Jeres krise – Jeres regning: Aktion


Redaktionen



4 minutter

I går, torsdag, samledes op mod 100 unge foran Fondsbørsen i København til aktion. Aktionen var indkaldt af initiativet ”Jeres krise – jeres regning” opstartet af SFU, DSU og ungdomsfagbevægelsen. Parolen for aktionen var “I har ikke lavet penge – I har lavet skandaler ” rettet mod spekulanterne på fondsbørsen.

Initiativet er opstartet på baggrund af #Occupy-bevægelsen, der har spredt sig fra det ene land til det andet, i protest mod at de 99% fattigste har fået regningen for krisen, mens den 1% rigeste blot er blevet rigere og har bevaret deres magt.

Initiativet skriver på deres hjemmeside: ”Derfor kræver vi for det første, at regningen for den finansielle og økonomiske krise sendes til dem, der har mest ansvar for den. For det andet kræver vi, at politikerne i Danmark finder sammen om at stille klare krav til finanssektoren. Mere gennemskuelighed og regulering skal sikre, at ingen danskere i fremtiden skal finde sig selv i arbejdsløshedskøen på grund af grådighed og spekulation.”
Derefter opstiller de en række konkrete krav til regulering af finanssektoren.

På aktionen i går talte blandt andet Morten Skov, ungdomskonsulent i LO, og han påpegede, at det netop er arbejderne, lærlingene, de studerende der har fået regningen på krisen, ”det må slutte nu” sagde han.

Fra talerstolen blev det også sagt, at gårsdagens aktion blot var startskuddet for kampagnen imod finanssektorens grådighed.
Fra Fondsbørsen fortsatte man til Danske Banks hovedkvarter for at sætte fokus på at bankerne er blevet reddet af statens penge, mens almindelige mennesker har mistet deres arbejde.
DSC_0764

Det er yderst positivt, at arbejderbevægelsens ungdom er gået sammen om en kampagne, der tager fat i #Occupy bevægelsens krav. Socialistisk Standpunkt har netop påpeget, både i Danmark og internationalt, nødvendigheden af at kæde ungdommens bevægelse sammen med arbejderklassens kamp. Dette initiativ er et
vigtigt skridt i den retning.

DSC_0800

Det er klart, at 100 unge samlet foran Fondsbørsen i sig selv ikke ændrer noget grundlæggende. Men det kan, som det blev sagt på aktionen i går, være et godt startskud. Nu er det op til organisationerne bag at mobilisere. Ude på tekniske skoler, gymnasier, universiteter, seminarier osv. er der tusindvis af unge, der rammes af krisen. Hvis SFU, DSU og ungdomsfagbevægelsen kommer ud på skolerne og mobiliserede, vil der ikke være 100 til næste aktion men 1000 – det kunne igen være startskuddet til en endnu større bevægelse.

Nu har SFU og DSUs moderpartier regeringsmagten og det giver en gylden mulighed for netop at få gennemført de krav, som initiativet opstiller. Desværre stemte den ny regering ikke for en skat på finansielle transaktioner i EU, fordi Det Radikale var imod. Formændene for DSU og SFU besøgte efterfølgende Margrethe Vestager for at få en forklaring. Det er bare et af mange eksempler på at de Radikale Venstre er et borgerligt parti, der blokerer for, at arbejderpartierne kan føre arbejderpolitik. Vi opfordrer til at danne en alliance på tværs af arbejderpartierne for at få de Radikale ud af regeringen.

På aktionen i går blev det sagt fra talerstolen, at vi skulle gå fra ”grådighedens årti” til ”retfærdighedens årti”. Det er vi helt enige i. Men det er klart, at det sikrer vi ikke alene ved at gennemføre nogle reguleringer af finanssektoren.
Parolen for aktionen var en parafrase over rapperen Kidds sang ”jeg har ikke lavet penge, jeg har lavet damer”, til ”I har ikke lavet penge, I har lavet skandaler” rettet mod finansspekulanterne på Børsen og bankfolkene. Man kunne måske påpege at finanssektoren både lavet penge og skandaler.

DSC_0784

Men krisen skyldes ikke finanssektoren. Spekulation og grådighed er en indbygget del af kapitalismen, det kaldes konkurrence. Krisen skyldes kapitalismen, ikke nogle få menneskers grådighed og spekulation. Under kapitalismen produceres der kun, hvad nogle enkeltpersoner kan tjene profit på, ikke hvad det store flertal, de 99% af befolkningen, har behov for.

Skal vi have et retfærdigt økonomisk system, er det nødvendigt med grundlæggende ændringer af systemet. Det er nødvendigt med et grundlæggende opgør med, at nogle få ejer de vigtigste dele af økonomien. Man kan ikke bestemme over det, man ikke ejer. Skal vi have en økonomi, der er underlagt demokratisk kontrol fra de 99%, dvs. arbejderklassen og ungdommen, så må der gøres op med den private ejendomsret til produktionsmidlerne. Det vil sige så må der indføres et socialistisk samfund.

Socialistisk Standpunkt støtter op om ”Jeres krise – jeres regning”, og opfordrer alle, der har lyst til at være med til at fremføre ideen om, at det er nødvendigt med et grundlæggende brud med kapitalismen om at kontakte os.

DSC_0743
Fotograf: Jonas Foldager