Mega arrangement i Arbejdermuseet – 90 året for den russiske revolution


Lasse Bertelsen



3 minutter

2007 markerer årsdagen for en række vigtige begivenheder. Det er 90-året for den russiske revolution, hvor de russiske arbejdere og bønder tog magten under ledelse af Bolsjevikkerne. Men 2007 er også 75-året for den russiske revolutionære, Leon Trotskijs besøg i Danmark – hans sidste offentlige tale inden hans død.

Besøg fra Mexico

Disse tog vigtige begivenheder markeres ved et stort arrangement d. 7. november i Arbejdermuseets festsal. Her vil Esteban Volkov (Trotskijs barnebarn), som i dag bor i Mexico holde en tale om Leon Trotskijs kamp mod det stalinistiske bureaukrati i Rusland. Esteban Volkov er den sidste nulevende slægtning til Leon Trotskij, og boede hos ham i den periode Trotskij boede i Mexico. Han var vidne til attentatforsøgene på Trotskij. Også det sidste der endte med Trotskijs død d. 20. August 1940. Han er i dag ansvarlig for Trotskij-museet i Mexico, som har adresse i det hus hvor Trotskij boede og blev myrdet og hvor Esteban Volkov boede.

Den anden taler til arrangementet vil være den engelske marxist Alan Woods. Udover at være forfatter til en lang række bøger er han også redaktør for den internationale marxistiske hjemmeside www.marxist.com samt ledende medlem af den Internationale Marxistiske Tendens. Alan Woods vil fortælle om den russiske revolution og give et revolutionært forsvar mod forsøgene på at ødelægge læren af revolutionen.


Genudgivelse af Ti dage der rystede verden

Samtidig med arrangementet udgives to bøger med direkte forbindelse til arrangementet. Den første bog er John Reeds legendariske bog: Ti dage der rystede verden. Bogen giver en øjenvidneskildring af den russiske revolutions forløb, da John Reed på det tidspunkt var i Rusland som korrespondent. Han tilsluttede sig Bolsjevikkerne (den revolutionære del af det russiske socialdemokrati) der kort efter skiftede navn til kommunistpartiet.

Da han vendte hjem til USA var det med målet om at opbygge den spirende revolutionære socialistiske bevægelse i USA. Bogen har været umulig at få fat på i en længere årrække, men nu bliver den altså tilgængeligt igen. Den anden bog er ”Lenin og Trotskij – hvad de virkelig stod for”. Bogen af skrevet af Alan Woods og den nyligt afdøde Ted Grant.

Ted Grant kæmpede siden starten af 1930erne for at opbygge de trotskistiske ideer i England og internationalt. Bogen er skrevet som et modsvar til det engelske kommunistparti i 1970erne som på det tidspunkt gjorde alt for at omskrive Lenins og Trotkijs revolutionære synspunkter. Bogen er oversat til en lang række sprog og udgives nu for første gang på dansk.

Arbejdermuseets revolutionære fortid

At mødet finder sted i Arbejdermuseet er ingen tilfældighed. Arbejdermuseet, Rømersgade 22 er det første samlingssted for den unge danske arbejderbevægelse i slutningen af 1800-tallet. Den danske arbejderbevægelse var en del af den revolutionære Internationale Arbejder Association som var ledet af Marx og Engels.

Under første verdenskrig var det ikke kun i Rusland, at de revolutionære ideer vandt mere opbakning. På 3. sal i Rømersgade 22 lå landskontoret for Socialdemokratisk Ungdoms Forbund, som udgav avisen Fremad hver uge. SUFs ledelse støttede den revolutionære fløj i den socialdemokratiske internationale som også Lenin og Trotskij var en del af. Senere var størstedelen af SUFs medlemmer med til at stifte det danske kommunistparti. Altså vil arrangementet den 7. november 2007 ikke være første gang festsalen runger af revolutionære røster.

Arrangementet vil give et længe ventet modsvar mod de borgerlige historikere der kalder den russiske revolution et kup. Mødet vil være åbent for alle der er interesserede i arbejderbevægelsens historie, marxistiske ideer og de revolutionære traditioner.


Vi ses den 7. november!

Vi vil bringe mere om dette efter sommerferien her på www.marxist.dk. Indtil da anbefaler vi vore læsere at studere de klassiske marxistiske værker på marxister.dk