Siden Hugo Chávez blev valgt til præsident i 1998, har Venezuela set enorme forbedringer. Analfabetisme er udryddet, millioner af fattige har fået adgang til lægehjælp og uddannelse og et levende demokrati er brudt frem.
Dette er sket samtidig med, at regeringer i Danmark og resten af verden har forsøgt at overbevise os om, at nedskæringer og krige er nødvendige. At socialismen er død, og at markedsøkonomi er det eneste mulige system. Men den økonomiske krise har vist, at dette system har fejlet, at det ikke er i stand til at sikre fremgang for det store flertal af verdens befolkning.
Udviklingen i Venezuela har vist, at en anden verden ikke bare er nødvendig, men også mulig. En verden hvor krig, sult, fattigdom, diktatur, racisme, arbejdsløshed og miljøkatastrofer er forvist til historiens kirkegård, og hvor folket selv afgør sin skæbne i et frit og lige samfund. Et socialistisk samfund.
Dette er den virkelige årsag til, at USA og de borgerlige både i Venezuela og i resten af verden har ført en massiv kampagne imod revolutionen i Venezuela. Med løgne, kupforsøg og latterliggørelse. Magthaverne overalt i verden er bange for revolutionens indflydelse, det eksempel den Venezuelanske revolution udgør for arbejdere, unge og fattige over hele verden. Allerede nu kan vi se hvordan, revolutionen har en effekt langt ud over Venezuelas grænser med massebevægelser og valg af vestreorienterede regeringer i en hel række Latinamerikanske lande som Bolivia, Ecuador, Nicaragua, El Salvador, Honduras og mange flere. I Palæstina og Libanon går titusinder i demonstrationer med billeder af Chávez, og selv her i Danmark så vi, at 3000 kom for at høre Chávez tale under klimatopmødet i December 2009.
At borgerskabets angreb endnu ikke er lykkedes, kan vi takke de venezuelanske arbejdere, unge og fattige for. Igen og igen er masserne i Venezuela gået på gaden for at forsvare revolutionen, ofte med livet som indsats. Men de står ikke alene.
Den venezuelanske revolution er en lektie for arbejdere og unge over hele verden der ønsker at kæmpe for en anden og bedre verden. Lærer vi ikke af historien, er vi dømt til at gentage den. Revolutionen er rig på erfaringer, der er afgørende for alle aktive at lære af. Arbejderne forsøger at tage skridt i retning af en bevidst kontrol med deres eget arbejdsliv, produktionen og samfundsøkonomien gennem fabriksbesættelser og arbejderkontrol. I nabokvarterer forsøger befolkningen at tage kontrollen med deres hverdag og lokalsamfund, og på gaderne forsøger masserne at tage kontrollen med den politiske udvikling i landet. Tilsammen udgør erfaringerne et vigtigt modstykke til det, som de rige og magtfulde forsøger at bilde arbejderne ind i Danmark og resten af verden; at der ikke er noget alternativ til en markedsøkonomi, til krise og fyringer, til nedskæringer, krige og miljøkatastrofer.
Hands Off Venezuela har i Danmark og internationalt sat sig som mål at støtte revolutionen i Venezuela, ikke mindst ved at gå imod den løgnekampagne, der omgiver revolutionen.
Udgivelsen af denne bog er et vigtigt skridt i denne kamp. Det er den første bog på dansk om Venezuela efter revolutionen, og vi håber både, at den vil tjene til at gå imod de mange løgnekampagner men også til at åbne en utrolig vigtige debat om revolutionen blandt alle i Danmark, der ønsker en bedre verden, ikke kun for at vi kan støtte vores brødre og søstre i Venezuela, men også for at vi kan lære af deres erfaringen, og lære at modstand nytter, og at vi KAN skabe en bedre verden.
Den nuværende økonomiske krise viser, hvor tæt forbundet verden er. Den bekræfter med al tydelighed, hvad socialister altid har sagt; at revolutionen må spredes til hele verden, hvis den skal lykkes.
Den revolutionære kamp er tæt forbundet med udviklingen i ikke mindst Latinamerika, men også resten af verden. En sejr eller et nederlag i Venezuela vil have store konsekvenser ikke blot for de venezuelanske masser, men for arbejdere verden over.
Det sidste år er situationen spidset til. Revolutionen står over for mange udfordringer. Inden i Venezuela fører den traditionelle overklasse en kamp imod regeringen og bruger deres økonomiske magt til at sabotere produktionen og fødevareleverancerne, mens fascistiske bander og colombianske dødspatruljer skaber uro i landet, og de borgerlige bruger denne uro til at forsøge at vinde parlamentsvalget d. 26. september i år. Udenfor landet opruster USA sit militær med 7 nye militærbaser i Colombia og flere i Panama og i Caribien, og der er trusler om en krig mellem Venezuela og diktaturet i Colombia. Det USA støttede militærkup i Honduras sidste sommer viser, hvor reel faren er.
Latinamerika har oplevet mange revolutioner før denne, som i Mexico 1910, Bolivia 1952 og Nicaragua 1979, der førte til store fremskridt, men som alle i sidste ende er endt i nederlag, og elendigheden er derfor stadig enorm. Revolutionerne førte til store fremskridt, som næsten alle siden er forsvundet. Kun i Cuba er der blevet skabt virkelige forbedringer efter revolutionen 1959. Dette er en vigtig lektie. På trods af alle sine fejl har planøkonomien sikret cubanerne et af verdens bedste sundhedsvæsener og en af verdens mest uddannede befolkninger. Som forfatteren af nærværende bog argumenterer for, kan man ikke i længden have en mellemting mellem kapitalisme og socialisme. Hvis ikke Venezuela ønsker at gå samme vej som revolutionerne i Mexico, Bolivia og Nicaragua så er det nødvendigt at færdiggøre revolutionen, ekspropriere kapitalisterne og landbruget og indføre demokratisk socialisme.
Udfaldet af revolutionen er endnu ikke afgjort. Hands Off Venezuela mener, at det er hele arbejderbevægelsen og venstrefløjens opgave at støtte den venezuelanske revolution. Ikke gennem rosende fraser og smiger, men gennem en åben, ærlig og kritisk debat af både de gode og dårlige sider af revolutionen, af erfaringerne og ikke mindst vejen frem for den venezuelanske revolution. Ikke kun for at vise solidaritet med vores brødre og søstre i Venezuela, men også for at lære hvordan vi selv kan skabe forandring her i Danmark.
Vi mener, at nærværende bog er et vigtigt indspark i debatten om socialisme i Danmark og resten af verden. En debat der er mere aktuel og presserende end længe med den verdensomspændende økonomiske krise, der er ved at smadre al velfærd, som den danske arbejderklasse har tilkæmpet sig gennem de sidste 150 år.
Så længe vi har et system, der sætter profit over mennesker, vil vi have en fortsat kamp for et ordentligt liv for det store flertal. Men det er ikke nødvendigt. Det er muligt nu at sikre nok til, at alle kan få, hvad de har brug for, og at samfundet kan gå fremad, men for at det kan lade sig gøre, er det nødvendigt, at økonomien sættes under arbejderklassens bevidste kontrol og ikke styres af et lille mindretal. Med andre ord er et socialistisk samfund nødvendigt i Venezuela, Danmark og resten af verden!