De sidste seks måneder har været de værste for det kapitalistiske profit-produktionssystem i 30 år, hvis man måler det med bevægelsen på verdens aktiemarkeder. I de seks måneder op til 30. juni har den amerikanske børs oplevet det værste fald siden 1970, et fald på 14%. Nasdaq – indekset over aktier i højteknologiske virksomheder – faldt med 27% og indekset over de otte største europæiske markeder faldt med 18% i gennemsnit.
Og det er egentlig ikke så underligt. I de sidste seks måneder har vi set verdens største bankerot, da det globale energikonglomerat Enron gik fallit og efterlod sig 70 milliarder dollars i gæld. Så kom verdens største afskrivning af virksomhedsgæld, da mediefirmaet AOL Time Warner afskrev tab for 60 milliarder dollars på en tremåneders periode. Så havde vi det største eksempel på ulovlig skatteunddragelse, da det blev opdaget, at bestyrelsesformanden for Tyco havde lavet ulovlige udbetalinger til alle mulige (inklusiv ham selv) uden at opgive det til skattemyndighederne. Dennis Kozlowski, som han hedder, brugte omkring 8 milliarder dollars på 700 indkøb, som ikke figurerede i firmaets regnskaber.
Og så i sidste uge, som kronen på værket, oplevede de kapitalistiske investorer den værste virksomhedssvindel i historien, da teleselskabet WorldCom offentliggjorde, at deres finansielle direktør havde snydt med regnskabet for at få de ikke-eksisterende profitter til at se 4 milliarder dollars større ud. WorldCom står nu på fallittens rand, og hvis det sker, vil de slå Enron, med et underskud på 90 milliarder dollars.
Det er ikke så mærkeligt, at investorerne nu tænker, hvad der vil blive det næste firma, og hvad der bliver den næste skandale, og at de begynder at sælge ud af deres aktier. Der vil ikke gå længe, før vi ser flere skandaler. Det er allerede blevet afsløret, at verdens største firma General Electric har “masseret” profittallene ved at overføre indkomst fra de ansattes pensionsfond. Dvs. pensionsfonden er gået i minus med flere milliarder dollars, mens GE’s profitter er blevet fremstillet meget bedre, end de rent faktisk er. Den samme slags svindel er blevet udført af firmaer som Cisco, Disney og andre i Europa. I sidste uge erklærede det gamle fotokopimaskineselskab Xerox, at de ville revidere profittallene for de sidste fem år nedad med 6 milliarder dollars. Med andre ord – det, de har sagt til investorerne førhen, var simpelthen ikke sandt.
Det er ikke bare i USA, at den slags sker. I Frankrig har Vivendi Universal offentliggjort de største tab i fransk historie, og den nye højreregering har antydet, at de måske vil blive tvunget til at gennationalisere France Telecom for at få styr på gælden og undgå, at aktieprisen styrtdykker endnu mere. Sådan er situationen i storfinansen: lad firmaerne lave så meget profit, de vil, uden regulering eller kontrol – men hvis de begynder at miste penge fra aktieejerne, så få skatteyderne (arbejderne) til at redde dem med tilskud og fyringer.
Lederne af alle disse skumle foretagender vil i de fleste tilfælde slippe for at mærke konsekvenserne af deres tyveri. Scott Sullivan, finansiel direktør for WorldCom, fortsætter med at få bygget et palæ til flere millioner dollars ved vandet i Florida. Hans middelhavsinspirerede ejendom har en timeglas-formet svømmepøl. Men tiden er åbenbart ikke løbet ud for ham endnu. Enrons top-finansmand Andrew Fastow har byggehold til at arbejde dagligt på sin million-dollar-villa i Houston. Martha Stewart, der er leder af et indretningsfirma, undersøges for “insider-handel” (når man sælger aktier pga. information, som andre ikke har adgang til, og som ville have sendt priserne nedad). Men hun fortsætter med renoveringen af sin gigantgård for 15 millioner dollars. Gary Winnick – bestyrelsesformand for Global Crossing – bruger 15 millioner dollars på sit palæ i Bel Air i Los Angeles, selvom hans firma er gået fallit og har fyret tusinder af arbejdere.
Og selvfølgelig er det altid arbejderne i disse korrupte forbryderes firmaer, der bliver ramt. Enrons titusindvis af arbejdere i hele verden er blevet fyret, og deres pensioner er værdiløse. Ledelsen for WorldCom offentliggjorde straks, at der ville blive fyret 17.000 folk, en fjerdedel af de ansatte. Og General Electric har fyret folk regelmæssigt.
Hvad fortæller dette kæmpe bedrageri os? Det viser, hvor løgnagtigt det er, når kapitalismens profeter prøver at bilde os ind, at den bedste, reneste og mest effektive måde at opfylde 6 milliarder menneskers behov på er gennem et system baseret på profit. Det må være den endelige fordømmelse af dette system, når det viser sig, at det ikke bare er ude af stand til at skabe jobs, boliger og ordentlige forhold for det store flertal, men oven i købet også fejler, når det gælder at skabe profit!
Opsvinget i slutningen af 1990’erne var bygget på et skrøbeligt grundlag – for at være mere præcis, på illusionen om den “Nye Økonomi” med højteknologi og internet. Billioner af dollars blev investeret i “kloge hoveder” med en skør idé og et lille firma, eller i at bygge tusinder af kilometer af fiberoptikkabler og satellitsystemer. Men da der ikke rigtig kom profit ud af det, og de “kloge fyre” brugte alle pengene, endte vi med ting som ITV Digital, World Crossing, Enron og nu WorldCom. Det var rent fup. Toplederne levede af frugten af opsvinget. Men da vinden vendte, blev udueligheden, korruptionen og tyveriet afsløret.
Nu er de store virksomheder – især dem i den “Nye Økonomi”, i telekommunikations- og computersektoren – vildt overinvesterede. De kan langt fra sælge nok til at dække det, der er blevet investeret i dem. Den tidligere leder af General Electic Jack Welsh, som var i spidsen for firmaet, da det gik voldsomt fremad, kommenterede i sidste uge: “Der er ikke nogen, der er særlig entusiastiske nu. Der er masser af global kapacitet derude. Alle har for meget kapacitet. Der er ikke rigtig nogen grund til at investere”.
Netop! Profitterne er nede. Der er allerede for meget kapital, så resultatet bliver ingen investering og yderligere fald i efterspørgslen på kapital. Det betyder flere fyringer og nedgang i indkomstvækst og forbrug. Det vil ikke betyde noget, at renten ligger rekordlavt. Der er ingen idé i at låne penge, hvis der ikke er noget at investere i eller nogen produktion at forøge.
For øjeblikket sætter mange mennesker i USA, England og i andre af de mere udviklede kapitalistiske lande deres lid til værdien af den bolig, de bor i, og det får dem til at føle sig velhavende. Huspriserne er suset opad med 20% i England, f.eks. Men det er blot endnu en boble, som vil sprænge – sikkert næste år, når verdensøkonomien går tilbage. Den højteknologiske dot.com-boble sprang i 2000, aktieboblen sprang i 2001, og dollarboblen sprang i år. Næste år bliver det ejendomsprisboblen.
Der snakkes stadig om, at verdensøkonomien nok snart vil komme sig, at profitsystemet vil komme til at køre igen. Men beviset for dette er temmelig tyndt. Det forudses, at profitten kun vil stige med 3% i det nuværende kvartal, og det er optimisternes bud. Profitabiliteten er stadig 40% lavere end højdepunktet i 1997. Der er ikke meget, der tyder på bedring på investeringsområdet. De eneste, der bruger flere penge, er den amerikanske og de europæiske regeringer, men i Bush’s tilfælde er det på våben og “hjemlig sikkerhed” i den store krig mod terror.
Der ligger flere WorldCom’er forude og venter.