stormøde1Hele den danske uddannelsessektor er ved at blive slagtet af Venstre-regeringen: efter årevis af nedskæringer, så blev det besluttet med finansloven i efteråret af spare 8,7 mia. i hele uddannelsessektoren. Ifølge Danske Studerendes Fællesråd (DSF) er den den største besparelse på uddannelsesområdet i historien i Danmark.

Det rammer også universiteterne som skal spare 3,3 mia. Roskilde Universitet (RUC) skal spare 110 mio. frem til 2019 hvilket svarer til 1/8 af det samlede budget. Det kommer til at betyde reducering af bygningsmassen, ned-/sammenlæggelse af fag og fyringer af omkring 80 medarbejdere. Det vil være en katastrofe for arbejdsforhold, forskningen og uddannelserne på RUC.

Med inspiration fra Københavns Universitet (KU) startede vi i Marxistiske Studerende platformen De Studerendes Aktivistforening (S.A.F.) op på RUC for at bekæmpe nedskæringerne. Vi holdte opstartsmøde 24. februar hvor 60-70 RUC'ere mødte op og det blev besluttet at forsøge at overtage RUC: studerende og ansatte skulle planlægge alternative aktiviteter i bygningerne på RUC, i protest mod nedskæringerne. Det blev bekræftet af endnu flere RUC'ere til stormødet onsdag d. 2. marts, som stemte for overtagelsen, stemte for at afholde demonstration d. 9. marts og stemte en resolution igennem (se nederst).

Overtagelsen løb så af stablen i går. Der var fællessamling under kvartratrodstegnet og derfra begyndte aktiviteterne rundt om på campus. Omkring syv basishuse og syv hold havde stemt for at støtte op om protesterne. Der var banner-workshop, foredrag om det kritiske universitet, fælles frokost, ”speakers corner” og meget andet. Flere ansatte var forbi og forklare at der var bred støtte til protest fra de ansattes side. Flere folkeskoleelever fra initiativet En stor mellemfinger til den nye skolereform (facebook-link) var blevet inviteret forbi for at dele deres erfaringer fra kampen imod folkeskolereformen, og hvad vi studerende på universitet kunne lære af det.

Der var rigtig god støtte og stemning hele dagen. Man kunne mærke, at der var rigtig mange der glædet sig over denne genpolitisering af universitet igen – en vigtig udvikling. Men vi må også være ærlige og sige, at det kun var et mindretal af de studerende der var involveret i protesten. Det er logisk når man tager i betragtning af det blev arrangeret på en uges tid og vi var en lille ukendt gruppe i S.A.F. som kørte det. Det havde været anderledes hvis Studenterrådet på RUC, som kun gav verbal og økonomisk støtte, havde været med til at organisere det, som den kendte hovedorganisation for de studerende, der har netværk ude i alle afkroge af RUC.

S.A.F på RUC og KU har nu arrangeret en demonstration på onsdag d. 9. marts (https://www.facebook.com/events/447926512072583/), som en fortsættelse af protesten. Men det er også klart at vi ikke kan vinde kampen mod nedskæringerne, hvis Uddannelsesalliancen (sammenslutning af elev-/studenterorganisationer og ungdomsfagforeninger) ikke fortsætter de mobiliseringer som vi har startet i S.A.F. Den her kamp kan kun vindes hvis den bredes ud, ikke kun til andre uddannelsesgrupper, men også til arbejdere i det offentlige og i det private, som en kamp imod alle nedskæringer på velfærden.

Derfor bør de seneste proteser bare være begyndelsen. Til at starte med må de netværk der er skabt med disse protester udbygges, så alle på RUC bliver inddraget i forsvarskampen. Men som det også blev fremført under protesterne, er selve det kapitalistiske systems logik roden til nedskæringerne. Protesterne fra S.A.F viser, at utilfredsheden med status quo breder sig og at flere og flere er klar til at kæmpe imod. Det er på tide at smide det profitcentrerede kapitalistiske system på porten og skabe en verden uden undertrykkelse og hvor menneskets behov er i centrum.

RESOLUTION

Stormødet d. 2. marts 2016, indkaldt af S.A.F. på RUC, opfordrer alle studerende og ansatte til at tage del i overtagelsen af RUC d. 3. marts, opfordrer alle studerende og ansatte til at tage del i demonstrationen imod ødelæggelse af vores uddannelsesinstitutioner d. 9. marts og opfordrer Uddannelsesalliancen til at fortsætte de påbegyndte mobiliseringer imod nedskæringer på vores uddannelsesinstutioner.fight back
stormødestormøde1
banner banner2 banner og flag i aktion2

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.