54435005 2211389085584958 7629647524579508224 o

Kære Fridaysforfuture Denmark

Vi har netop erfaret, at I har erklæret, at “INGEN BANNERE, FLYERS, FANER eller lignende med partipolitiske eller andre politiske symboler” må medbringes til demonstrationen i morgen, fredag den 20. fordi “vi er partipolitisk neutrale, og det er vores demonstrationer også”.

Ovenstående gør os bekymrende, og vi mener, det er vores pligt at råbe vagt i gevær. At ville begrænse ytringsfriheden i neutralitetens navn, mener vi, er et angreb på basale demokratiske friheder. Derfor dette brev.

Vi kan ikke understrege kraftigt nok, hvor skadelig, vi mener ideen om “politisk neutralitet”, er. Klimakamp er per definition politisk. Kampen imod katastrofale, menneskeskabte klimaændringer handler om, hvordan vi skal indrette vores samfund. Hvordan vi skal producere? Hvordan vores infrastruktur skal se ud? Hvem der skal betale for den grønne omstilling? Den handler om, hvilke interesser der skal være bestemmende for samfundets udvikling - folkets interesser eller profithensyn. Det er dybt politiske spørgsmål. Klimakamp, mener vi, er kampen for en verden til gavn for de 99% af dens befolkning imod den 1%, som i dag profiterer på at smadre vores miljø og velfærd. Det er klassekamp.

At erklære klimakampen for politisk neutral, mener vi, i bedste fald er naivt, og i værste fald uærligt. Ideen om en upolitisk klimakamp, der ikke må støde nogen på manchetterne, er med til at “greenwashe” organisationer som Dansk Industri, når de pludselig erklærer sig grønne og fremlægger en “grøn” 2030-plan, hvori de argumenterer for nødvendigheden af topskattelettelser, smadring af SU’en og udvinding af Arktis’ naturressourcer - i den grønne omstillings navn.

Hvis ikke systemet udpeges som ansvarlig for de menneskeskabte klimaforandringer, så er det vores holdning, at klimakampen reduceres fra en kraftfuld bevægelse, der udfordrer det bestående, til et spørgsmål om “politisk forbrug”: Den liberalistiske ide om, at pengene er vores stemmesedler. At vi gennem at forbruge klimavenligt kan ændre verden. Og omvendt; hvis ikke verden ændrer sig, hvis ikke udledningen af drivhusgasserne stopper, så er det individets ansvar, den enkeltes skyld. Denne kurs, mener vi, ikke bare er tandløs men direkte kontraproduktiv.

Så ja, vi er dybt uenige med ideen om en politisk neutral klimabevægelse. Men vi er enige i de ideer, som Greta Thunberg har givet udtryk for, når hun giver magthaverne tørt på, og vi ser os selv som en integreret del af klimabevægelsen - den marxistiske del. Vi er revolutionære socialister. Vi ved, at vi er et mindretal. Det er vi ikke bange for, og vi vil meget gerne diskutere vores perspektiv for klimakampen med alle. Men for at der kan blive en demokratisk diskussion, må folk have demokratisk ret til at give udtryk for sine holdninger - censur er ikke den rigtige vej at gå. Derfor vil vi, med al respekt, deltage i demonstrationen i morgen, på lige fod med alle andre. Og vi vil deltage konstruktivt og venligt, med vores politiske bannere, flag, løbesedler og aviser, hvor vi fremlægger vores perspektiv, ligesom andre vil fremføre deres, i en sund og demokratisk diskussion.

Vi ser frem til en god, kraftfuld og demokratisk demonstration i morgen!

Med venlig hilsen
Revolutionære Socialister, 19. september 2019

 

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.