Interview: SF, magten og socialistisk kultur


Siri Bejer Bertelsen



5 minutter

Samtale i centrum
Henning Eichberg er et ganske almindeligt medlem af SF, som til dagligt arbejder på Syddansk universitet i Odense. Jeg mødte ham over en kop kakao til en snak på hans lille kontor på Institut for Idræt og Biomekanik. Eichberg er ikke politisk enig i alt, hvad vi skriver her i avisen, men han mener, dialog og diskussion er vigtige, og vil derfor gerne bidrage med et interview. På væggen i kontoret hænger et billede af Grundtvig, et signal om, at her er en mand, der sætter samtalen i højsædet.

Henning har været medlem af SF i godt 15 år og betragter sig selv som en del af den ældre generation i partiet. Vi snakkede om hans eget politiske liv og om hans holdninger til SF og deres nyligt overståede landsmøde, samt de anklager om højredrejning af partiet, der har floreret i forskellige medier. Derudover snakkede vi om kultur og politik, som er et område, der især interesserer Henning.

Rød regering eller højredrejning?
”Der er både positive og negative ting ved at indgå i et regeringssamarbejde med Socialdemokraterne,” siger Henning og fortsætter: ”Socialdemokraterne er i store dele et borgerligt midterparti [en karakteristik som denne avis ikke er enig i, red.], det kan til tider være svært at kende forskel på dem og de andre borgerlige.” Alligevel ser han god mening i at gå sammen med dem i en rød regering. ”Men man skal ikke tage fejl – i dette samarbejde må SF gå på kompromis. Hvis man altså vil være med til at vælte den nuværende regering af pinden.” Men han siger også, at ”Landsmødet ville sende et klart budskab om et rødt alternativ. Partiforeningernes røde flag havde en synlig placering.”

Ifølge Henning Eichberg medfører samarbejdet med Socialdemokraterne en svær balancegang, der med sine ubekvemme detaljer må diskuteres internt i partiet. Han forklarer, at man i SF lige nu kan se både en strukturel højredrejning dvs. linjen, der går ind for regeringssamarbejdet med Socialdemokraterne, og en habituel højredrejning, der bl.a. viser sig i påklædningen. ”Der dukker flere og flere folk op, iklædt jakkesæt til partimøder – og måske følger også slipset med. Men den habituelle tilpasning går dybere. At udøve magten er noget andet end at kritisere den.”

Henning pointerer imidlertid, at der ikke nødvendigvis er en sammenhæng mellem habituel højredrejning og ideologisk holdning. MEN siger Henning, der er et men i forhold til det røde flertal. ”Der er både højre- og venstrekræfter i SF, som jo er et bredt parti, og retningen i partiet vil blive afgjort i fremtiden.”

Henning siger, at der på SF’s landsmøde ikke var den store kontroversielle debat. Dog var der nogle kritiske røster, og de kom især fra ældre SF’ere. Kritikken gik mest på SF’s deltagelse i forsvarsforliget og hele debatten om oprustning eller afrustning. Han siger, at der i SF er brug for nogle unge socialister. For hvis man vil et regeringssamarbejde med Socialdemokraterne, er det vigtigt at foretage en ideologisk og venstredrejet debat. ”Ellers kan det gå galt, og SF bliver et nyt Socialdemokrati.”

På kryds og tværs
Henning stammer fra Tyskland, og vi snakkede lidt om forskelle og ligheder mellem SF’s tyske pendant Die Linke og SF. Die Linke havde en repræsentant med på SF’s landsmøde, Jan Korte fra partistyrelsen, som Henning Eichberg fik talt med, bl.a. om SF’s eksklusion af støtter af denne avis. I Die Linke er der plads til mange forskellige grupper og tendenser, som er organiseret i såkaldte platforme.

”Disse fraktioner kan godt være besværlige, f.eks. Kommunistisk Platform med deres stalinistiske grundholdning. Men efter erfaringen med DDR’s SED (Sozialistische Einheitspartei Deutschlands) har man sagt: Aldrig igen demokratisk centralisme! [forstået som den bureaukratiske, centralistiske styreform i partiet, red.] Det står vi ved, sagde Jan Korte.”

”I Danmark har man andre traditioner, bl.a. SF’s indre mangfoldighed og hippie-kultur.” Men det kan være på tide netop nu at rejse denne debat. ”I Danmark er der brug for en grundlæggende debat om partikultur. SF, der ellers ser sig selv som et mangfoldigt parti, kunne måske lære noget af Die Linke’s partikultur”, siger Henning.

Kulturpolitikkens nødvendighed
Og nu vi er ved kultur; Henning pointerer, at venstrefløjen mangler en mere eksplicit kulturforståelse. Kultur er en vigtig del af nutiden og fremtiden. Selv har han bidraget med flere artikler i bogen På kryds og tværs i kulturpolitikken, som SF udgav i 1997.

Kulturforståelse går ikke kun ud på at snakke om film og musik, men det angår også forståelsen af os selv og vores nære verden og dermed også en diskussion af og forståelse for omverdenen. ”Hvad er socialistisk kultur?” Han nævner nogle stikord: ”arbejderkultur, ungdomskulturer og ældrekulturer, Grundtvig og højskolernes samtalekultur, Asger Jorn og hans anvendte vandalisme, det vilde og det kreative, partiets organisationskultur, idræt mellem folkekultur og markedet, rød sangkultur, facebook-kultur… Hvor er kulturdebatten i Socialistisk Standpunkt?” spørger han. ”Der er lagt op til kritik og selvkritik.”

International solidaritet hænger sammen med kulturforståelse – ”kulturel internationalisme kontra globalisering”. Således er Henning Eichberg også kritisk overfor den anerkendelse af Kinas dominans af Tibet, som de borgerlige partier i Folketinget fik SF med til.

Henning mener derfor, at oprettelsen af en 5. Internationale er en rigtig god og positiv idé. Vi har tidligere i avisen skrevet om Chavez’ appel for oprettelsen af en socialistisk 5. Internationale. Dette har skabt diskussion i arbejderbevægelsen i Latinamerika og på store dele af venstrefløjen i Europa.

Her i avisen støtter vi også oprettelsen af 5. Internationale. En internationale er en kollektiv styrkelse af arbejderne jorden rundt. Og Henning slutter af med at sige: ”Her som i alle andre fora, vil samtale og dialog være endnu en kernesten i opbyggelsen, og netop i oprettelsen af en 5. internationale burde kultur og kulturforståelse spille en vigtig rolle i den fælles kamp for socialisme.”