SF er, som de fleste nok er bekendt med, vokset utroligt meget i den seneste periode og er nu oppe på 18.000 medlemmer og ligger til omkring 17 procent i meningsmålingerne. I weekenden den 23-25. april afholdt partiet landsmøde, hvor over 700 deltog – inklusive gæster og tilhørere. Den imponerende fremgang – og et forestående folketingsvalg – gjorde mødet til en uhyre vigtig begivenhed, som avisen her observerede på nærmeste hold.
Op til landsmødet har dele af toppen i SF igen og igen pointeret, at det vigtigste for SF nu er at blive ”regeringsparat”. Konsekvensen af dette har været at give køb på flere af SF’s principper. Der har været rejst en del kritik, men den er blevet afvist af blandt andre Villy Søvndal som ”skingre anklager om højredrejning og populisme” (kronik i Politiken 5. januar.)
Fokus blandt alle medlemmer af SF er naturligt at få væltet den borgerlige regering, og mange accepterer, for nu, den drejning partiet har taget som nødvendig for, at SF kan komme i regering næste gang. Samtidig er mange bange for at spille ind i den smædekampagne, som de borgerlige medier har kørt mod partiet de seneste måneder. Derudover var de vigtigste og måske mere kontroversielle diskussioner udskudt til et senere tidspunkt.
Økonomisk plan: hvor blev den af?
Den oprindelige plan var, at SF i samarbejde med Socialdemokraterne skulle have fremlagt deres økonomiske plan for Danmark inden landsmødet. Desværre valgte de at udskyde offentliggørelsen af planen til efter landsmødet.
At diskussionen ikke blev taget nu, kommer til at svække partiet i fremtiden. SF er gået så massivt frem, fordi partiet bliver set som et alternativ til den borgerlige nedskæringspolitik, og også ses som et parti, der tager kravene fra almindelige arbejdere og unge op. Men derfor er det også helt afgørende for partiet, at partiets politik diskuteres demokratisk blandt medlemmerne, der har forbindelsen til arbejdspladser og skoler, som ved ,hvad der rører sig, og som kan tage diskussionerne op i partiet.
Desværre er SF’s interne demokrati blevet indskrænket efter vedtagelsen af nye strukturer på sidste års landsmøde med blandt andet nedlæggelsen af hovedbestyrelse og forretningsudvalg. Det har blandt andet afspejlet sig i manglende debat af den nye kurs for partiet, der afspejler sig i udtalelser fra især en række folketingsmedlemmer. Mange medlemmer er bekymrede for, om den manglende debat vil blive reglen frem for undtagelsen i SF, og der var stillet en række ændringsforslag fra en række københavnske partiforeninger.
Vigtige diskussioner i den næste tid
Dette landsmøde var ikke præget af stor debat eller megen kritik. Ikke desto mindre viste landsmødet, at flere SFere, især i den ældre generation og med mange års medlemskab, er bekymrede for den kurs, som partiet nu har taget, og flere er begyndt at rejse spørgsmålet om, hvorvidt SF skal i regering for enhver pris.
At diskussionen om det fremtidige regeringsprogram – og lignende – er udskudt, betyder ikke, at diskussionen ikke vil blusse op. Inden for de næste måneder kommer den fælles økonomiske plan fra Socialdemokratiet og SF, der skal danne grundlag for en kommende regering og dette landsmøde vedtog endvidere, at SF skal diskutere principprogrammet frem til år 2012.
Det bliver fuldstændig afgørende diskussioner for partiets fremtid, som alle SFere må deltage energisk i.
Ny ledelse
Noget af det sidste på dagsorden var valg af ny ledelse. Et ledelsesvalg viser nogle tendenser i partiet, som det er vigtigt at få med for at danne sig et helhedsbillede.
Med allerflest stemmer, blev Mattias Tesfaye for første gang valgt ind i ledelsen. Han har på det seneste gjort sig bemærket på Politikens blog, hvor han er kommet med nogle særdeles venstreorienterede udtalelser. Trine Mach opnåede fjerde flest stemmer ved ledelsesvalget, hvilket heller ikke kan tolkes som andet end en stemme på venstrefløjen i SF.
Venstrefløjen generelt gik frem ved ledelsesvalget. Dette var en utrolig positiv udvikling, som også må ses af folketingsgruppen og den tidligere ledelse som et hint fra medlemmerne. Denne position må venstrefløjen bruge til at holde fast i SF’s grundlæggende principper og til at brede diskussionerne af partiets politik ud blandt medlemmerne.
Til forsvar for socialismen
Landsmødet viste, at der er optimisme over partiets fremgang og udsigten til at få væltet den borgerlige nedskæringsregering. Men samtidig viste mødet også, at mange har forbehold og er på vagt over for det skred ind imod den politiske midte, som partitoppen har ledt partiet ind på – og det må derfor blive en udfordring i den kommende periode at holde fast i SF’s kerneværdier og forsvare socialismen i partiet.
Den eneste måde at styrke SF, er ved at forsvare socialismen i programmet.
Denne avis støtter SF og vi opfordrer vores læsere til at gå med i SF og være en del af opbyggelsen af partiet og de kommende diskussioner.