KUA-studerende blokerede universitet


Frederik Ohsten



3 minutter

Torsdag afholdt de studerende på Københavns Universitets humanistiske fakultet en blokade i protest mod Skattekommissionens angreb på SU’en. Blokaden startede klokken syv og varede hele dagen med fælles oplæg og diskussioner om blandt andet SU’ens historie.

Omkring 250 studerende deltog i blokaden. Vi snakkede med nogle af dem for at høre deres syn på SU-angrebene og kampen imod de borgerliges forringelser.

Lars Troels Møller, spanskstuderende:
– Vi afholder selvfølgelig det her i protest mod de foreslåede nedskæringer på SU’en. Det vil vi gerne have stoppet. Hvis det kommer igennem vil det fjerne meget social mobilitet.

– Skattekommissionen siger, at vi får en høj løn, når vi er færdige med at studere, og at vi derfor sagtens kan betale lån tilbage. Men der er jo stor forskel på, hvad man kommer til at tjene som ingeniør eller som cand.mag i et humanistisk fag. En filosof, der bliver ansat i forlagsbranchen, kommer for eksempel ikke til at tjene mere end en, der har en mellemlang videregående uddannelse. Så det er et meget svagt argument, der kommer fra Skattekommissionen.

– Hele ideen med vores aktion er at gøre opmærksom på, at besparelserne ikke er fair. Og vi vil gerne gøre protesten klar før der kommer et egentligt lovforslag.

Marie Markwardt, studerende på litteraturvidenskab:
– Forslaget vil betyde en social skævvridning. De folk, der har penge hjemme fra far og mor kan gennemføre studierne, men andre har ikke den mulighed.

– Forslaget vil også forringe forskning og det arbejde, der bliver udført på universiteterne fordi, at der skal bruges mere tid på erhvervsarbejde. Det vil gøre kvaliteten dårligere på universiteterne.

– Jeg ser også forslaget som en glidebane. Hvis de kan slippe af sted med det her, så kan de skære mere senere. Forslaget går også imod hele ånden om, at der ikke skal være brugerbetaling på uddannelserne.

– Jeg er ikke tryg ved regeringen. Jeg er overbevist om, at de vil foreslå flere nedskæringer i fremtiden. I det hele taget er jeg utryg for uddannelserne under denne her regering.

– Jeg tror og håber på, at forslaget ryger af bordet. Vi viser nu, at vi er i stand til at gøre modstand, og jeg tror, at det vil nytte.

Kristine, historiestuderende:
– Hvis forslaget kommer igennem vil der ske det, at meget få, der ikke har akademisk baggrund, har mulighed for at tage en akademisk uddannelse. For eksempel ved jeg, at min lillesøster ikke vil tage en universitetsuddannelse, hvis forslaget kommer igennem.

– Hvis vi bare ser på magthavernes intentioner, så er jeg pessimist på uddannelsessystemets vegne. Men når jeg ser på de studerendes aktioner er jeg optimist. Jeg begynder at tro og håbe på, at forslaget vil ryge af bordet.

– Hele spørgsmålet afhænger også af partierne. De burde sige, at de slet ikke vil forhandle om at skære i SU’en. Desuden er det vigtigt at gøre regeringen bange for, at andre end blot de studerende vil blive vrede og flytte deres stemme.