Forringelser af SKP


Marie Frederiksen



4 minutter

Regeringen har i samarbejde med Dansk Folkeparti og det Radikale Venstre planer om at forringe lærlingenes skolepraktikordning. SKP betyder at de elever som ikke kan få en læreplads i et firma, kan få en praktikplads på deres skole og alligevel gøre deres uddannelse færdig.
I øjeblikket er 7200 elever i skolepraktik og i alt står ca. 12.000 uden praktikplads.

Regeringens forslag går i øjeblikket ud på at:
– Nedsætte antallet af skolepraktikpladser
– De lærlinge der er i skolepraktik kun skal modtage hvad der svarer til en SU i stedet for som nu en lærlingeløn, der er fastsat i overenskomsten.
– Forringe uddannelserne ved at indføre at dem i skolepraktik kan risikere ikke at kunne tage deres uddannelse færdig. Regeringen kalder disse uddannelser ”delkompetenceuddannelser”, hvilket bare er at andet ord for ikke at få en hel faglig uddannelse.

Klar arbejdsgiverpolitik
Det er helt tydeligt at disse forslag vil være klart til fordel for arbejdsgiverne.
Indtil nu har arbejdsgiverne betalt for lærlingene i skolepraktik gennem den såkaldte ”elevrefusionsordning”. På den måde har de selv været med til at betale hvis de ikke ville sikre nok lærlingepladser. Det er klart at det er arbejdsgiverne ikke tilfredse med.
Regeringen siger at forslaget er til for at skabe flere lærepladser, men hvordan det skulle sikre flere lærepladser, at give arbejdsgiverne endnu mindre grund til at få lærlinge er ikke godt at vide.
I forvejen har elever på tekniske skoler og lærlinge mange steder elendige vilkår. De sidste mange år er der blevet skåret drastisk ned på de tekniske skoler, så det flere steder kan være sundhedsskadeligt at gå i skole. Samtidig har lærlinge ingen rettigheder i forhold fx at strejke. Mange steder accepterer skoler og elever allerede nu dårlige praktikforhold, bare for at få en læreplads. Dette forslag kan betyde at lærlinge vil være villige til at acceptere endnu dårligere forhold, så arbejdsgiverne enerådigt kan bestemme.
At sætte lærlingeløn ned på SU-niveau betyder samtidig en voldsom reduktion af indkomst. For elever på tredje år kan det betyde helt op til en reduktion på halvdelen af deres indtægt. Ingen mennesker kan leve med at al deres planlægning af deres liv, fx børn, hjem, bil o.l. først bliver afgjort når de får af vide om de får en praktikplads. Det er fuldstændig uacceptabelt!
Samtidig vil forslaget føre til en opsplitning en opsplitning af eleverne på de tekniske skoler. Hvis omkring 12.000 lærlinge ikke har nogen interesse i at sikre ordentlige forhold for lærlinge, såsom ordentlig løn, bliver det sværere at forhandle. Så udover at regeringen kan spare penge ved at sætte lærlingene på SU, kan det betyde at lærlingene får endnu sværere ved at kæmpe deres sag i fremtiden.
Men ikke nok med det, forslaget betyder også en opsplitning af de faglærte arbejdere.
Det er klart at hvis uddannelsen deles op i flere niveauer, vil det også betyde flere niveauer af faglærte arbejdere, og dermed en underminering af overenskomsterne. Arbejdsgiverne vil argumentere med at de ikke vil betale ”hel løn” for en ”halv faglært arbejder”.
På den måde vil de forsøge at splitte arbejdsstyrken op, og forringe forholdene for alle faglærte arbejdere.

En fælles kamp for alle arbejdere
Lærlingene har på det seneste protesteret mod disse forrykte tiltag. Hvilket må ses som en meget positiv udvikling. Utilfredsheden med regeringens arbejdsgiverpolitik har fået bevidstheden til at stige blandt arbejderungdommen, og de skal ikke tro at de bare kan sidde og vedtage hvad end de lyster. (se andetsteds for artikel om protesterne).
Protesterne har været ledt af henholdsvis Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO) og Metal-ungdom.
At både EEO og Metal-ungdom ønsker at protestere må ses som positivt, men det er klart at hvis EEO og hele fagbevægelsens ungdom gik sammen ville man så meget stærkere. Begge kæmper for samme mål; imod disse forringelser og for ordentlige forhold for lærlinge.
Men denne sag vedrører ikke kun ungdommen, den vedrører i høj grad alle arbejdere i Danmark.
Forslaget kan som sagt betyde en opsplitning af de faglærte arbejdere, og burde derfor tages meget alvorligt af hele fagbevægelsen. Det er ofte de faglærtes overenskomster der sætter lønniveauet for langt størstedelen af det danske arbejdsmarked, fx de offentligt ansatte. Derfor berører denne sag hele arbejderbevægelsen og bør tages op af denne.
En samlet kamp fra arbejderbevægelsen kan sikre ordentlige lærlingeforhold.
Det er klart at løsningen er ikke at arbejdsgiverne betaler til en eller anden elevrefusionsordning, men at arbejdsgiverne pålægges at tage alle de lærlinge ind som mangler en lærlingeplads.
Hele denne sag viser hvor grotesk det kapitalistiske system er.
På den ene side mangler vi boliger, hospitaler, børnehaver osv. På den anden side kan et lille mindretal af arbejdsgivere sidde og bestemme at de ikke vil uddanne den arbejdskraft der er brug for i samfundet – ja ikke engang den arbejdskraft de selv skal bruge til at tjene penge.
Den eneste måde hvor der varigt kan sikres ordentlige faglærte uddannelser og lærlingepladser til alle, er et samfund hvor arbejderne selv demokratisk er med til at organisere uddannelsen af lærlinge og hvad der skal laves.

På den måde kan vi få et samfund, med lærepladser til alle, og med alt hvad folk har brug for – et socialistisk samfund!