Draksådd – en analyse af krige


Klaus Münster



4 minutter

Krigen i Irak, Vietnamkrigen, Folkemordet i Rwanda, Balkankrigene, første og anden verdenskrig – Det 20. århundrede har været domineret af krige, ligeså det nye århundrede der har fået en blodig indgang med terror og krige rundt om i hele verden.

Men hvorfor? Hvorfor opstår krige? Hvorfor skal millioner af mennesker lide endnu mere end de gør i forvejen? Kan der gøres noget, eller er det en naturlov at der er krige? Disse spørgsmål, og mange flere, bliver besvaret i Draksådd, en ny svensk bog om Krig, Imperialisme og Modstand.

Forfatterne
De tre forfattere, Kerstin Alfredsson, Jonathan Clyne og Lena Ericson Höijer er alle aktive marxister i den svenske arbejderbevægelse og bogen er rettet mod aktive i den svenske fagbevægelse, Socialdemokratiet og Venstrepartiet. Den er skrevet af arbejderaktivister, til arbejderaktivister og ungdommen, det vil sige på et niveau, hvor det ikke bare er professorer og venstrefløjsintellektuelle der kan følge med, men hvor dem bogen er rettet til, folk fra arbejderklassen, vil få meget ud af at læse den. Forudsat man kan lidt svensk, forstås.

Bogens forfattere mener, at arbejderklassen kan løse problemet med krig, hvis man skrider ind over for kapitalisternes magt- og pengeinteresser, der efter en gennemgående analyse af mere end ti krige over hele verden, over et helt århundrede, bliver klassificeret som problem nr. 1. Og her spiller arbejderklassen en nøglerolle i bogen, hvor der ved hver enkelt krigtilstand kommer en form for protest fra arbejderklassens side, men hvor det desværre kun lykkes en sjælden gang imellem rent faktisk at stoppe en krig.

Trussel om strejke
Krisen mellem Norge og Sverige i 1905 er et godt eksempel, hvor det besatte Norge ikke adlød Sveriges love, men lavede sine egne og prøvede at gøre sig selvstændigt. Selvfølgelig ville den herskende klasse i Sverige ikke bare sådan lige finde sig i den slags, og truede derfor med at sætte hæren ind mod Norge. Men dem der skulle trække i uniformerne og dem der skulle betale skatterne, arbejderklassen, nægtede blankt at gå i krig efter en større kampagne fra det svenske socialdemokratis ungdom. Truslen om generalstrejke over hele landet og de revolutionære tilstand i nabolandet Rusland, fik den herskende klasse til at sige fra og bøje sig.

Men som sagt er det mere en undtagelse end en regel, for selvom der er protester er det meget tit at ledelsen for arbejderbevægelsen mangler perspektiv, og bøjer sig for kapitalisternes krigsønsker – som i 1. verdenskrig hvor 2. internationales ledelse forrådte arbejderbevægelsen trods de fine ord om enighed der tidligere var blevet ført frem.

FN og Gandhi
Den behandler også de forskellige måder der ellers er brugt til at standse krige med, f.eks. Ghandis ikke-volds teorier, eller FNs rolle i f.eks. Østtimor – begge med mange døde til følge af deres fejlslagne ”forsøg” på at ændre et landsposition. Ghandis teorier spillede fallit på grund af hans åbenlyse beundring af det britiske imperium og absolutte mangel på konsekvens – han stoppede strejker flere gange, og brokkede sig over soldater, der nægtede at skyde på demonstranter! Det var i virkeligheden flådeoprør og andre oprør blandt arbejderklassen der fik betydning for Indiens uafhængighed.
FNs rolle i Østtimor bliver belyst efter en analyse af FNs struktur, store imperialistiske magter der styrer det hele, hvorefter det står ret klart at Østtimors olieressourcer er at foretrække for dem, frem for befolkningens ve og vel.

Både FN og Ghandis teorier bliver trods dette fremstillet af dele af venstrefløjen som løsninger på verdens problemer – hvilket i denne bog bliver fuldstændigt forkastet, vel underbygget af analyser af både den nuværende situation i Irak, men også en masse lignende situationer over hele verden.

Konflikten i Mellemøsten
Der følger også et bilag med til bogen, om Israel-Palæstina-konflikten, der efter en historisk analyse af hvordan Jøder og Arabere har levet fredeligt side om side og været i arbejderkampe sammen, forklarer USAs og de lokale herskende klassers rolle i det mange ser som en uløselig konflikt. Men hvis man før har kunnet leve side om side, kan man det så ikke igen? Jo, forudsat der er ikke er en flok kapitalister der skaber splid for at kunne skrabe penge ind til sig. Parolen om en socialistisk føderation med national selvbestemmelsesret mellem Israel og Palæstina bliver dybdegående forklaret og stillet op mod andre, såkaldt ”realistiske” forslag.

De sidste ord vil vi overlade til forfatterne selv, da de fint sammenfatter bogens pointe, og deres egen holdning:

”Vi tror at en international arbejderbevægelse der er kæmpende, demokratisk og socialistisk kan virkeliggøre menneskers ønsker om retfærdighed, fred og et godt liv”

Fem røde stjerner ud af fem!

303 sider, Zäta bokforlag, kan bestilles her