Det burde egentlig være enkelt nok. En gruppe lærlinge på Københavns Tekniske Skole på Tuborgvej har været med i en række kampe for bedre forhold. De ønsker at kæmpe sammen med de bedste unge klassekæmpere. De ønsker at kæmpe for socialisme. De ønsker med andre ord at være med i SFU for at opbygge organisationen og kæmpe imod de borgerlige.
Det burde være enkelt. Lærlingene burde allerede være optaget i SFU og involveret i organisationens aktiviteter, blandt andet for at skaffe flere medlemmer til SFU blandt lærlingene. Men det er ikke sket. SFU’s daglige ledelse har nemlig afvist at tage imod lærlingene.
Lærlingeformand udelukket
SFU’s daglige ledelse har udelukket den ene lærling fra organisationen med begrundelsen, at han ”er medlem af, har tilknytning til eller sympati for kredsen omkring tidsskriftet Socialistisk Standpunkt.” Det drejer sig om Majid Atik, der er formand for lærlingeklubben på MAN Diesel – den største industriarbejdsplads i København. Majid Atik er desuden formand for industriens lærlinge i Metal Ungdom Hovedstaden.
Majid Atik har skrevet flere artikler i vores avis og på hjemmesiden. Han har også opfordret lærlingene til at melde sig ind og opbygge SFU. Det opfordrer han i øvrigt stadig til.
Andre lærlinge er blevet nægtet medlemskab med begrundelsen om at de er blevet meldt ind i SFU sammen med Majid Atik. Den daglige ledelse har skrevet et brev til lærlingene, hvori lærlingene advares imod Socialistisk Standpunkt. Den daglige ledelse gør desuden opmærksom på, at de mistænker, at Majid Atik ”har spurgt dig om du vil være med i Socialistisk Standpunkt”.
Hvad er der at frygte?
Ifølge SFU’s daglige ledelse er det tilsyneladende udelukkelsesgrund, at man skriver i en marxistisk avis eller at man kender folk, der gør det. Det er absurd i en organisation, hvor formålet netop er organisere ungdommen for at kæmpe for socialisme. Det overlader lærlinge, der gerne vil kæmpe imod de borgerlige, til inaktivitet. De eneste, det gavner, er de borgerlige. Alt sammen fordi SFU’s daglige ledelse ikke ønsker, at folk, der sympatiserer med Socialistisk Standpunkt skal være med til at opbygge SFU.
Hvad er det, den daglige ledelse i SFU frygter? Vi har fra denne avis’ side opfordret vore læsere og sympatisører til at opbygge SFU og bidrage med deres erfaringer og synspunkter. Vi ønsker at kæmpe for et stærkt SFU, der kan kæmpe imod de borgerlige og for socialisme. Vi har i vores avis og på hjemmesiden forklaret og forudset den nuværende økonomiske krise og kommet med et klart svar. Det strider imod al sund fornuft at udelukke de folk, der er kommet med de klareste analyser og svar på kapitalismens krise.
Behov for organisering af lærlingene
Der er brug for at bygge et stærkt SFU – ikke mindst på de tekniske skoler. Lærlingene er i lang tid blevet overset af lederne i arbejderbevægelsen. Mange faglige ledere tror, at lærlinge kun interesserer sig for bajere og biler og er ligeglade med, hvordan forholdene er på deres uddannelsessteder eller i samfundet. Det passer ikke. Men for at bruge den utilfredshed, der er blandt mange lærlinge, er der brug for at organisere kampen for bedre forhold. Det giver ingen mening at være aktiv for sig selv – man kan kun ændre noget, hvis man står sammen i sin fagforening og i sit parti. Derfor er det en skadelig beslutning, SFU’s daglige ledelse har truffet. Den må laves om, så SFU kan bygges stærkere.
Lærlinge udgør fremtidens faglærte arbejderklasse. Hvis man ønsker at gennemføre SFU’s program, vælte de borgerlige og lave socialisme, er der brug for et stærkt SFU med masser af lærlinge. Hvilket signal sender disse udelukkelser til resten af lærlingene? Beskeden lader til at være noget i retning af ”I er meget velkomne, bare I ikke læser Socialistisk Standpunkt eller er enige med de marxistiske analyser – ellers må I klare jer selv.” På den måde skader den daglige ledelse ikke bare opbygningen af et stærkt SFU. De skader den politiske organisering og uddannelse af lærlingene. Og de skader en samlet kamp imod den borgerlige regering på et tidspunkt, hvor det er mere nødvendigt end nogensinde.