Tabriz protest Image Sar khatismBillede: Sar khatism

Mordet på den unge kurdiske kvinde, Jina Mahsa Amini, har udløst en revolutionær massebevægelse blandt unge i Iran. Bevægelsen har fejet alle den herskende klasses forsøg på at splitte den til side. Kvinder og mænd, persere, kurdere, azerier, balutsjere, og arabere - alle disse grupper kæmper side om side mod mullahernes rådne regime. 

Men denne bevægelse er ikke opstået fra den ene dag til den anden: de seneste fem år har været de mest turbulente i den Islamiske Republiks historie. Siden 2018 har der været nationale og lokale kampe baseret på en bred vifte af problemer, alt fra vandmangel til inflation, fra privatisering til korruption, såvel som massive protester over nedskydningen af Ukraine International Airlines Flight 752. Der har også været bevægelser mod undertrykkelsen af nationale minoriteter, imens regimet har angrebet demokratiske rettigheder, sundhedsvæsnet, uddannelse, pensioner, lønninger, m.m. Vi har desuden været vidne til de største strejkebevægelser siden revolutionen i 1979.

Den nuværende bevægelse har muligheden for at forene alle disse kampe til en samlet revolutionær bevægelse mod selve regimet. Arbejderklassen kan ved at organisere en revolutionær generalstrejke udløse dette potentiale. På den måde vil de iranske arbejdere kunne lægge grundstenen til enden på al udbytning og undertrykkelse, en gang for alle: ved at organisere sig som klasse og tage magten.

I 100 år har kapitalismen, i alle dens former og gennem alle dens krumspring, været ude af stand til at bringe det iranske samfund fremad. Nu er tiden inde til at bygge en ledelse, som kan vise vejen for arbejderklassen og de fattige, og som uden at ryste på hånden kan uddrive dette syge system og den herskende klasse, som forsvarer det. 

Dette er opgaven - ikke blot i Iran, men over hele verden! Den underliggende krise, som har udløst denne revolutionære bevægelse, udtrykker sig særligt brutalt i Iran, men den findes i alle lande: inflation på himmelfart og voksende fattigdom blandt arbejdere og unge, såvel som udbredningen af reaktionær gift som racisme og kvindeundertrykkelse, der er beregnet til at splitte arbejderklassen ad.

Derfor er vores program: 

  • Død over diktatoren! Ned med den Islamiske Republik i Iran! Regimet må styrtes gennem revolution!
  • Kvinde! Liv! Frihed! Imod splittelse og racisme! For kvinder og mænds samt alle etniske grupper og undertrykte folks forenede kamp for fulde demokratiske rettigheder, og imod enhver form for undertrykkelse og diskriminering!
  • Brød, arbejde, og frihed - længe leve de iranske arbejdere! For organiseringen af en generalstrejke som kan styrte regimet og gøre en ende på kapitalistisk udbytning!
  • For en løn man kan leve af, faste kontrakter til alle arbejdere og offentlige jobtilbud til de arbejdsløse. Dette skal finansieres ved at ekspropriere de største virksomheder og præstestyret!
  • For den revolutionære selvorganisering af masserne: modstandskomiteer skal oprettes, hvor de er fraværende, og udbygges hvor de allerede findes. Råd (shoras) må gå på valg i alle fabrikker, i alle distrikter, landsbyer, universiteter, og skoler, og forbindes regionalt og nationalt for at organisere kampen!
  • For en grundlovgivende forsamling af disse repræsentanter for revolutionær selvbestemmelse!
  • Nej til enhver indblanding fra imperialisterne, som kun ønsker den fortsatte udnyttelse og undertrykkelse af de iranske arbejdende masser under en ny fane!
  • Nej til genkomsten af monarkiet, nej til borgerskabets pro-imperialistiske opposition! Kun masserne selv kan sikre deres egen frigørelse!
  • Ned med alle undertrykkere og udbyttere, ned med kapitalismen - i Iran, i mellemøsten, og over hele verden! Længe leve international solidaritet!
  • Fremad mod den socialistiske revolution! For kommunisme!

Arbejderklassen og ungdommen har brug for en revolutionær organisation til at omstyrte kapitalismen, så vi kan fordrive alle former for undertrykkelse og udbytning til hvor de hører hjemme - på historiens mødding. Den Internationale Marxistiske Tendens (IMT) arbejder netop på at bygge denne revolutionære organisation over hele verden. Hvis du er enig i vores program, så gå med i kampen!

[BLIV ORGANISERET KOMMUNIST I RS]

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.