Kartellet er navnet på en dansk rap-duo bestående af Fantomet og Tempo Bang. De er mest kendte for deres optrædener i MC Fight Night, hvor de har klaret sig ganske godt, men hvad færre ved, er, at der gemmer sig en aldeles revolutionær side af dem bag de kække MC Fight Night-rim.

Navnet Kartellet kommer af, som de selv udtrykker det, en sammenslutning af fagforbund, hvis formål det er at stå sammen i kampen for bedre vilkår for arbejderne. Drengene har bl.a. optrådt på den store scene i Fælledparken 1. maj. Ud over det har de optrådt meget med rapperen Vakili. Demoen ”Inlicitering og Uddoktrinering” er en 6 numre lang skive, hvis vigtigste tema er den klassekamp, vi stadig kæmper i dag.

Man kan sagtens mærke på pladen, at begge rappere har været aktive på den danske freestyle-scene længe. Den er propfyldt med overraskende formuleringer og fede punchlines. Allerede på introen bliver man straks gjort opmærksom på den politiske linje, der behersker pladen. Først bliver der delt lussinger ud til gangsta-rapperne og deres uendelige plapren om gadevold, derefter bliver det Jacques Chiracs tur og sidst men ikke mindst de neoliberale. Det første vers sluttes af med: ”Der er en revolutionær tænker i alle mennesker, kom i gang for vi har en verden at ændre”.

Introen afsluttes med at give Bush en tur, og den afsluttende sætning ”Vivé la revolution” siger alt.

kartellet
Demoens andet nummer ”Kartel-let.info” fortsætter i samme rille, og byder på pladens eneste featuring i form af DJ Kid Kishore. Her bliver der delt tæv ud til hele det borgerlige samfund, og omkvædet lyder sødt i mine øre med sætningen: ”Laver revolution med en knyttet næve i vejret”.

Borgerskabets diktatur
En fællesnævner for mange af numrene på pladen er deres beskrivelse af det borgerlige diktatur i det kapitalistiske samfund.

Track nummer 3 ”Heksejagt” er en svada imod racisme og den fremmedfjendske linje i Danmark. Det siges klart, hvordan de borgerlige bruger indvandrerne og frygten for dem til at splitte arbejdere op imod hinanden. ”Det en heskejagt på alt i vesten, magt over masser; skaber splittelse, for at forhindre kamp mellem klasserne”. Ikke bare i Danmark, men også i krigen mod terror. En, som de selv udtrykker det, ”heksejagt” som USA fører med Danmark med bagtrop.

Klasseperspektivet er krystalklart. På nummer 5 ”Borgerskabets blodspor” fortsætter beskrivelsen af borgerskabets diktatur, hvor fokus denne gang er DNA-registre og persondatabaser. Igen bliver der prædiket med omtanke og perspektiv. ”Man kan ikke skabe et overvågningssamfund uden en fjende; og krigens billeder når alt for sent stuen derhjemme”.

EU
”Europas Forenede Stater” (nr. 4) er pladens perle og en lang hård kritik af EU. Men den velovervejede tekst formår virkelig at vinde ens interesse. Fremover vil jeg bare sætte dette nummer på, når folk spørger til min holdning til EU. Halvvejs inde i nummeret tager man sig i at sidde og nikke af to simple grunde: Det er fed musik, og man har opnået total enighed med tekstens indhold. Handelsbarriererne, landbrugsstøtten og det frie marked bliver gennemhullet fuldstændig. Samtidig bliver det understreget, at et internationalt samarbejde er nødvendigt i et socialistisk samfund. ”Så vi kan hverken forsvare euroen eller kronen; så længe det er kapitalen, der styrer unionen”. For at ende denne sang vil jeg citere Kartellet: ”Der ligger menneskeliv bag slogans på valgplakater, så tænk dig om næste gang du vælger kandidater”.

Ekstra-nummer
Ekstra-nummeret ”Pandoras Æske” indledes med en dyb bas, der ligger som grundsten på hele nummeret. Sangen handler her om den kolde, egoistiske og griske verden styret af profit, som vi mennesker lever i, og er et klart eksempel på det socialistiske livssyn, som ligger til grund for Kartellet. ”For livet er ikke bare et spørgsmål om ens egne valg; men også dem andre tager; og gode folk forandrer sig; til slaver for deres egen griskhed; slaver uden lænker, der slipper for at blive pisket”.

Jeg er sikker på, at denne demo ikke er det sidste, vi hører fra hverken Fantomet eller Tempo Bang. Det bliver lækkert at høre mere revolutionært hiphop med perspektiverende politiske budskaber. Jeg vil gå så langt som at sige, at disse fyre sagtens kan blive Danmarks svar på Looptroop og Immortal Techniqe.

Denne demo er et friskt pust til de gamle støvede teoribøger derhjemme, så har du brug for ro til øjnene og godter til ørerne, så skaf denne skive. For her får du perspektiveret teori og geniale argumenter serveret på et sølvfad. Alt, du skal, er at læne dig tilbage og lytte.

Vive la revolution!

Læs mere på www.kartellet.info.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.