Faglig aktivist: Brug for mere handling


Jeppe Krommes-Ravnsmed



3 minutter

Den 14 november 2012 blev der afholdt en fælleseuropæisk aktionsdag med store strejker og demonstrationer i flere lande, imod angrebene på velfærden, lønninger og arbejdsforhold. Der var ikke nogen markering i Danmark, på trods af flere gennemførte forringelser og udsigt til drastiske nedskæringer i kommunerne næste år. Vi har snakket med faglig sekretær i BUPL Sydøst, Mette Gjerdøe, om hvad hun mener FTF og de enkelte fagforbund burde gøre i denne situation.

”Alle de her forringelser betyder dels noget for medarbejderne, men også noget for borgere og brugere og de konsekvenser er jo meget forskellige, afhængig af hvor man er i systemet (om man nu er politimand, i finansforbundet eller pædagog). Det er vores opgave at gøre opmærksom på alle de her ting. Så er der jo også hele angrebet sådan internationalt set, på vores overenskomster og vores lønninger. Man kan jo ikke bare sige, at i Danmark er den hellige grav velforvaret, bare fordi vi har den ’Danske model’, så enkelt er det ikke. FTF burde her den 14 november, på en eller anden facon, have markeret at vi er opmærksomme på de her problemstillinger, som vil ramme vores medlemmer på kort sigt. Nu når vi var samlet på en kongres, så kunne FTF have sagt; \’at nu går de delegerede en tur på gaden sammen og gør opmærksom på det her\’. Men det er utroligt svært at blive enige om i FTF. Man kan godt blive enige om de store linjer, altså om problematikken, men det er lidt sværere at blive enige om hvad der skal gøres. Fordi vi favner så bredt, er der mange hensyn at tage. Og det svækker os jo. Fordi det er ikke nok at snakke, man skal også være synlig i handlinger. Det kan være store demonstrationer, eller små demonstrationer, det kan være avisskriverier, det kan være hvad som helst. Men der mangler helt klart nogle handlinger. Det er der ingen tvivl om.”

Et af de områder der har været hårdt ramt af nedskæringer og ”grønthøsterbesparelser” i mange år, er børne- og ungeområdet, så vi hørte også Mette Gjerdøe, hvad hun mente de faglige organisationer måtte tage af initiativer centralt og lokalt for at få vendt udviklingen. Både set i forhold til forringelser af velfærd, men også for at forsvare medlemmerne arbejdsvilkår.

”Der er masser af tiltag fra BUPL\’s side, både centralt og lokalt for at gøre opmærksom på at børneområdet ikke holder til flere nedskæringer. Og det er jo to sider af samme sag; det er vores medlemmers interesse, men det er jo også børnenes og forældrenes interesse at forholdene er i orden. Det har jo også vist sig at vi har fået lidt flere penge hjem nogen steder i det her budgetår, ikke tilnærmelsesvis nok, men lidt. Det der måske også mangler det er, at mange flere organisationer kommer på banen, fordi det er ikke kun børne- og ungeområdet der er under pres, det er det hele. Nogle flere lokale initiativer kunne være fint. Vi må presse på lokalt for at lave nogle større og større samarbejder på tværs af organisationerne. Det kunne være FTF og LO, på forbundsplan, og så også lave en stor demonstration i København. Vi kunne godt blive meget dygtigere til at stå sammen om den fælles velfærd lokalt. Der er plads til forbedringer.”

Vi skal gøre opmærksom på, at Mette Gjerdøe ikke udtaler sig på BUPL\’s, men på egne vegne.