Forside nr4Støt Revolution - Tegn abonnement!Leder fra Revolution Nr. 4: Statsminister Helle Thorning lancerede i sin åbningstale til Folketinget massive stramninger på asylområdet. Det på et tidspunkt hvor antallet af folk på flugt er det højeste siden anden verdenskrig. Ifølge FN er 51,2 millioner på flugt, en stigning på 6 millioner siden 2012.

Statsministerens forslag er på alle måder komplet usmageligt. For det første fordi skiftende danske regeringer, inklusiv den nuværende, har været med til at skabe en situation på verdensplan, der tvinger mennesker på flugt, gennem deltagelse i krigene i bl.a. Afghanistan og Irak. Den danske regering vil altså gladelig spendere pengene på våben og bomber, men ikke på de mennesker der flygter fra krigens konsekvenser.

For det andet fordi forslaget er en afledningsmanøvre. Præcis som Poul Nyrup i slutningen af 90’erne trækker Helle Thorning indvandrerkortet for at aflede opmærksomheden fra de nedskæringer og angreb på arbejderklassen, ikke mindst fra dagpengespørgsmålet, som hendes regering har gennemført de sidste 3 år, og som den stadig er i gang med at gennemføre.

Helle Thorning forsøger at slå Dansk Folkeparti på deres egen banehalvdel, men det er helt tydeligt, at det er umuligt. Lige så hurtigt Helle Thorning tager et skridt til højre, lige så hurtigt tager DF ti mere.

Øjeblikkeligt efter Åbningstalen kom DF og Liberal Alliance med det fuldstændig rabiate forslag om at sende flygtninge i lejre i Syriens ”nærområde” fx Kenya (den detalje at Kenya ligger 800km længere væk fra Syrien end Danmark, taler for sig selv).

Regeringen er ved at smuldre. Kort efter åbningstalen måtte Helle Thorning ud i sin ottende regeringsrokade på bare tre år, da Karen Hækkerup valgte at forlade sin ministerpost til fordel for en toppost i Landbrug og Fødevarer.

Man får en fornemmelse af at hun, som flere andre, forlader den synkende skude. Og regeringen ser da også ud til at være på katastrofekurs: inden for det næste år skal der udskrives valg, og alt tyder på, at de borgerlige vinder regeringsmagten.

Og alt tyder også på, at DF bliver historisk stort. Er det fordi, danskere er racister? Nej! En nylig undersøgelse publiceret på videnskab.dk viste at vælgerflugten fra Poul Nyrup til DF i slut 90’erne havde langt mere med Nyrup regerings angreb på efterløn, dagpenge o.l. at gøre end med udlændingepolitikken. Det er Socialdemokraternes nedskæringspolitik, der er den største forklaring på DF’s fremgang.

Toppen i fagforeningerne bærer også et kæmpe ansvar. I regeringens første leveår holdt de trofast hånden over regeringen, uanset hvilke nedskæringer den fremkom med. Men presset fra deres medlemmer er vokset, og de er begyndt at udtrykke kritik af Socialdemokraterne, ikke mindst deres dagpengepolitik.

Problemet er, at de i stedet begynder at flirte med DF og dermed er med til at legitimere partiet, og modarbejder det sving til venstre i arbejderbevægelsen, der er absolut nødvendigt.

DF kan gå frem, fordi ingen fremsætter et reelt venstreorienteret alternativ, der er i stand til at forbinde sig med den udbredte frustration, der findes i arbejderklassen. DF tilbyder en ”nem” løsning: stop indvandringen, stop flygtningestrømmen. Men DF’s politik er helt i gennem arbejderfjendsk. De modtager millioner fra bl.a. Mærsk med det formål at splitte arbejderklassen på etniske og religiøse linjer og var under de borgerlige med til at gennemføre den selvsamme nedskæringspolitik, de nu kritiserer.

Den eneste måde at bekæmpe DF og nedskæringspolitikken generelt er at sige tingene, som de er: kapitalismen er i dyb krise, og der er ingen fremtid for det store flertal af arbejdere og unge inden for kapitalismens rammer. Indvandring kunne sagtens være et plus, i en planøkonomi ville indvandring bare betyde ekstra arbejdskraft, så vi kunne fordele arbejdet mellem flere og øge vores rigdom.

Problemet er ikke indvandrere og flygtninge, men et system der skaber krige og arbejdsløshed. Danske arbejdere og unge har langt mere til fælles med dem, der flygter, end med den elite der styrer samfundet.

[Tegn abonnement på Revolution - 250kr/år]

 

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.