Løbeseddel: Nedlæg arbejdet d. 14/9 – med trussel om optrapning


Redaktionen.



4 minutter

(Læs løbesedlen i pdf eller læs mere om situationen i kommunerne på vores tema-side.)

Enhver besparelse er uacceptabel
Efter det nyligt overståede budgetseminar ved Helsinge, har man fra kommunalbestyrelsens side pludselig fundet 50 millioner ekstra. At dette sker efter den største demonstration i Roskilde i mange år med 700 deltagere er sikkert ikke helt tilfældigt. Ifølge politikerne betyder det at man inden for ældreområdet kun bliver udsat for et status quo budget. Og at de andre områder bliver knap så hårdt ramt. Men der hænger stadig besparelser på 50 millioner i luften!

Status quo budget = Besparelser!
Nu kunne det jo lyde som om at et status quo budget er en god ting. Det betyder at man overfører det samme budget for 2006 til 2007. Men at det skulle betyde at ældreområdet går fri for besparelser er ikke rigtigt. På grund af inflationen (som i øjeblikket er på mellem 2 og 3 procent) vil en direkte overførsel af det samme budget betyde besparelser svarende til inflationen.

Det er derfor ikke rigtigt, når den kommende socialdemokratiske borgmester Poul Lindor Nielsen siger, at man kan opretholde serviceniveauet på ældreområdet. Derudover gør han det klart, at der også vil komme besparelser på de andre områder.

Enhver besparelse må afvises
Selvom besparelserne nu ikke bliver så voldsomme, må enhver offentligt ansat spørge sig selv: Kan vi holde til flere besparelser overhovedet? Svaret må være et klart og rungende NEJ. Serviceniveauet er dårligt nok som det er. De mange besparelser de seneste år har forringet velfærden i en al for høj grad. Mange kommunalt ansatte har prøvet at kompensere for besparelserne ved at løbe stærkere. Resultatet har været stress, øget nedslidning og langtidssygemeldinger fra kollegaer der er brændt ud. Som tak kan kommunalt ansatte i Roskilde nu se frem til yderligere besparelser.

Nu må der siges fra
Sandheden er, at hvis man ikke siger stop, vil besparelserne fortsætte. Med den nuværende borgerlige regerings økonomiske politik, vil der hvert år skulle spares omkring 2 procent. Men der er grænser for hvor hurtigt man kan løbe, hvor mange børn der kan være på stuerne og hvor få gange ældre får bad. Protesterne i Roskilde står ikke alene.

I Århus var omkring 2000 kommunalt ansatte samlet d. 30. august til stormøde. Her var flere talere oppe og tale for strejker på den planlagte demonstrationsdag 12. september. Da en ung kvinde, ansat på et plejehjem, talte for en national generalstrejke imod regeringens besparelser, medførte det massive klapsalver fra salen. I Holbæk er der protester og i Ålborg er de ved at starte op. LO Århus, Randers, Silkeborg og Djursland har opfordret til kommunalt oprør mod sparedirektiverne.

Én dags strejke er næste skridt
Protesterne spreder sig altså som en løbeild over hele landet. De kommunalt ansatte i Danmark har fået nok! Det er i det lys, at mødet i dag må tage stilling til det næste skridt. Én demonstration var nok til at kommunalbestyrelsen fandt 50 millioner. Men det er ikke godt nok. Det er på tide, at de finder ud af, at vi mener det alvorligt.

Derfor bør mødet i dag tage stilling til, om ikke også de kommunalt ansatte i Roskilde skal nedlægge arbejdet. Det vil vise, at det her er alvor. Hvis en strejke skal være effektiv må der etableres et arbejdspladsnetværk med valgte repræsentanter fra alle arbejdspladser, som vælger en koordinerende strejkeledelse. En dags strejke, med trussel om yderligere optrapning, vil sende et klart signal til politikerne: Hold fingrene væk fra vores arbejdsforhold og vores velfærd.

Arbejderpartierne har flertal – pres dem!
Ved det sidste kommunalvalg blev det borgerlige flertal i Roskilde væltet. Det viser at borgerne ønsker en anden linje – bedre velfærd. At Socialdemokraterne i Roskilde byråd indtil videre står i spidsen for at gennemføre den borgerlige regerings besparelser er uhørt.

Flertallet i byrådet bestående af Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten må nægte at snavse deres hænder til med besparelser, som rammer dem som har stemt på dem. Og hvis ikke de forstår budskabet må man presse dem til at stoppe besparelserne.

Der er masser af penge i overskud på statsbudgettet og i virksomhederne, der i øjeblikket hiver rekordoverskud hjem. Det burde være muligt at bruge disse midler, på de folk der har skabt dem, i stedet for skattelettelser til de rige og luksus til overklassen.

Socialdemokraterne i kommunerne landet over, undskylder sig med at de vil blive sat under administration, hvis de ikke efterlever regeringens nedskæringsdiktater. I sidste ende betyder dette argument ikke andet, end at regeringen ville vælte, hvis kommunerne nægtede at udføre besparelserne. For i virkeligheden ville regeringen ikke overleve mange dage, hvis de skulle overtage den kommunale administration, og selv direkte gennemføre nedskæringerne.

De kommunale protester må samles
Spredte strejker og demonstrationer over hele landet var første skridt. Det næste må være at samle alle offentligt ansatte i en samlet national bevægelse. Der må indkaldes til et nationalt møde for offentligt ansatte. Fra det møde må der indkaldes til en national strejke- og demonstrationsdag. Dette kunne passende være på folketingets åbning den 3 oktober, hvor elev- og lærlingeorganisationer allerede har taget initiativ til en demonstration. På den nyligt afholdte velfærdskonference blev der opfordret til at alle fagforeninger tog stilling til om man ville deltage i demonstrationen.