I en hel årrække har der været nedskæringer på uddannelsesområdet. Den borgerlige regeringens salami-metode, med årlige nedskæringer på uddannelserne, har efterladt det danske uddannelsessystem tappet for blod. De fleste håbede, at den nye regering ville rette op på den forfejlede politik, og i stedet sikre et uddannelsessystem som gjorde det muligt for alle, på tværs af klasseskel og etnisk herkomst, at tage den uddannelse de ville. Desværre har den nye regering skuffet, og fortsat de borgerliges nedskæringspolitik. Nu er nedskæringerne så kommet til SU’en

For de studerende er SU’en hjerteblod, og et område hvor alle nedskæringer vil blive mødt af kamp. Regeringen skal hente 2 mia. kroner på SU området, hvilket betyder massive nedskæringer.
Efter en periode med politisk og social stilstand, trækker det nu op til en bred bevægelse mod regeringens nedskærings politik. På landets gymnasier og universiteter stiger utilfredsheden med regeringen, og nedskæringerne på SU’en kan blive gnisten som antænder en bevægelse.

Den samlede Elev og Studenter-bevægelse har allerede slået fast, i en fælles udtalelse, at alle angreb på SU’en vil blive mødt med modstand. Samtidigt er forberedelserne, til en bevægelse mod SU-nedskæringerne, gået i gang på flere gymnasier og universiteter. På Det Fri Gymnasie på Nørrebro, er der allerede nedsat en SU gruppe. Gruppens første møde, hvor over 100 elever deltog, afspejlede direkte elevernes utilfredshed, og at eleverne er parate til at kæmpe mod nedskæringerne. Det er virkeligt positivt, at eleverne på Det Fri Gymnasium allerede nu diskuterer nedskæringerne, og gruppen på Det Fri er også kommet med en række gode forslag, til hvordan nedskæringerne kan bekæmpes. Samme slags grupper må nedsætte på alle gymnasier, skoler og universiteter.

Torsdag d. 17. januar indkaldte DGS, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, til et arbejdsmøde, hvor de københavnske elever kunne diskutere nedskæringerne og hvordan en bevægelse imod kan organiseres. På mødet deltog der elever fra over 6 forskellige skoler, og over 25 elever i alt. Det var et rigtigt positivt møde, hvor der kom en række konkrete forslag til, hvordan elevbevægelsen kan bekæmpe nedskæringerne.
På mødet var der bred enighed om, at DGS må komme ud af starthullerne og organisere en kampagne mod nedskæringerne.

Konkret mener vi, at DGS må arrangerer et elevstormøde, hvor gymnasieelever fra hele Danmark, sammen kan diskutere nedskæringerne og kampen mod dem. Mødet må opreklameres ved, at repræsentanter fra DGS tager ud til alle gymnasier og skoler, og i samarbejde med elevrådene forklarer eleverne om nedskæringerne og opreklamerer elevstormødet.
Det er virkeligt godt, at den samlede Elev og Studenterbevægelse har lavet en fælles udtalelse om SU nedskæringerne. Dette samarbejde må styrkes, for sammen står vi stærkere.

Vi støtter også kravet om et samarbejde med fagbevægelsen. Som en repræsentant fra Det Fri Gymnasie forklarede til arbejdsmødet, så vil nedskæringerne på SU’en føre til, at flere studerende må tage jobs ved siden af uddannelsen. De studerende vil være nødsaget til at acceptere en lav løn og dårlige forhold, og dermed være med til at forringe lønnen og forholdene for arbejderne. Ydermere er det i arbejdernes interesse, at deres børn kan få en ordentlig uddannelse, og det var da også fagbevægelsen som tilkæmpede sig SU-systemet og den gratis uddannelse. Vi kan ikke vinde kampen uden at arbejde sammen med resten af af elevbevægelsen og med fagbevægelsen

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.