgs politiske virke. Andreas Wolf fra Østrig talte om hendes ideer om at opbygge et revolutionært parti og Frederik Ohsten fra Danmark talte om hendes kamp imod krig. Ian Aylett fra England forklarede hendes tilgang til spørgsmålet om reform og revolution.

Den russiske revolution i 1917 gav ikke kun en kraftig impuls til revolutionen i Tyskland i 1918. Der var en revolutionær bølge over Hele Europa. Peter fra Ungarn holdt foredrag om den ungarske revolution i 1919.

Lal Khan fra Pakistan holdt oplæg om revolutionen i Pakistan i 1968. Serge Goulart fra de besatte fabrikkers bevægelse i Brasilien inspirerede os med en rapport om Fabriksbesættelser i Brasilien og resten af Latinamerika. En kvindelig metalarbejder ved navn Zusa fra Slovakiet talte om sin kamp imod firmaet US Steel.

winterschool2009_3
Et udsnit af en af lørdagens workshops

På grund af begivenhederne i Gaza blev programmet ændret en smule, og Alan Woods holdt oplæg om krigen i Gaza og dens betydning for resten af Mellemøsten (Hør oplægget her). I løbet af dagen holdt han desuden to andre oplæg: et om filosofi, et andet om kunst. Der var en række andre interessante workshops: Socialdemokratiet i Polen (Wojtek Figel, Polen); Kvinder og revolution (Lis Mandl, Østrig); den økonomiske krise og dens politiske konsekvenser (John Peterson, USA); Pariserkommunen i 1871 (Greg Oxlay, Frankrig); Nationaliseringer og arbejderkontrol (Martin Lööf, Sverige); revolutionen i Venezuela (Patrick Larsen, Venezuela); Familie, privatejendommen og statens oprindelse (Jonathan Clyne, Sverige).

Den politiske entusiasme afspejlede sig i gode diskussioner, men også i den indsamling, der blev afholdt lørdag aften. Her blev der samlet 350 euro ind til IMT’s arbejde. Efterfølgende blev der afsunget Internationale.

Demonstrationen

Næste dag deltog vi som en samlet blok i den traditionelle Luxemburg-Leiebknecht demonstration, der gik fra Frankfurter Tor til kirkegården i Friedrichsfelde, hvor Luxemburg, Liebknecht og hundredvis af andre myrdede revolutionære ligger begravet. Vi råbte slagord på tysk, engelsk, spansk, italiensk og andre sprog. Bannerne, som vi havde med, sagde ”Vorwärts und nicht vergessen” (Fremad uden at glemme), ”Socialisme eller barbari” og ”Vi vil ikke betale for jeres krise”.

winterschool2009_5
Rosa Luxemburgs grav i Friedrichsfelde i Berlin

Titusindvis af mennesker deltog i demonstrationen, og 80.000 gik forbi gravene og lagde blomster og kranse. Ved demonstrationens afslutningssted havde vi en bod med aviser, bøger og andre materialer fra IMT i mange lande. Vi solgte aviser, delte løbesedler ud og opfordrede folk til at gå med i IMT’s kamp for socialisme. Vi fik mange kontakter, som vi vil invitere med til vores møder og diskutere vores ideer med.

Vinterskolen var et vigtigt skridt i at opbygge den Internationale Marxistiske Tendens og uddanne kammerater til at udføre den socialistiske omdannelse af samfundet – det eneste virkelige mindesmærke for Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht.


Se billedgalleri her