2014-11-19 blokade AUOmkring 50 studerende, fra Aarhus Universitet, organiseret gennem netværket Et Andet Universitet, mødtes onsdag morgen kl. 7.00 for at blokere rektoratet, og derved forhindre universitetsledelsens daglige drift. Aktionen, som var kordineret ned til mindste detalje, foregik uproblematisk og kl. 7:05 var ledelsesgangen blokeret. De medbragte bannere blev hurtigt opsat, så ingen studerende på vej til universitetet kunne var i tvivl; blokaden var blevet en realitet. Aktionens succes og samspillet med aktionen på KUA i København, har givet de aktionerende blod på tanden.

Et par timere efter blokaden var etableret, blev den på forhånd varslede demonstration afholdt, hvor lidt over 300 studerende deltog. Den århusianske presseansvarlige for Et Andet Universitet, Søren Mau, startede strømmen af talere, og blev efterfulgt af Tabish Kair, lektor ved engelsk på AU. Tabish anfægtede i sin tale bl.a. det at viden i dimensioneringsforslaget bliver fejet til side til fordel for erhvervsrelevans. Han spurgte retorisk om folk som Karen Blixen, Niels Bohr og Søren Kierkegaard udrettede hvad de gjorde, fordi det var deres job, eller om erhvervsrelevans var blandt deres tanker, da de valgte at gå den vej, som de gjorde.

Derefter udtrykte regionsformand for DGS Østjylland, Lasse Sjøbeck, og Steffen Andersen fra Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, fra talerskamlen deres støtte til aktionen.

Som den sidste i rækken, udtrykte Sune Rønnow, næstformand for Studenterrådet på AU sin støtte til blokaden, og sagde med ord hvad alle de forsamlede studerende tænkte: ”Vi ønsker at blive færdige med vores uddannelser, og selvfølgelig ønsker vi et job når vi er færdige, men vi skal have tid til at blive ordentligt færdige, og når vi er det, skal vi have mulighed for at komme ud på jobmarkedet med gode kvalifikationer”.

Til sidst bad prorektor på universitet, Berit Eika, spontant om at få ordet. Hun brugte taletiden til at takkede de studerende i blokaden for deres initiativ, ligesom hun udtrykte, at hun delte deres bekymring over reformerne.

At ledelsens støtter blokaden officielt er dog én ting, men allerede på andendagen testede ledelsen blokaden.

2014-11-19 blokade AU2Torsdag eftermiddag blev de presseansvarlige for blokaden ringet op af en repræsentant fra ledelsen, som spurgte om de måtte komme ind og hente nogle vigtige dokumenter – svaret var selvfølgelig nej. Senere på eftermiddagen ringede repræsentanten for ledelsen endnu en gang, denne gang var det et par nøgler de bad om lov til at hente. De forklarede sig med, at nøglerne var til et sommerhus, som en af arbejderne på AU havde lejet, og dermed ikke havde nogen relevans i forhold til ledelsens arbejde. Vi blev desuden informeret om at vi have en times betænkningstid. Efter en længere debat omkring hvorvidt vi kunne tillade at de hentede nøglerne, blev der ved et spinkelt flertalt bestemt at det kunne de få lov til, men på én betingelse; at to studerende fra blokaden gik med ind og sikrede sig, at det udelukkende var nøglerne som blev hentet. Dette kunne ledelsen imidlertid ikke gå med til, og dermed er det nærliggende at spekulere i, om hvorvidt det reelt set var nøglerne de var interesserede i at hente, eller om det hele blot var et stunt for at teste blokaden og muligvis skabe splid imellem de studerende internt. Under samtalen blev ordet ”politi” nævn, det kom dog ikke som led i en decideret trussel, men hele episoden var med til at illustrere at AU’s ledelse ikke er nær så støttende, som de ellers tidligere har givet udtryk for.

Senere på aftenen blev blokadens 2. stormøde afholdt. Hovedemnet for mødet var at diskutere en aktion imod kvalitetsudvalgets præsentation af sin rapport, som finder sted onsdag d. 26. november kl. 12 på universitet. Kvalitetsudvalget er intet andet end at stykke politisk bestillingsarbejde, som har til opgave at retfærdiggøre regeringens angreb på universiteterne. Udvalgets sammensætning, som bl.a. ikke tæller en eneste humanist, er langt fra tilfældig, og beskrivelsen af udvalgets opgaver er heller ikke til at tage fejl af; dets eneste mål er at bakke op om Morten Østergaards argumenter vedrørende fremdriftsreformen og dimensioneringen. Vi anser derfor kvalitetsudvalget som illegitimt, og vedtog derfor på torsdagens stormøde, at blokere kvalitetsudvalgets møde onsdag d. 26.

De seneste dages sejre som blokaden i København har vundet over KUA's ledelse, har desuden gjort stort indtryk hos os i Aarhus. Blokaderne har bevist deres succes her de første dage, og det er derfor vigtigt ikke at vakle, og i Aarhus har der endda været tale om at tiden måske er inde til at føre en mere konfrontatorisk linje over for ledelsen.

Andreas Nørgård læser religionsvidenskab på 1. semester på Aarhus Universitet

[Se et Andet Universitets blog ]

[Se et Andet Universitets facebook side ]

[Se Marxistiske Studerendes facebook side ]

 

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.