Elendige pædagoger i vuggestuerne?


August Trane, pædagogmedhjælper på Frederiksberg



4 minutter

Tidligere på ugen kunne man i medierne læse om offentliggørelsen af forsker Ole Henrik Hansens Phd.-afhandling om danske vuggestuer. Budskabet var klart; Danske vuggestuer er så elendige, at en stor del af dem burde lukkes. Han peger på, at børnene ikke får den voksenkontakt, som de har brug for. Mange børn tager uoprettelig skade, bliver indelukkede og får svært ved at agerer socialt. Forklaringen på de store problemer, skal ifølge Ole Henrik Hansen findes i inkompetente pædagoger, dårlig pædagogik og mangel på ordentlig ledelse. Han hævder, at det ikke er et spørgsmål om ressourcer eller antallet af pædagoger. ”Med den pædagogik, der praktiseres i mange vuggestuer, kunne vi ansætte lige så mange pædagoger det skal være, uden at børnene får noget ud af det”, lyder det blandt andet fra Ole Henrik Hansen.

Et reelt problem – dårlige forhold og for få hænder

Det er ikke noget nyt, at der er for mange børn pr. voksen i landets vuggestuer og børnehavner. Det har vores fagforening råbt op om i årevis. Det er heller ikke nogen nyhed, at børn, især vuggestuebørn, kræver tid og behøver voksenkontakt. At hævde, at mange vuggestuer har en pædagogik, hvor direkte kontakt med barnet og omsorg ikke spiller en væsentlig rolle, er ret langt ude. At der i praksis ikke altid er tid og voksenkontakt nok, er en helt anden sag. Er det virkelig en fejlslagen pædagogik der er problemet?

Det er godt, at forholdene i vuggestuerne bliver taget op til diskussion. Ole Henrik Hansens undersøgelse peger på nogle reelle problemer i de danske vuggestuer. Efter nedskæringer, år efter år, er der nogle steder store åbne sår. Rammerne og forholdene for børnene er mange steder ikke gode nok. En undersøgelse fra AE-rådet konkluderede i 2007, at der er blevet flere børn pr. voksen. Antallet af voksne pr. barn i vuggestuen er faldet med 7 % fra 2001 til 2007 . Samtidig viser en undersøgelse fra 2008, at 96 procent af pædagogerne i de storkøbenhavnske kommuner, mener at der er for lidt personale og for mange opgaver til at yde et godt pædagogisk arbejde . Blandt rigtig mange pædagoger, er frustrationen stor. Vilkårene er for dårlige og de bliver ikke mødt med den respekt de fortjener. Det er Ole Henrik Hansen’s undersøgelse blot endnu et eksempel på.


Hvad er løsningen?
 
Der er altså noget galt. Men hvordan kan man hele sårene – hvordan kan man skabe nogle bedre daginstutioner, give bedre forhold til børnene og ordentlige arbejdsforhold for pædagoger og medhjælpere? Først bliver man nød til at anerkende, at de to ting hænger sammen. En bedre hverdag for børnene, kræver bedre forhold for pædagoger og medhjælpere – det kræver flere hænder. Lige nu er der ingen regler for, hvor mange børn der må være pr. voksen. Der er brug for en minimumsnormering. 3 uddannede pædagoger pr. 10 vuggestuebørn, som Bupl foreslår, er et rigtig godt sted at starte . Derudover kunne flere midler til seminarerne og til efteruddannelse højne det pædagogiske niveaue, hvis dette overhoved er et problem. Der er ingen nemme smutveje, når vi taler om velfærd, pleje og omsorg. Der er brug for flere hænder og flere ressourcer.

I de fleste medier har diskussionen desværre taget en kedelig drejning. Mange forsøger at gøre det til en skandalehistorie, fremfor at fokusere på de virkelige problemer – fremfor at finde en løsning. Mange pædagoger er forståelig nok blevet vrede over og kede af debattens fokus. Pædagog, Merete Lisbeth Hansen, siger bl.a. i en udtalelse: ” Nu stopper jeg med at være pædagog indenfor det offentlige. Har søgt og fået nyt job inden for det private. Her forventer jeg den anerkendelse og tillid til mit professionelle virke. Her glæder jeg mig til, at opleve, at jeg kan gøre mit arbejde godt nok.”. En forståelig, men ærgerlig udvikling. De offentlige vuggestuer og børnehavner, må forbedres. Men forandringer kommer kun gennem kamp. Fagforeningerne må sammen lede kampen og organisere pædagoger og medhjælpere omkring kravene om minimumsnormeringer, god uddannelse og ordnede forhold i vuggestuer og børnehaver, hvis forandring skal blive en realitet – hvis vi vil forbedre forholdene for børnene og for os selv.

Henvisninger:

1. Se hele undersøgelsen her: http://www.ae.dk/analyse/mindre-tid-til-bornene

2.Undersøgelsen er lavet af Bupl: Læs mere her:
http://bupl.dk/bupl_storkoebenhavn/nyheder/kamp_for_minimumsnormeringer_i_kommunerne?OpenDocument

3. Læs mere om kravene til en minimumsnormering her:
http://bupl.dk/bupl_storkoebenhavn/nyheder/kamp_for_minimumsnormeringer_i_kommunerne?OpenDocument

4. Læs hele udtagelsen her: https://www.facebook.com/bupl.dk