Forside nr5Leder fra januar-nummeret (nr. 5) af Revolution

For et par år siden blev der snakket meget om de såkaldte curlingforældre i medierne. Det var forældre, der fejede alle forhindringer af vejen for deres børn. Nytårstalen fra Statsminister Helle Thornings ledte tankerne hen på disse curlingforældre – talen var endnu et led i regeringens fejen vejen for de borgerliges tilbagevenden til magten, når der skal være valg i løbet af i år.

Statsministeren lagde ud med fortælle, at ”vi lever i verdens bedste land”. Det siger desværre mere om andre lande, end om Danmark. I en situation hvor fattigdom og ulighed vokser, hvor der er massive nedskæringer og den unge generation kan se frem til lavere levestandard end deres forældre, er det billede, Helle Thorning tegner, et virkelighedsfjernt glansbillede. Hun taler fuldstændig forbi følelsen hos arbejdere og unge af, at der er noget grundlæggende galt.

I nytårstalen lancerede Helle Thorning desuden Socialdemokraternes nye kampagneslogan: ”Vi skal passe på det Danmark, vi kender”. Men det Danmark Thorning, Corydon og co. kender, er milevidt fra Danmark som sosu-assistenten, dagpengemodtageren og lærlingen kender det. Det kan kun appellere til toppen af det danske samfund, inklusiv politikerne, at fortsætte som nu.

Resten af hendes tale viste, at regeringen har tænkt sig at fortsætte den politik, vi kender, frem til valget.

Det nye år var ikke mange dage gammelt før det kom frem at Corydon havde fået det private konsulentbureau McKinsey til at udarbejde en ny ”ledelses-model” for alle 185.000 statsansatte, der nu skal måles og på resultatløn. Som formanden for politibetjentenes fagforening, Oxfeldt, sagde, handler det om ”mistillid og kontrol”. Der er en lige linje fra regeringens behandling af lærerne ved sidste overenskomstforhandling til Corydons nye ledelsesmodel. Det peger på, vi vil se den regering, vi kender fra lærerlockouten, ved forårets overenskomstforhandlinger.

Helle Thorning nævnte børnene som noget af det første i talen. De skal have bedre forhold. Få dage senere kom det frem, at antallet af børn pr. voksen er steget markant de sidste mange år i daginstitutionerne. I vuggestuerne var der i 1986 4,1 børn pr. voksen, i år 2000 var det steget til 5,2 og i 2014 var det helt oppe på 6,5 børn. De tilsvarende tal for børnehaverne var fra 7,5 i 1986 til 9,7 i 2000 steget til hele 11,8 i 2014 (dr.dk). ”Det Danmark, du kender”, er et Danmark, hvor sparehensyn altid går forud for børn, pædagogik og ansatte.

I talen lancerede hun også regeringens kommende forslag om, at flygtninge og indvandrere skal arbejde. Ikke for en overenskomstmæssig løn, i en reel stilling, men for deres kontanthjælp. Som eksempler nævnte hun strande, der skal ryddes, og gyngestativer der skal repareres. Hvad betyder forslaget? Ligesom de såkaldte nyttejob betyder det, at reelle, ufaglærte job skubbes ud, til fordel for ”gratis” nyttejobbere. For problemet er ikke at flygtninge og indvandrere ikke vil arbejde, men at der ikke er job til dem. Som nyttejobbere vil de nu blive brugt som løntrykkere – et forslag der kun kan øge splittelsen af arbejderklassen og puste yderligere til racisme og fremmedhad.

Helle Thorning trak endnu engang indvandrerkortet i et forsøg på at slå DF og de borgerlige på egen banehalvdel, og ikke mindst aflede opmærksomheden fra de virkelige problemer som danske arbejdere og unge står overfor. Det er den sikre vej til at øge opbakningen til Dansk Folkeparti, præcis som det skete i slut 90’erne.

Det er på tide at gøre op med det Danmark, vi kender. At gøre op med regeringens politik, som vi kender den. Det er på tide, at gøre op med et kapitalistisk system, der ikke kan tilbyde andet end nedskæringer, stress, ulighed og racisme. Det er på tid, at der fremsættes bud på et socialistisk Danmark, i en socialistisk verden.

 

Støt Revolution! Tegn abonnement

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.