DGS: nyt program uden krav


Simon Henriksen, gymnasieelev



3 minutter

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) holdt landsmøde i weekenden 24. til 26. april. Der var i forvejen lagt op til et spændende møde, da DGS skulle tage stilling til ledelsens forslag om nyt principprogram, der ville fjerne alle konkrete krav fra DGS’ program. Derudover havde ledelsen foreslået strukturændringer ved at overgå til individuelt medlemskab (i stedet for nu med kollektivt medlemskab gennem elevrådene). Ud over disse ting var der også et kampvalg om formandsposten.

Klare krav blev lagt på hylden
Diskussionen om principprogrammet var den største politiske diskussion, da det nye forslag til principprogram var en klar forvanskning af programmet. DGS er elevernes kamporganisation, så derfor er det nødvendigt at have klare krav til uddannelsen. Klare krav som højst 24 elever i klasserne og ingen brugerbetaling blev i det nye forslag erstattet ned tomme floskler og hensigtserklæringer.

Et program uden krav er en færdig opskrift på, at DGS’ ledelse kan forholde sig passivt, satse på forhandlinger med politikerne og demobilisere eleverne i en situation, hvor en ny regering med arbejderpartierne er en reel mulighed. Men forhandlinger – også med en eventuel ny regering – er kun effektive, hvis man på forhånd viser styrke med klare krav og massemobiliseringer. Det nye program blev vedtaget på DGS landsmøde (ca. 20 stemte imod), så nu er elevernes konkrete krav blevet droppet.

Ledelsens forslag nedstemt
Der skulle også tages stilling på mødet om DGS ville skifte til individuelt medlemskab, hvilket ville splitte de lokale og landsdækkende kampe fra hinanden og gøre eleverne ukampdygtige. Dette forslag endte heldigvis med at falde. Dette spørgsmål blev også afgørende i formandsvalget, da den ene kandidat, Bjarke Dahl fra Metropolitanskolen var imod. Han endte med at blive valgt på baggrund af kampen mod individuelt medlemskab.

En gruppe marxistiske elever var med til at stille et forslag under diskussionen om arbejdsplanen. I ledelsens arbejdsplan stod der at der ikke skulle være samlede protester mod den nye finanslov. Forslaget om at DGS skulle lave massemobilisering imod finanslovens nedskæringer faldt desværre.

Brug for et kampklart DGS
Elevrådet på Christianshavns Gymnasium havde stillet en udtalelse, som kan ses andetsteds her på siden. Ledelsen nægtede imidlertid at debattere udtalelsen og sagde, at det var det forkerte forum at tage den op i. men hvis ikke DGS’ landsmøde skal tage op, hvordan gymnasieelevernes problemer i løset af den økonomiske krise skal løses – hvem skal så? Udtalelsen faldt, men selv om der ikke var debat, var der alligevel 10-15 elever, der stemte for.

DGS går en turbulent periode i møde, hvor den borgerlige regering vil lade krisen gå ud over de unge og arbejderne. Derfor må DGS være klar til hårde kampe mod regeringens overklassepolitik. DGS må tage elvernes krav op fra gymnasierne, og være elvernes kamporganisation ved at mobilisere eleverne til samlede protester sammen med resten af studenter og arbejderbevægelsen. Dette er DGS’s eneste eksistens grundlag, og det er denne rolle, der er brug for at DGS spiller.