Landssjúkrahúsið Tórshavn 2012 lille minLandssjúkrahúsið i Thorshavn. Billede: WikipediaSiden mandag den 2. oktober har sygeplejerskerne på Færøernes tre hospitaler været i strejke. Strejken blev indkaldt af den færøske fagforening for sygeplejersker (Felagið fyri Føroyskir Sjúkrarøktarfrøðingar), som ikke så noget andet valg end at indkalde til strejke, efter lang tids uproduktive forhandlinger med arbejdsgiverne i det færøske finansministerium. 

Finansministeriets overenskomstkrav er et direkte angreb på sygeplejerskernes løn- og arbejdsforhold og derfor fuldstændigt uacceptabelt, som de færøske sygeplejerskers fagforening forklarer på deres hjemmeside: 

“Denne strejke er et nødvendigt skridt, efter at Finansministeriet det seneste halve år har nægtet at flytte sig en tomme i forhandlingerne. De har valgt at holde fast ved en position, der betyder en ret stor nedskæring i reallønnen for vores medlemmer og tilbageruller den lønvækst, vi tidligere har vundet igennem to lange strejker.”

Alle sengeafdelinger på landets tre hospitaler er påvirket af strejken, og alle planlagte operationer blevet rykket, nogle endda til næste år, men Finansministeriet har endnu ikke været villige til at gå tilbage til forhandlingsbordet. Sygeplejerskerne har derfor hele fire gange set sig nødsaget til at udvide strejken, så den omfatter flere afdelinger og ambulatorier: 

“Efter en uges strejke har Finansministeriet endnu ikke flyttet sig fra deres oprindelige position. Derfor er denne hærden af strejken et forsøg på at få Finansministeriet til forhandlingsbordet, og faktisk denne gang forhandle, frem for at holde fast i den samme position som de har gjort siden april.” - skriver fagforeningen.

Desuden har den islandske fagforening for sygeplejersker, INA, i et brev erklæret at de står i solidaritet med de færøske sygeplejersker, og opfordrer det færøske landsstyre til omgående at indlede forhandlinger med den færøske fagforening. Det burde ligge lige til højrebenet for de danske sygeplejerskers fagforening, DSR, at følge eksemplet fra den islandske fagforening. Sygeplejersker i Danmark ville kunne give sine klassefæller i Færøerne en vigtig støtte, ved at kræve, at DSR’s også erklærer sin støtte til de færøske sygeplejerskers kamp for ordentlige løn- og arbejdsforhold.

Arbejdere på tværs af hele verden står over for de samme udfordringer og angreb, og der er ingen tvivl om at sygeplejersker i Danmark ser på de færøske sygeplejerskers kamp med stor solidaritet og sympati. Jo stærkere solidariteten er mellem arbejdere på tværs af alle grænser, desto stærkere står arbejderklassen som helhed i klassekampen. Vi har brug for at stå så stærkt som overhovedet muligt, for det kapitalistiske system befinder sig i en dyb krise, der presser arbejdere i alle lande.

Små nationer som Færøerne er i særdeleshed underlagt verdensmarkedets dominans og kan derfor ikke skærme sig for kriser. Vi har set, hvordan finansministeren på Færøerne, Ruth Vang, i september præsenterede en finanslov, som bød på et væld af nedskæringer, og hvor landskassen stadig kommer 64 millioner i underskud. Ligesom i resten af verden står den færøske arbejderklasse også for skud, og bliver bedt om at betale regning for systemets krise.

Stigende renter og historisk høj inflation har skabt et voldsomt fald i arbejderklassens levestandard. Overalt i verden kan vi se at arbejderklassen bliver presset ud i kamp for at forsvare deres leveforhold. Sygeplejerskernes strejke på Færøerne er et udtryk for denne proces.

Som kommunister står vi helt og holdent på sygeplejerskernes side i deres kamp mod den borgerlige stat, en sejr for sygeplejerskerne vil være et vigtigt skridt for hele den færøske arbejderklasse i kampen for bedre vilkår. Men det er nødvendigt at pointere, at nedskæringer og angreb på arbejderklassen er en indbygget del af kapitalismen, derfor er det nødvendigt med en international arbejderrevolution for at gøre en ende på kapitalismens elendighed.

RS kæmper for at fremme arbejderklassens kamp både på Færøerne og i Danmark, som et led i en socialistisk verdensrevolution. Så er du kommunist så meld dig ind, og kom med i kampen for kommunisme!

Bliv organiseret kommunist i RS

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.