Vi har modtaget følgende boganmeldelse fra en af vore læsere. Vi modtager gerne boganmeldelser, arbejdspladsrapporter og læserbreve fra vore læsere.


Dette er en bog, som er sammensat af flere små historier, fortalt af overlevende fra anden verdenskrig. I krigens første år, var arbejdsløsheden stor, og der var mangel på Kul og Koks som brændsel.

Den danske regering måtte sende danskere til det besatte Norge og til Tyskland for at frigøre tyske arbejdere til kulminer, så danskerne kunne holde industrien i gang herhjemme, og boliger kunne opvarmes, i en tid hvor der var kulderekord som ikke var oplevet i mange år.

Den Danske regering lavede en aftale med Tyskerne om at oprette hverve kontorer for arbejdsløse i den arbejdsduelige alder, som ikke kunne få udbetalt arbejdsløshedsunderstøttelse.

Der blev skrevet kontrakt på 6 eller 9 måneder for arbejdere som tog af sted, hvori der i aftalen stod, at hvis man afbrød kontrakten, så var man ikke berettiget til hjælp fra det danske samfund.

Hvis man ikke ville tilpasse sig den Tyske arbejdsgiver, kunne man blive sendt på opdragelseslejr, og når man fik folk derfra efter et par måneder, var de afkræftede og udsultede. De ca. 127000 dansker som tog arbejde i udlandet, blev ikke værdsat efter at krigen var slut, og folk sagde at de var tyskervenlige.

Hans Jørgensen: Mennesker for kul. Forlaget Fremad. 125 sider. 168 kroner.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.