Elever og lærere på barrikaderne – saml kampene!


Rasmus Jeppesen og Jeppe Druedahl



7 minutter

Der er røre i den danske andedam. Den sidste uge har lærere og elever på både gymnasierne og handelsskolerne strejket, blokeret og protesteret over nedskæringerne. I dag besatte murerlærlinge så Dansk Byggeri i protest mod manglen på praktikpladser. Regeringen er presset og sejren kan vindes.

Kampen indtil nu
Torsdag d. 16.november var lærere og elever fra Sjælland, Fyn og Bornholm samlet på Frederiksberg Gymnasium under dagordenen ”Hvad har vi fået ud af vores protester?” og ”Hvad gør vi nu?”. 34 gymnasier var repræsenteret af 75-80 mennesker. I betragtning af at mødet kun var indkaldt et par dage forinden, var det en flot mobilisering.

Lærerne fra Frederiksberg startede ud med at give et oplæg om status – hvad der var vundet, og hvilke kampe man kunne forsætte. Efter det var der fri debat, som tog en time længere end forventet. Der blev udvekslet erfaringer, talt om hvordan det forholdt sig de forskellige steder og om GL’s opgivende tilbagetog fra kampen. Opbakningen til forsættelse af kampen var stor, selv om der var enkelte lærere, som gav udtryk for manglende kræfter og demoralisering. Til sidst virkede det dog som om, at der var konsensus blandt lærerne om ikke at give op og ”lade eleverne stå tilbage med lorten”, som en elev meget poetisk formulerede det.

Hele mødet rundede ud i noget mere konkret, nemlig en udtalelse som lærerne på Frederiksberg Gymnasium også havde forberedt. Der blev noteret glæde over, ”at ministeren har ”fundet” nogle af de forsvundne penge – foreløbig 88 mio. – til gymnasierne og VUC.” Men det blev også sagt, ”at der fortsat mangler et trecifret millionbeløb, hvis blot gymnasiereformens løfter om udgiftsneutralitet skulle holdes. Konklusionen var klar: ”Det er i alles interesse at stå så samlet som muligt i det kommende slagsmål om taksametertaksterne. (…) Vi opfordrer også til at afholde fællesmøder for gymnasier, handelsskoler, tekniske skoler m.fl. med temaet: ”Uddannelse og velfærd” – for at drøfte fælles krav til vilkårene for ungdomsuddannelserne.” (Læs hele udtalelsen her i bunden af artiklen)

Eleverne på barrikaden
I ugen op til mødet for godt en uge siden gik mange af landets gymnasielærere i strejke mod de massive besparelser på gymnasieområdet (læs mere), som regeringen fremlage i Finanslovsforslaget. Også landets rektorer forholdte sig kritisk til forslaget. Gymnasieeleverne rundt om på skolerne støttede op om lærernes protester. Således var der på op imod halvdelen af landets gymnasier blokader eller strejker.

Efter det massive pres hele vejen rundet, og et møde med rektorforeningens formand, fandt undervisningsminister Bertel Haarder 24 mio. kr. frem. Der er dog stadig et gabende tomt hul på 180 mio. kr., som mangler at blive fyldt ud. Hullet er opstået som konsekvens af strukturreformen, der gør gymnasierne selvejende. Det var ellers blevet lovet fra regeringen at dette ville blive udgiftsneutralt. Et klart brud på aftalen altså.

Efter at Bertel Harder fandt de 24 millioner kroner frem har GL neddroslet deres aktiviteter væsentligt og i hvert fald stoppet med at opfordre til fortsat protest. Det nyttede ikke noget, som formand Gorm Leschly har udtalt. Ligeledes forholder Rektorforeningen sig nu helt neutral. DGS (Danske Gymnasielevers Sammenslutning) accepterer dog på ingen måde det hidtidige resultat, og har meldt klart ud, at der fortsat er tale om forringelser. Der er blevet skåret på gymnasierne og uddannelsessystemet i almindelighed mange år i træk. DGS har derfor indkaldt til national demonstrationsdag tirsdag d. 21. november.

Demonstrationen d. 21. november
En sådan demonstration er godt skridt fremad, da det netop samler eleverne frem for, at kampene er spredte på forskellige skoler rundt om i landet. Demonstrationen på tirsdag vil give eleverne følelsen af, at det er en fælles kamp, som kun kan vindes i fællesskab. DGS har dermed vist en vej fremad for gymnasieeleverne. Det er dog essentielt at få endnu flere med. Alle dele af uddannelsessektoren må inddrages i kampen. Handelsskolerne har allerede taget initiativ, og i sidste uge var der lærerstrejker på en række skoler og elevblokader på 25 skoler. DGS må opfordre til, at man støtter handelsskoleelevernes kamp og må så vidt muligt få handelsskoleeleverne til at deltage gå med i en samlet demonstration d. 21. november.

Saml kampene!
Også lærerne må være en del af den fortsatte kamp; forringelserne går ikke kun ud over eleverne, men også ud over lærerne. Resolutionen der blev vedtaget på Frederiksberg Gymnasium, viser, at der er masser af vilje til at kæmpe blandt lærerne. I resolutionen stod der også, at man opfordrer til, at der afholdes møder for lærere og elever rundt om på skolerne. Det er et rigtigt skridt at tage.

Men det er endnu vigtigere, at der efter demonstrationen d. 21. november afholdes stormøde med repræsentanter for alle skoler i landet både lærere og elever. Et sådant møde må være beslutningsdygtigt, og det må være muligt at diskutere og beslutte hvordan kampen fortsættes, udvides og vindes. Det havde været en oplagt mulighed at diskutere dette på DGS’ stormøde, men det blev der desværre ikke, derfor må der indkaldes et møde, der kan tage stilling til det næste skridt.

På mange skoler har elever og lærere kæmpet, men som efterårets strejker viste, er der brug for en koordineret og organiseret kamp, hvis vi skal vinde. Det er derfor afgørende at elevernes og lærernes organisationer går forrest. Gymnasieeleverne må presse DGS, ligesom lærerne må presse GL til at vise en vej frem. Organisationerne er til for at kæmpe for deres medlemmers interesser, og en ledelse vælges for at lede kampene. Det er ikke nok at elever og lærere viser der er utilfredse, kampen skal vindes. Det gøres nok ikke med en enkelt demonstration. Derfor er der brug for at organisationerne går forrest med en plan for koordinering, udvidelse og optrapning af kampen.

Kampen kan vindes
Det er muligt at vinde kampen mod den borgerlige regerings sindssyge nedskæringspolitik. 17. maj, 3. oktober og de massive strejker blandt de offentligt ansatte viste, at demonstrationer, strejker og andre protester betaler sig. Alle velfærdsforringelserne blev ikke fjernet, men regeringen har mistet en stor del af deres popularitet, og er derfor presset. Regeringen påstår, at der ikke et skåret ned på gymnasierne, men de vil ikke kunne holde til, at tusindvis af mennesker endnu engang går på gaden og viser, at sandheden er en anden.

Kampen om uddannelserne er en del af kampen for velfærd. Der er mere end 80 milliarder i statskassen og virksomhedernes overskud bugner. Derfor må alle dem der i efteråret protesterede mod velfærdsforringelser mobiliseres. Det gælder både de offentligt ansatte men også de privatansatte arbejdere. Efter demonstrationen på tirsdag kunne næste skridt være at indkalde en endnu bredere demonstration, med støtte fra fagbevægelsen, og med mobilisering blandt dens medlemmer. Ved gennem fagbevægelsen både nationalt og lokalt, at få almindelige arbejdende mennesker med i kampen trues magthaverne på deres levebrød og kan på den måde tvinges til at give indrømmelser. Gennem en koordineret og samlet indsats kan kampen mod nedskæringer og den borgerlige regering vindes.

– Besæt gymnasierne – lærere og elever sammen
– Gør d. 21. november til en samlet demonstrationsdag
– National konference for alle elever og lærere

Hvis du vil videre mere om vores perspektiv for kampene, og kæmpe sammen med os for god og gratis uddannelse, kan du kontakte os her. Du kan også læse vores pjece ” Gymnasieelevernes kamp imod nedskæringer: Hvad er vejen frem?”.


Lærere og elever på 34 gymnasier og kurser på Sjælland, Fyn og Bornholm forsamlet på Frederiksberg Gymnasium udtaler:

Vi noterer os med glæde, at lærernes og elevernes aktiviteter i den forløbne uge har ført til, at ministeren har ”fundet” nogle af de forsvundne penge – foreløbig 88 mio. – til gymnasierne og VUC.

Men vi er stærkt utilfredse med, at der fortsat mangler et trecifret millionbeløb, hvis blot gymnasiereformens løfter om udgiftsneutralitet skulle holdes. Det er bekymrende, at Haarder forsøger – og at dømme efter de politiske udmeldinger fra nogle oppositionspartier har et vist held med – at lukke diskussionen om 2007-budgettet uden at dette problem er løst. Vi håber, at samrådet på tirsdag, og aktionerne i den forbindelse, vil fastholde offentlighedens opmærksomhed på de løfter fra 2003, som Haarder prøver at løbe fra.

Det er til gengæld positivt, at også andre ungdomsuddannelser nu er kommet på banen. Det er i alles interesse at stå så samlet som muligt i det kommende slagsmål om taksametertaksterne. Ingen elever, hverken på gymnasier, handelsskoler eller andre steder, skal henvises til ”lærerfri undervisning”, og ingen skal undervises i klasser med mere end 28 elever. Dette kræver, at der tilføres betydelige ressourcer!

Vi opfordrer til at aktionere og deltage i DGS’ demonstration tirsdag den 21. kl.13 fra Axeltorv i København.

Vi opfordrer også til at afholde fællesmøder for gymnasier, handelsskoler, tekniske skoler m.fl. med temaet: ”Uddannelse og velfærd” – for at drøfte fælles krav til vilkårene for ungdomsuddannelserne.