Jair Bolsonaro 2022 croppedJair Bolsonaro. Billede: Wikipedia Commons

Den 8. januar stormede tusindvis af Bolsonaro-tilhængere nationalkongressen, højesteretten og præsidentens palads i Brasília, Brasiliens hovedstad. Det gjorde de i opposition mod indsættelsen af den nye præsident fra Arbejderpartiet, Luiz Inácio Lula da Silva, der vandt præsidentvalget i efteråret 2022. Stormen blev organiseret og udført af grupper fra den ekstreme højrefløj, som kræver militærets intervention for at genindsætte den tidligere præsident Jair Bolsonaro.

Uden politiets medvirken havde demonstranterne ikke lykkedes med at invadere og plyndre bygningerne. De højreekstreme grupper, som ankom i 100 busser fra hele landet til Praça dos Três Poderes (Pladsen for magtens tredeling), blev eskorteret af militærpolitiet.

Videoer viser, hvordan politibetjente står passivt og ser på og endda snakker med demonstranterne, mens de trænger igennem afspærring og ind i bygningerne. Begivenheden blev desuden organiseret og offentligt annonceret flere dage forinden. Militærpolitiet og andre statslige institutioner kan derfor ikke undskylde med, at stormen kom som en overraskelse.

Stormen d. 8. januar viser netop, at arbejdere og unge ikke kan stole på den kapitalistiske stats institutioner til at bekæmpe disse højreekstreme grupper. De statslige institutioner, herunder militærpolitiet og flere af landets ledende politikere, har igennem mange år været med til at udvikle og muliggøre den ekstreme højrefløjs arbejde.

Men når myndighederne skal konfrontere arbejdere og unge på gaden, ser det noget anderledes ud. I 2017 blev en massedemonstration bestående af arbejdere og unge mod reaktionære pensionsreformer mødt med grov repression fra militærpolitiet. Demonstranter blev mødt med maskingeværer og tåregas kastet fra helikoptere.

Arbejderklassen kan kun stole på deres mobilisering og organisering som selvstændig klasse til at bekæmpe disse højreekstreme grupper. Ikke for at forsvare den kapitalistiske stats institutioner, men fordi disse grupper vil erstatte dem med noget langt værre.

En bred mobilisering på arbejdspladserne, skolerne og i nabolagene er nødvendig for at forsvare arbejderklassens behov og demokratiske rettigheder. Kun en samlet arbejderklasse kan gennem deres organisering som selvstændig klasse bekæmpe Bolsonaro og hans reaktionære tilhængere på gaden og i parlamentet!

[BLIV ORGANISERET KOMMUNIST I RS]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.