2014-11-26 AU kvalitetsudvalg19 er blevet sigtet af politiet, efter at 200 studerende i dag, onsdag den 26. november, blokerede kvalitetsudvalgets konference i Aarhus. Den skandaløse brug af politi mod fuldstændig fredelige studenterprotester markerer et kvalitativt skift i kampen og en kraftig eskalering fra universitetsledelsens side, og må fordømmes på det kraftigste.

Mandag d. 24 november modtag de studerende på blokaden af rektoratet på Aarhus Universitet et brev fra ledelsen, hvori de pænt opfordrede til at ophæve blokaden. Da blokaden var demokratisk opbygget, skulle et stormøde indkaldes for at tage stilling til, hvorvidt blokaden skulle ophæves.

Kl. 04:30 tirsdag morgen blev blokaden ryddet af politiet, som noterede de tilstedeværende blokadevagters navne, og som derefter fik at vide, at hvis de kom igen, ville de få en plet på straffeattesten i form af husfredskrænkelse.

Det virker dermed ikke som om, at ledelsen har stor respekt for den demokratiske proces, blokaden var bygget op omkring, eftersom de havde tilkaldet politiet inden de modtog svaret fra stormødet. Det kom som en overraskelse for mange, at ledelsen valgte at tilkalde politiet, eftersom ledelsen ved blokadens begyndelse, officielt havde givet udtryk for at de støttede blokaden.

Kampen fortsætter

Rydningen af blokaden var dog langt fra slutningen på aktionerne, foretaget af gruppen Et andet universitet, i Aarhus. Allerede samme dag som blokaden blev ophævet af politiet, blev en mængde bannere hængt op rundt på Aarhus Universitet, som skulle skabe opmærksomhed omkring onsdagens store aktion, blokaden af kvalitetsudvalgets officielle præsentationskonference på Aarhus Universitet.

2014-11-26 AU kvalitetsudvalg2 CROPUdvalgets sammensætning taler sit tydelige sprog; tre direktører fra det private erhvervsliv og fire økonomer. Regeringen anser altså disse folk, som er eksterne for universitetet, for at være kompetente i forhold til at vurdere hvordan universitetsuddannelserne skal formes i fremtiden. Slående er det, at ikke en eneste i udvalget har en humanistisk uddannelse, når det reelt set er de humanistiske uddannelser som udvalget primært skal vurdere. Men regeringen mener tilsyneladende ikke, at humanister er i stand til dette. Sammensætningen af udvalget gør også, at svaret på hvad kvalitet er, er givet på forhånd. Et svar som belejligt nok går hånd i hånd med regeringens fremdriftsreform og dimensioneringsplan. Et svar som vil være erhvervsrelevans, ikke viden, forskning eller nytænkning.

Kvalitetsudvalget ligner et stykke bestillingsarbejde. Udvalget repræsenterer en tendens, der kun er taget til over de sidste 10-15 år: At universiteterne skal gøres til professionsskoler, hvor de nyuddannede passer ind i en velafrettet lønarbejderfunktion.

Præsentationskonferencen skulle foregå i et lokale i bygningen kaldet Studenternes Hus, som er en bygning tilknyttet og ejet af Aarhus Universitet. Blokaden var en succes. Alle indgange til lokalet blev hurtigt blokeret, og omkring 150 studerende deltog i aktionen. Taler blev afholdt og stemningen var høj, men efter de første deltagere til præsentationskonferencen blev afvist af blokaden, ringede universitetet til politiet og sigtede de blokerende for husfredskrænkelse.

eau POLITIFoto: Et andet universitetUniversitetetsledelsen vælger repression

Omkring otte politimænd mødte op på blokaden for at sigte 19 studerende, som opholdte sig i en specifik gang, som gav grund til sigtelse for husfredskrænkelse, en sigtelse som giver to års plettet straffeattest og en bøde. Til trods for at 19 personer blev sigtet, blev ingen fra blokaden anholdt, da alt foregik i ro og orden. Universitetetsledelsen har alle muligheder for at trækkesigtelserne tilbage, men har indtil nu valgt at opretholde sigtelsen.

Det er skandaløst. Politiet har intet at gøre på et universitet, og episoden er et udtryk for en yderst udemokratisk og autoritær tilgang, fra ledelsen overfor deres egne studerende. I stedet for at lægge pres på regeringen for at trække reformerne tilbage, har universitetsledelsen vendt sig imod de studerende, og har valgt at optrappe konflikten. Politiet har igennem historien været et nyttigt værktøj i erhvervslivets, politikernes og bureaukraternes værktøjskasse. Og som sådan blev det brugt igen i dag.

I morgen, torsdag d. 26., vil der blive afholdt et stormøde hvor bevægelsens fremtidige aktioner skal diskuteres. Men en ting er sikkert: bevægelsen har, efter to vellykkede blokader, kun oplevet fremgang, så der er ingen intentioner om at stoppe kampen imod ledelsen.

NED MED REGERINGENS REFORMER!
POLITIET UD AF UNIVERSITETET!
FOR ET FRIT OG DEMOKRATISK UNIVERSITET!
DEN ETABLEREDE STUDENTERBEVÆGELSE MÅ SPREDE KAMPEN TIL HELE LANDET

 

Læs mere og se billederne på Et Andet Universitets facebookside.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.