Oprindeligt bragt i bladet Socialistisk Information.

Den anmeldte bog kan købes her.

At læse over 70 år gamle tekster skrevet af en russer bosat i Mexico om en revolution i Spanien kan umiddelbart lyde som noget, der er svært at relatere til dagens kampe i Danmark.

Alligevel viser ”Den Spanske Borgerkrig og Revolution” sig faktisk at kunne bringe en række interessante, historiske perspektiver på den aktuelle politiske situation samt mange interessante anvisninger til, hvordan man som revolutionær kan forholde sig til forskellige politiske situationer.

Tekstsamlingen, der indeholder en lang række både kortere og længere tekster af Trotskij, spænder fra 1931 og hele vejen frem til efter Francos endelige sejr i 1939. Vil man have et overblik over udviklingen i klassekampen i Spanien i denne periode, er bogen et godt bidrag, som giver et fyldigt indblik i Den Internationale Venstreoppositions tilgang og holdninger til konflikterne i Spanien.

Netop det, at alle teksterne er skrevet som artikler, polemikker og debatindlæg betyder at billedet er stærkt farvet, og at mange fakta er underforstået, hvorfor det er begrænset hvor meget man kan bruge teksterne til at få et samlet overblik til at drage sine egne konklusioner. Her skal man i stedet hive fat i en traditionel historiebog om emnet.

Bogen udmærker sig i stedet ved at give et indblik i Trotskijs analysemetoder og argumentationer. At prøve at sætte sig ind i hans tænkemåde kan helt klart give et bidrag til ens politiske forståelse, også i dag.

Under læsningen bliver det også tydeligt, at selvom der kan opremses mange forskelle på Spanien i 1930’erne og Danmark i dag, er der stadig en række konkrete problemstillinger, hvis form og kerne man kan overføre til i dag. Et sjovt eksempel er en tekst, hvor Trotskij direkte kritiserer socialisternes alliance med et borgerligt parti kaldet ”De Radikale”, som binder dem til en klassefjendsk politik. Parallellen til i dag er åbenlys, men bogen er også fyldt med andre, ikke så i øjnefaldende, eksempler.

Alt i alt er tekstsamlingen meget læseværdig, og kan varmt anbefales.

Leon Trotskij: Den Spanske Borgerkrig og Revolution (1931-39). Forlaget Marx, 2012. Paperback, 215 sider, 200 kr.


trotskij%20om%20spanske%20borgerkrig

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.