WV Teachers fair useDen seneste måned har de danske offentligt ansatte skulle høre på meget for deres ellers helt rimelige krav. Arbejdere bliver presset til det yderste, men bliver stadig udsat for anklager om at tage og ikke ville give, og udtagelsen af 10% af de offentligt ansatte til strejke fremstilles som en selvisk beslutning.

I USA bliver lærerne i de dårligst lønnede stater udsat for det samme i øjeblikket. Torsdag den 22. februar gik tusinder af West Virginias lærere i strejke. Strejken begyndte dagen efter West Virginias guvernør Jim Justice vedtog en lov, der giver lærere, skolepersonale og statens politi en lønstigning på 2%. Dette skabte stort oprør, da det oprindelige lovforslag, der lød på en stigning på 5%, knapt nok dækkede de stigende leveomkostninger, og det uholdbare forslag til finansiering af lærernes sygeforsikring (et vigtigt gode i et land uden gratis sundhedssystem) gennem en procentdel af statens årlige overskud, ville forringe den service de i forvejen knap nok har råd til at betale for med deres elendige løn.

Alle skoler i West Virginia var lukkede i forbindelse med strejken, hvilket påvirkede flere end 277.000 elevers skolegang. Alligevel insisterede republikanerne i West Virginias senat på, at tvinge kravene om rimelige lønstigninger så langt i bund som muligt. Da West Virginias House of Delegates på strejkens 7. dag godkendte et lovforslag om en lønstigning på 5%, forsøgte republikanerne i West Virginias senat at presse det ned til en stigning på 4%. Dette på trods af, at West Virginia er nummer 48 på listen over staternes gennemsnitlige lærerløn, kun foran Oklahoma, Mississippi og South Dakota (ifølge National Education Association).

Dette resulterede i, at lærerne fortsatte strejken ulovligt, mod deres fagforenings vilje. Efter 13 dages strejke accepterede senatet 5% lønstigning, og lærerne vendte tilbage på arbejde.

Lærerstrejken i West Virginia har fået international opmærksomhed, og det gik heller ikke ubemærket hen i Oklahoma, hvor lærerlønnen er på en national 49. plads, altså den tredje laveste i USA (inkl. District of Colombia). Skolerne her er så dårligt finansierede, at mange elever må undvære lærebøger og omkring 20% af Oklahomas skoler kun har undervisning fire dage om ugen. Her kræver lærerne nu lønforhøjelser til alle statsansatte over de næste tre år, samt bedre finansiering af sygesikring og pension. Udover dette, skal de enorme nedskæringer Oklahomas uddannelsesinstitutioner har lidt under, rulles tilbage. Hvis disse krav ikke bliver vedtaget inden 2. april, udvandrer underviserne i Oklahoma som vi lige har set det i West Virginia.

Revolutionære Socialister støtter de offentligt ansattes kamp i Danmark såvel som i USA. Denne massive mobilisering af lærere har fået den herskende klasse i West Virginia og Oklahoma til at skælve. Men så længe vi lever under kapitalismen, skal der altid kæmpes med næb og klør for simple ting som en 5 dages skoleuge og for en lærerløn man kan overleve af. Derfor må vi vælte kapitalismen, og kæmpe for et samfund indrettet efter folks behov i stedet for profit.

Denne artikel blev bragt i Revolution nr. 38, april 2018. Tegn abonnement og få bladet 10 gange om året fra 99 kroner.

[Gå med i kampen - gå med i Revolutionære Socialister]

Del

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.