Forside Nr12Leder: Den nye regering har lagt hårdt ud med en borgerlig mærkesag: forsvaret for individets frihed og retssikkerhed. Nu skal det være slut med, at SKAT kan gå ind i folks haver uden en dommerkendelse, som den tidligere regering indførte i 2012. Dengang var argumentet fra toppen i Socialdemokratiet, at det var nødvendigt i kampen mod social dumping. Om det er en god ide at overlade kampen mod social dumping til staten, som selv udfører massiv social dumping, kan man tvivle på.

Men at den borgerlige regerings forsvar for frihed og retsstat er rent hykleri, blev åbenlyst i en anden nyhed, der kom frem omtrent samtidig med opgøret med SKATs have-kiggeri. Efter en ”reclaim—the-streets”-demonstration på Nørrebro, hvor ruder på flere butikker og banker var blevet smadret, ransagede politiet hårdhændet 4 adresser. De anholdt 28 og tog 15 af dem med på Bellahøj politistation.

En af de ransagede adresser var kollektivet BumZen på Nørrebro, der i en udtalelse om ransagninger skriver: ”Der var ingen varsel om, at Politiet ville ind – de gik direkte til angreb og ødelagde vores hoveddør med en rambuk og sparkede flere (ulåste) døre ind. Nogle beboere blev taget med på Bellahøj station uden at vide, om de var anholdt eller hvorfor, ingen har endnu fået lov at se en ransagningskendelse og ingen beboere kunne få lov at overvære ransagningen – hvilket forklarer hvorfor der er flere af politiets ’fund’ som vi ikke kan genkende.”

Lad os gøre det helt klart: Kampen mod kapitalismen kan på ingen måde vindes ved at smadre butiksruder – tværtimod! Det fremmedgør de mennesker, vi skal have med i kampen for at omstyrte bankerne og kapitalisternes magt, i stedet for at vinde dem til revolutionære ideer. Samtidig giver det højrefløjen en undskyldning for at stramme lovgivningen yderligere.

[Læs også: Marxisme og direkte aktion]

Men! De to eksempler tydeliggør, at retssikkerhed og personlig frihed kun gælder for nogen.

Regeringen begrundede selv opgøret med SKATs ret til at gå ind hos folk med forsvaret for den private ejendomsret. Når vi revolutionære siger, at vi vil gøre op med den private ejendomsret, får vi ofte skudt i skoene, at vi vil fratage folk alt hvad de ejer og har, selv deres tandbørster. Men borgerskabet forstår udmærket, ligesom os marxister, hvilken ejendomsret det drejer sig om: arbejdsgivernes ejendomsret til maskiner og virksomheder, der gør dem i stand til at udbytte andre og tjene profit på andres arbejde. Menneskers personlige bolig og ejendele har de ingen respekt for.

Og i forsvaret for den private ejendomsret, dvs. kapitalisternes private ejendom, der sikrer deres magt og privilegier, tager de ingen hensyn. De seneste år har Politiet fået øgede beføjelser. Begrundelsen har været kampen mod terror, men lovene kan lige så vel blive brugt mod venstrefløjen, og er gentagne gange blevet brugt af Politiet mod lovlige demonstranter, som under klimatopmødet i 2012.

Regeringen har lagt hårdt fra start med nedskæringer på arbejdere og unge og en hård linje overfor kriminalitet – blandt unge og indvandrere, ikke den der begås i skattely. Da Søren Pind blev udnævnt til justitsminister, slog han stilen an på Facebook: ”Der er en ny sherif på vej til byen. Der vil blive slået hårdt, men retfærdigt ned. Barmhjertighed vil også indgå. I nødvendigt omfang. ”

Efter Politiets ransagninger skrev han på sin Facebook-profil: ”Godt arbejde af Københavns Politi. Som sagt: Jeg vil ikke finde mig i den adfærd. Og der er plads nok i fængslerne.” Ifølge Arbejderen sagde han også at han er klar til at lave ny lovgivning for at få genskabt respekten om det offentlige rum.

Efter Reclaim-the-streets blev to 17-årige varetægtsfængslet i 13 dage (!) for hærværk mod en Nordea-filial på Østerbro. At smadrede ruder og hæveautomater kan få teenagere varetægtsfængslet viser regeringens hårde linje – som de ønsker udvidet til børn ned til 12-års alderen. Anklagen om ”grov forstyrrelse af ro og orden på offentligt sted”, kan dække over meget.

Under overfladen er frustrationerne ophobet over de seneste år. På et tidspunkt vil regeringens angreb blive mødt med modstand fra arbejdere og unge, der har fået nok af nedskæringer og øget pres. Regeringen forgylder arbejdsgiverne, mens de strammer grebet om alle, der kunne tænkes at gøre modstand. Men det er også klart, at ingen lov kan stoppe en massebevægelse, når først den starter.

Denne leder blev bragt i Revolution Nr. 12, september 2015. Tegn abonnement for 250kr om året og støt arbejdet

[Læs også: Hvem er Revolutionære Socialister]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.