København 15.12.2013

- Udtalelse fra Enhedslistens Faglige Landsudvalg

Siden den tidligere borgerlige regering tilbage I 2003 vedtog en ny reform af de længere videregående uddannelser, har man som konsekvens af dette hvert eneste år sparet 2 % på universiteternes taxametre. Pengene fra denne besparelse har man så genudbetalt til universiteterne som færdiggørelsesbonusser.

I 2013 valgte den nye ”røde” regering så at ændre på SU systemet, en ændring der også skulle få de studerende hurtigere gennem uddannelsessystemet. Som konsekvens af dette omlagde man færdiggørelsesbonussen, til en puljeordning som universiteterne alene kunne få del af, hvis de nedsatte den generelle færdiggørelsestid. Således mister f.eks. Københavns Universitet ca. 300 millioner, på grund af denne omlægning, universiteterne har så mulighed for at modtage dele af disse penge igen, såfremt de får presset deres studerende hurtigere gennem systemet, ca. 7,6 måneders kortere studietid er rammen på Københavns Universitet, hvilket vil betyde en stor kvalitativ forringelse af uddannelserne, samt en masse elever som kan forventes at ville blive presset ud, grundet de nye regler.

Som modsvar til disse nye forringelser fra universiteterne og regeringen, har de studerende på landets største universiteter haft nedlagt undervisningen de forgange uger, blokeret deres universiteter, vidst deres utilfredshed og aktioneret.

Fra Enhedslistens Faglige Landsudvalg, skal der lyde en stor støtte og tak, til de studerende for deres protester, ikke siden "helligdagstyveriet" er det lykkes nogle samfundsgrupper at stikke én kæp i hjulet på regeringens blå politik. På trods af at regeringen siden da, er gået reform-amok og har angrebet den ene samfundsgruppe efter den anden, sammen med de borgerlige partier.

De studerendes kamp er vigtig for de danske lønmodtagere på to områder, for det første er det lykkes de studerende at forhindre nogle massive forringelser der ville skade kvaliteten af fremtidens lønmodtagere, samt gøre det endnu svære for unge mennesker at gennemfører en universitetsuddannelse. Men på et andet plan er det også en vigtig sejr for hele bevægelsen, at de studerende har vist at man gennem fælles kollektive aktioner, blokader og protester, kan presse regeringen til at give indrømmelser.

Netop på denne baggrund opfordre vi selvfølgelig også alle gode faglige kræfter og organisationer til at bakke op om de studerendes protester, da deres kamp er vores kamp, men selvfølgelig også tage ved lærer af erfaringerne, og kalde til kamp mod regeringens offensiv overfor lønmodtagerne og uddannelsessøgende.

Enhedslistens Faglige Landsudvalg

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.