marxstudNutidens kriseramte samfund skriger på en revolutionær løsning. Det er på tide at holde inde med symptombehandlingen og i stedet tage fat om problemernes rod: den rådne kapitalisme, der ikke fortjener andet end at blive væltet. Som studerende må vi tage affære, kaste os ind i klassekampen og opbygge de revolutionære kræfter på universitetet!

Vi unge har haft en særlig opvækst; vi er vokset op i skyggen af kapitalismens krise. Reformer betød forhen forbedringer, men ingen, der er unge i dag, kan huske en tid, hvor en varslet reform ikke betød et angreb, en besparelse eller en nedskæring. Som unge og studerende skal vi ikke nøjes med at se med på sidelinjen som kommentatorer, mens et system kaster verden ud i kaos og almindelige menneskers liv bliver smadret af en parasitisk elite. Det er vores samfund og vores fremtid, der er på spil. Som unge bliver vi nødt til at involvere os og organisere os politisk, hvis vi vil gøre en ende på kapitalismens rædsler.

Siden kapitalismen i 2008 gennemlevede sin hidtil dybeste krise, har den befundet sig i en eksistentiel krise. En krise, der ikke er gået Danmark forbi, og som har haft sin klare indvirkning på uddannelsessektoren, der efter et årtis konstante nedskæringer og angreb er blevet stærkt forringet og i stadig højere grad underlagt erhvervslivets interesser. På universitetet er undervisere og resten af personalet f.eks. presset til bristepunktet.

Som studerende har vi oplevet, hvordan kvaliteten af vores undervisning er blevet undergravet og reduceret til et minimum. Overfyldte undervisningslokaler, administrativt kaos og manglende feedback har gjort studielivet til et frustrerende virvar. Samtidig bevæger regeringen sig i retning af at fjerne unges adgang til fri uddannelse, og så sent som sidste år forsøgte regeringen at afskaffe SU’en. I Marxistiske Studerende er vi fundamentalt imod denne udvikling. Derfor har vi arrangeret demonstrationer og blokader og stået forrest i kampen for unges adgang til frie uddannelser af ordentlig kvalitet.

Det er imidlertid ikke kun uddannelsessystemet og universiteterne, der er i krise. Den økonomiske krise har som ringe i vandet spredt sig til alle dele af samfundet; ulighed slår rekorder, jobkvaliteten styrtdykker, sociale ydelser udsultes, de gamle partiers opbakning forsvinder, klimakrisen raser og generelt er systemet karakteriseret af smuldrende legitimitet.

Hvordan forholder universitetsverdenen sig til denne eksistentielle krise, som systemet befinder sig i? I stedet for at orientere sig imod resten af samfundet fungerer universitetet som en lukket osteklokke, der næsten udelukkende bruger tid og energi på at diskutere obskure teoretikere, der ingen relevans har for samfundet uden for universitetets mure. Universitetsverdenen sætter endda en ære i at adskille sig fra det omgivende samfund, hvilket måske tydeligst illustreres i det akademiske sprogbrug, der er umuligt at forstå for alle ikke-akademikere og i virkeligheden også for en stor del af akademikerne!

I Marxistiske Studerende vil vi nedbryde alle barrierer mellem universitetsverdenen og det omgivende samfund. Vi kæmper for, at de studerende skal have mest muligt at gøre med den virkelige verden og især med arbejderklassen og dens kampe. Derfor organiserede vi i Marxistiske Studerende under OK18 SNAS (SolidaritetsNetværk for Arbejdere og Studerende). Gennem SNAS kunne de studerende organisere sig og støtte aktivt op om de ansatte på uddannelsesinstitutionerne, der var under angreb fra regeringen.

Revolutionære opgaver kræver revolutionær teori

Den marxisme, vi bliver præsenteret for på universitetet, er en steril karikatur. Vi bliver aldrig præsenteret for indholdet af ægte marxisme, men vi får blot på overfladisk manér at vide, at marxismen er gennemsyret af økonomisk determinisme. Vi kan altså kun stole på os selv, hvis vi vil vide, hvad ægte marxisme er, ved selv at gå tilbage til klassikerne og studere dem.

Ingen af de teorier, der bliver prædiket i universitets forelæsningssale, har et revolutionært perspektiv men bevæger sig indenfor det nuværende samfunds rammer og præmisser. Det er systemet i sig selv, der er problemet - vi (i Marxistiske Studerende) vil vælte systemet, og derfor bliver vi nødt til at studere teorier, der retter sig mod dette. Derfor holder vi teoretiske møder og læsegrupper, da vi anser teori og tidligere erfaringer fra klassekampen som essentielle for at sikre en succesfuld fremtidig revolution. Det betyder imidlertid ikke, at vi blot er en diskussionsklub. Vi handler på baggrund af vores ideer og kæmper for at påvirke og forandre verden.

For at en revolution skal være succesfuld, må den være international, derfor orienterer vi os også imod de internationale studerende og er tilknyttet den Internationale Marxistiske Tendens (IMT). Vi opfordrer alle, der vil gøre en ende på kapitalismen og kæmpe for en socialistisk fremtidig, til at blive aktive i Marxistiske Studerende!

[Læs om hvorfor vi bygger en revolutionær organisation]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.