thumb repression oaxaca LibreRedDen 19. juni, greb det mexicanske politi ind for at rydde en vejblokade i byen Nochixtlan. Den brutale undertrykkelse efterlod 6 personer døde og snesevis af sårede, mindst 21 blev arresteret. Blokaden var blevet organiseret af lærere med støtte fra lokalsamfundene for at forhindre det føderale politi i at nå hovedstaden i Oaxaca, hvor strejkende lærere har opsat en lejr.

Dette er det seneste eksempel på brutal undertrykkelse fra den mexicanske regering ledet af Peña Nieto mod den månedlange bevægelse blandt lærerne, der kæmper mod en uddannelsesreform. Fredag d. 17. juni dannede tusindvis af politifolk en menneskelig mur, som forhindrede en demonstration bestående af lærere i at nå centrum af Mexico City, hvor deres lejr allerede var blevet brutalt ryddet dage forinden.

Tusindvis af lærere er blevet fyret fra deres job for at nægte at gennemføre en test (pass test), som er en del af uddannelses"reformen", hundredvis er blevet arresteret herunder mange af lederne af den demokratiske lærerforening, CNTE. Blandt de anholdte er 15 ledere af fagforeningen, herunder generalsekretæreren for sektion 22, der repræsenterer Oaxaca og for sektion 18 i Michoacán, som begge holdes indspærret i høj-sikkerhedsfængsler.

Den demokratiske fløj i lærernes fagforening udgør flertallet i fagforeningen i staterne Chiapas, Guerrero, Michoacán og Oaxaca, samt i Mexico City. CNTE, der blev oprettet i 1979 for at kæmpe mod de bureaukratiske regeringsvenlige korrupte ledere i SNTE fagforeningen, har støtte fra læreraktivister over hele landet. I de landdistrikter, som de kontrollerer, udgør lærerne også rygraden i mange af de sociale bevægelser.

Uddannelses"reformen" er en central del af Peña Nieto regeringens strategi af to grunde: 1) dens gennemførelse ville effektivt ødelægge retten til uddannelse som noget garanteret af staten og dermed åbne døren for privatisering; 2) reformen tager også sigte på at ødelægge den radikale CNTE fagforenings magt. Set i dette perspektiv passer det ind i regeringens strategi om at "åbne" landets olieindustri op for udenlandske og private investeringer, angrebene mod IPN Polyteknisk Universitet, ødelæggelsen af elektrikernes militante fagforening SMV.

Grunden til, at regeringen har udvalgt sig Oaxaca CNTE sektion 22, er på grund af den rolle, den spillede i opstanden i 2006 i Oaxaca, hvor den konsoliderede sine forbindelser med lokalsamfundene, hvori mange af dem er oprindeligt indfødte. Mindet om den månedlange Oaxaca-kommune for ti år siden er ikke blevet udslettet. (se her)

Det, vi var vidne til d. 19. juni på Nochixtlan, var borgerkrigslignende scener. På den ene side lokalsamfundet, bevæbnet med stokke og sten, som opsatte barrikader for at blokere den vigtige Puebla-Oaxaca motorvej, for at forhindre statens repressive styrker i at nå hovedstaden i staten. De havde blokeret vejen i en uge. På den anden side det føderale politi der anvendte alle de midler de havde til rådighed for at fjerne lærerne: tåregas, gummikugler, helikoptere, og ifølge lokale øjenvidner, også skarp ammunition.

Sammenstødene stod på i mere end 7 timer. Imens forhindrede politiet ambulancer i at nå frem, og da lokalsamfundet formåede at få nogle af deres sårede bragt til det lokale hospital, forhindrede politiet de sårede i at blive behandlet.

De dræbte er: Yalid Jiménez Santiago, 29, fra Santa María Apazco, i Nochixtlán. Han havde reageret på en opfordring til at styrke barrikaderne, da det føderale politi skød på hans varevogn. Oscar Nicolás Santiago, fra Las Flores Tilantongo, 21 år, bonde, blev såret af skud fra det føderale politi. Han blev kørt til hospitalet, men blev nægtet behandling, da de kun behandlede politifolk. Han blødte ihjel. Andrés Aguilar Sanabria. 23, var en indfødt lærer. Anselmo Cruz Aquino, fra Santiago Amatlan, dræbt af et skudsår. Antonio Pérez García, gymnasieelev. Jesús Cadena Sánchez Meza, 19 år, elev.

Samme dag angreb politiet en anden vejblokade i Salina Cruz, Oaxaca, hvor lærere og deres støtter havde etableret en barrikade, der lukkede Chiapas - Oaxaca motorvejen.

Politiet nægtede først, at deres officerer havde båret skydevåben, men ændrede senere deres udlægning til, at "ukendte" mennesker begyndte at skyde "på både demonstranter og politi", og det var det, der foranledigede "ankomsten af bevæbnede politifolk" til stedet.

Lærernes bevægelse har udbredt støtte ikke kun i de regioner, hvor de er stærke, men i hele landet. Land-arbejderne i San Quintin Valley, i Baja Californien, som er ude i en kamp for anstændig løn og mod chikane fra cheferne, har også udtrykt støtte til lærerne i Oaxaca. Faktisk er mange af disse over-udnyttede arbejdere migrantarbejdere, som oprindeligt kommer fra Oaxaca.

Der er blevet indkaldt en national demonstration til støtte for lærernes bevægelse i Mexico City på søndag, med støtte fra Morenas leder Andrés Manuel Lopez Obrador.

Hvad, vi ser i Mexico, er en regering, der er fast besluttet på at gennemføre sit program med nedskæringer og kontra-reformer ved hjælp af ligeså meget vold og undertrykkelse, som det kræver at presse dem igennem. Regeringen er dog yderst miskrediteret og har været mødt af en række massebevægelser, herunder bevægelsen for retfærdighed for de 43 Ayotzinapa studerende, som på voldelig vis forsvandt for næsten to år siden.

Det største problem med de forskellige bevægelser, som har fundet sted, har været deres isolation og fragmenterede karakter. Der er et presserende behov for at samle alle de forskellige kampe i en enkelt kraftfuld bevægelse for at rulle alle angrebene tilbage og at vælte regeringen.

Vi opfordrer til den bredeste international solidaritet og støtte til de mexicanske læreres kamp. Ned med undertrykkelse! For øjeblikkelig løsladelse af alle tilbageholdte fagforeningsledere! Enhed i kamp! Ned med det morderiske Peña Nieto regime!

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.