Uanset om man er tilhænger eller modstander af den russiske revolution, kommer man ikke uden om, at det var en af de mest betydningsfulde begivenheder i verdenshistorien. Hele det 20. Århundrede blev formet af oktoberrevolutionen i 1917 og de reaktioner, den affødte.

Den bedste, mest nøjagtige og medrivende skildring af revolutionen blev skrevet af den amerikanske journalist John Reed. Hans bog fik titlen ”10 dage der rystede verden”(læse hele teksten her), og den er nu for første gang i mange år blevet genudgivet på dansk af Socialistisk Standpunkt. Det var om denne bog, at Lenin i sin tid sagde: ”Her er en bog, som jeg gerne ville se udgivet i millioner af eksemplarer og oversat til alle sprog.”

John Reed beskriver gennem interviews og levende reportager, hvordan den russiske revolution egentlig foregik. Bogen viser, hvordan den russiske overklasse foragtede arbejderne og bønderne, hvordan menskjevikkerne mistede arbejdernes sympati, og hvordan bolsjevikkerne vandt flertallet i sovjetterne – arbejderne, soldaterne og bøndernes demokratiske råd. Bogen viser ved sin grundige gennemgang af begivenhed, at myten om oktoberrevolutionen som et ”kup” er fri fantasi og i modstrid med sandheden.

John Reed skildrer, hvordan revolutionen bragte arbejderne og bønderne ud af den ”normale” tilstand, hvor de ikke deltog i politik. Som Trotskij forklarede er en revolution netop kendetegnet ved, at masserne aktivt træder ind på historiens scene for at ændre deres egen skæbne. Folk, der normalt overlader beslutningerne til ”professionelle” – politikere, fagforeningsfolk, bureaukrater, embedsmænd – og ikke læser andet end sportssektionen i avisen – begynder at bevæge sig for at tage kontrollen med deres eget liv og forandre samfundet. Revolutionen bringer værdighed til det store flertal, der normalt ikke har tillid til at de kan ændre noget ved tingenes tilstand. John Reed beskriver, hvordan soldaterne ved fronten under første verdenskrig hungrede efter noget at læse:
”Vi kom ned til tolvte armes front bag Riga, hvor ud¬hungrede, støvleløse mænd i desperate skyttegraves mudder smittedes af sygdomme; da de fik øje på os, sprang de op, med deres indsunkne ansigter og den blå¬frosne krop synlig gennem laserne, og stillede ivrige spørgsmål: Har I noget med, vi kan læse?”

De russiske masser, som overklassen opfattede som uvidende og umælende ubetydeligheder, begyndte at stige til menneskelig værdighed. Der blev læst og diskuteret som aldrig før: ”Rusland absor¬berede læsestof som varmt sand drikker vand, ustand¬seligt. Og det var ikke fabler, opbyggelsesskrifter eller bedøvende romaner, men sociale og økonomiske teorier, filosofi, Tolstojs, Gogols og Gorkijs værker.”

John Reeds bog viser konkret, hvad en revolution er gennem sin skildring af oktoberrevolutionen. Han skildrer Lenin og Trotskij som de to vigtigste ledere af revolutionen – og dette var grunden til, at bogen senere blev forbudt af det stalinistiske bureaukrati, der forsøgte at slette Trotskijs navn fra historiebøgerne som et led i deres kamp imod bolsjevismen. John Reed skildrer samtlige klasser, lag og partier i den russiske revolution. Bogen er i sin levende stil særdeles læsevenlig og en god indføring i, hvad socialisme og revolution konkret betyder.

10 dage der rystede verden er en genial julegaveide, og den kan købes i vores butik for kun 135 kroner.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.