Silas går i 3. g på amtsgymnasiet i Roskilde. Han fortæller hvilke overvejelser han har gjort sig om Stop Nu-initiativet og kriterierne for bevægelsens fortsættelse.

Hvad har indtil videre været den mest positive oplevelse du har haft med Stop Nu-initiativet?

Jeg synes det mest positive ved Stop Nu er, at vi for første gang har fået samlet alle uddannelser under et initiativ.

Den 26/10 blev der holdt det første regiona-le Stop nu møde i Roskilde. Her enedes I om at opbygge et mere permanent samarbejde mellem de forskellige uddannelsesinstitutio-ner i Roskilde. Hvad tror du der skal til for, at et sådant samarbejde på tværs af uddan-nelsesforløb skal blive en succes?

Det tror jeg er, at man får alle elever ude på uddannelserne gjort klar over hvad det er det handler om, og få dem involve-ret i initiativet. Sådan, at det ikke bare bliver elevrepræsentanterne fra de for-skellige steder, der kører løbet, men at man får alle mulige elever, lærlinge og studerende med ind i det.

Ifølge tal fra undervisningsministeriet ender hver fjerde fra hver ungdomsår-gang i dag uden en kompetencegivende uddannelse. Tror du det er noget som Stop Nu i Roskilde kan være med til at sætte fokus på?

Det synes jeg ville være en god idé. Det er et problem hvis alle de ufaglærte jobs de forsvinder til østen og andre ste-der, og så, at en fjerdedel af en ungdoms-årgang kommer til at stå arbejdsløse sene-re hen. Det vil sikkert også betyde at folk fra dårligt stillede lag i samfundet kom-mer til at blive en del af de 25 %, som ikke får en uddannelse. Det vil jo bare forstærke den sociale arv. Så det vil være et oplagt emne for Stop Nu i Roskilde at sætte ind på.

Hvad mener du der skal til for, at Stop Nu bevægelsen nationalt bevæger sig videre, så det ikke bare ender efter den nationale aktionsdag den 5 oktober?

Jeg mener, at det er meget vigtigt, at man indkalder til en ny national konfe-rence, hvor man evaluerer den aktionsdag vi havde, og diskuterer hvad vi fik ud af den. Jeg mener ikke, at denne form for aktioner og appeller til den borgerlige regering, vil føre vores krav igennem. Den borgerlige regering har jo fuldstæn-dig afvist at indgå i dialog om elever og studerendes krav. Jeg tror, at et meget vigtigt krav i fremtiden det er, et krav om en ny regering, der vil tage elevernes krav alvorligt, og gennemføre dem i virkelig-heden. Derfor mener jeg, at der må ind-kaldes til en ny konference, som bør ar-rangere en ny national aktionsdag, hvor man når endnu bredere ud og få endnu flere med.

Jeg ved, at I har taget kontakt til fagforeningerne i Roskilde for at få dem ind om-kring det her Stop Nu-initiativ. Hvilken rolle tror du de kommer til at spille i at bevæge Stop Nu bevægelsen fremad her i Roskilde, og også nationalt?

Fagforeningerne er med fordi de bl.a. repræsenterer lærlingene som er en del af Stop Nu-initiativet. Vi har fælles interes-ser i at forsvare velfærden. Selvfølgelig har fagforeningen en stor organisation, som kan hjælpe med at opbygge og støtte vores bevægelse. De har lokaler, de har penge og de har konsulenter der kan hjælpe til i vores arbejde. Men faktisk en anden vigtig grund til at have fagforenin-gen med, det er, at historisk set så er de den eneste gruppe, der i forhold til øko-nomiske spørgsmål har kunnet spille en rolle. De har været den eneste gruppe, der har kunnet ændre ting, fordi de igennem strejke har kunnet lamme samfundet og derfor har de en stor magt.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.