ankara terror attackMindst 98 mennesker er blevet dræbt af to eksplosioner i det største terrorangreb i tyrkisk historie, hundreder flere er blevet såret. Dette er en klar fortsættelse af terrorkampagnen mod venstreorienterede kræfter i Tyrkiet, men det har udløst en modreaktion, hvor titusinder af mennesker er gået på gaden for at protestere mod regeringen og deres bøller.

Den tragiske begivenhed fandt sted uden for Ankara jernbanestationen, hvor tusinder samledes til en fredsmarch arrangeret af Sammenslutningen af offentligt ansattes Fagforeninger (KESK), sammenslutningen af Revolutionære Fagforeninger i Tyrkiet (DISK), den tyrkiske lægeforening (TTB) og Sammenligningen af tyrkiske ingeniører og arkitekter (TMMOB).

 

Ankara'daki Barış mitinginde patlama anı!

Posted by Siyasihaber.org on 10. oktober 2015

Den ene af de to eksplosioner fandt sted da Folkets Demokratiske Parti (HDP) demonstranter, der lige havde startet marchen, passerede, og det andet da pro- Partizan-Kaldıraç demonstranter passerede. Blandt de døde er otte medlemmer af EMEP partiet, herunder et medlem af ledelsen i den venstreorienterede organisation. De brutale angreb var planlagt til at forårsage den maksimale mængde kaos og død.

I en udtalelse skriver det venstreorienterede og kurdiske baserede parti, HDP: "Vi anfører, at der intet politi var omkring gerningsstedet, da eksplosionen indtraf. Uropolitiet ankom til stedet efter 15 minutter. Men da de ankom, angreb de, de mennesker, der skulle hjælpe de tilskadekomne, med tåregasbomber. "

Formanden for Contemporary Journalists' Association CGD, Ahmet Abakay, sagde: "De pansrede politibiler ankom endda før nogen ambulance blev sendt. Gerningsmændene er meget velkendte. De fortæller os, at de kan dræbe os og derefter forhindre enhver nyhed om drabet.

Huseyin Demirdizen fra Lægernes sammenslutning i Tyrkiet, TTB, sagde, "mens lægerne i Health Workers Union bad om bloddonationer, bebudede regeringen, at der ikke var behov for blod. Hvis sundhedspersonalet ikke allerede havde været på stedet, ville antallet af døde og sårede have været meget højere. "

Samtidig blev der udstedt en ordre om at blokere alle tyrkiske medier og sociale netværk i at rapportere hændelsen.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan "fordømte stærkt" angrebet, men hans ord stinker af hykleri. Hvorvidt angrebet blev udført direkte under regimets ledelse eller blev udført "selvstændigt" af islamistiske kræfter - som er blevet støttet af Erdogan - er irrelevant.

Selahattin Demirtas, co-leder af det pro-kurdiske Demokratiske Parti (HDP), lagde skylden på det regerende parti AKP.

”AKP’s hænder er røde af blod og de støtter denne terror (...) I dette land, vil alle, der taler regeringen imod, blive skudt ..., hvis du ikke støtter regeringen, bliver du frataget grundlæggende menneskerettigheder og midler til velfærd (...) Hvis et barn kaster en sten på politiet, vil de svare ham med en kugle. (...) Vi står over for en morderisk mafiastat. Hvordan er det muligt, at en stat med et så stærkt efterretningsnetværk ikke havde forudgående oplysninger om angrebet?"

Dette angreb er intet andet end en fortsættelse af den terrorkampagne, som Erdogan har udløst mod kurdiske og venstreorienterede kræfter i den forløbne periode. Lignende, omend mindre dødelige, bombeangreb blev udført mod HDP møder i den foregående valgkamp i foråret. Et lignende angreb, som havde klare forbindelser til den tyrkiske regering fandt sted i distriktet Suruç i juli og dræbte 32 unge venstreorienterede aktivister. Siden da har en bølge af hundredvis af voldelige pogromer og terrorangreb mod kurdiske områder i Tyrkiet fundet sted tydeligvis under statslige styrkers beskyttelse. En voldelig kampagne fra det tyrkiske militær i de kurdiske områder har også ført til over 1000 dræbte, mens regeringen har påbegyndt en retssag for at fængsle lederne af HDP.

Alt dette er klart rettet mod det tyrkiske valg, som skal finde sted den 1. november. Den stigende klassekamp og modstand mod Erdogan er blevet afspejlet i fremvæksten af det venstreorienterede HDP, der kom ind i parlamentet med 13 procent af stemmerne. Ude af stand til at acceptere, at han mistede flertallet i parlamentet i foråret, har Erdogan presset på for at fremprovokere en borgerkrig med PKK og at piske en anti-kurdisk stemning op blandt den tyrkiske del af befolkningen. Det faktum, at dagens terrorangreb falder sammen med indkaldelsen af en ensidig våbenhvile fra PKK, er måske ikke en tilfældighed. Der er spekulationer om, at angrebet skulle have været timet til at provokere PKK til at bryde våbenhvilen.

Terrorens virkelige formål er at opsplitte tyrkiske og kurdiske arbejdere og unge, så Erdogan kan knuse begge. Men det lader til, at Erdogans handlinger fører til en modreaktion. Titusinder af mennesker er spontant gået på gaden, for at protestere mod Erdogan regeringen. I Istanbul marcherede titusinder til den historiske Taksim-pladsen, mens de råbte, "vi kender morderne" og "vi er ikke bange". På et banner kunne man læse: "Staten er morderen". Samtidig har venstreorienterede fagforbund indkaldt til en 48 timer generalstrejke mandag og tirsdag.

I en fælles opfordring til handling mod statsterrorisme gav Sammenslutningen af revolutionære fagforeninger (DISK), De offentligt ansatte fagforbund (Kesk), Sammenslutningen af ingeniører og arkitekter samt Lægernes sammenslutning i Tyrkiet (TTB) udtryk for deres harme og erklærede, at de er blevet enige om en generalstrejke mod regeringen og for fred. Indkaldelsen understregede, "For at protestere mod den fascistiske massakre og for at mindes vores venners død, erklærer vi nu sorg i 3 dage. Generalstrejken er den 12. oktober og 13."

 

İstiklal Caddesinde onbinler hükümet istifa sloganlarıyla yürüyor

Posted by Öğrenci Kolektifleri on 10. oktober 2015

Den Internationale Marxistiske Tendens udtrykker sin fulde solidaritet med de pårørende, kammerater og venner af ofrene og deres organisationer. Vi opfordrer alle vores tilhængere til at deltage i de protester, som allerede er organiseret.

Erdogan regimets hensynsløse arrogance kan få den modsatte virkning af det, der er meningen. De tyrkiske masser er trætte af fattigdom, elendighed og Erdogan regimets korrupte og arrogante styre. Hvis denne bevægelse organiseres på et radikal grundlag, kan den potentielt blive til en revolutionær opstand, der fejer den spirende diktator til side og starte et nyt kapitel i Tyrkiets historie.

Ned med statsterrorisme!

Hævn martyrerne død ved at organisere en revolutionær opstand mod deres mordere!

Ned med regeringen af mordere og tyve!

Artiklen har været bragt på marxist.com lørdag d. 10. oktober

 

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.