thumb panagiotis kolovos copy copySøndag den 20. september går Grækenland til valg efter at Tsipras gik af efter han havde underskrevet nedskæringsprogrammet, som trojkaen havde krævet. Det fremprovokerede en splittelse i hans parti, SYRIZA, hvor venstrefløjen brød ud og dannede det nye Folkets Enhedsparti ledet af Lafazanis.

har interviewet Panagiotis Kolovos, et ledende medlem af den kommunistiske tendens, som forlod SYRIZA for at være medstifter af det nye parti, og som stiller op i Athen som kandidat ved valget.

Kan du beskrive stemningen i det græske samfund, efter at Tsipras accepterede det seneste Memorandum?

Stemningen i det græske samfund i ugen op til og dagene efter folkeafstemningen var prærevolutionær. Der var en skarp klassepolarisering, frygt på den ene side og håb og en radikal stemning på den anden. Men lige efter at det nye memorandum blev accepteret, skiftede denne stemning hurtigt. I de mest avancerede lag var der en følelse af, at de var blevet forrådt. Generelt var der en følelse af skuffelse og tilbagetog. Det værste er, at SYRIZA’s ledelse er ansvarlig for at overbevise brede lag af de laveste lag af samfundet om, at der ikke er noget alternativ til nedskæringer og memorandummet.

Hvad er stemningen blandt venstrefløjsaktivister (Syriza og ex-Syriza medlemmer, KKE medlemmer og venstrefløjens ungdom)? Hvad er stemningen blandt de unge i almindelighed?

Den mest dominerende stemning blandt SYRIZA aktivister er skuffelse. De føler, at de er blevet forrådt af deres ledelse. Næsten halvdelen af partiets medlemmer har forladt partiet, nogle af dem for at deltage i den nye koalition "Folkets Enhed" (som er baseret på venstreplatformen i SYRIZA, sammen med mindre tendenser eller dele af disse fra SYRIZA’s venstrefløj, sammen med nogle organisationer fra ANTARSYA og andre mindre venstreorienterede grupper). Selv de, der forbliver i partiet, er skuffede, og bliver der af frygt for, at tingene vil blive endnu værre, hvis højrefløjen kommer i regering. De, der har forladt SYRIZA og er gået med i Folkets Enhed, fastholder en radikal stemning, fordi de har et referencepunkt og et middel til handling.

Dem, der ikke gjorde det, er skuffede og har taget et skridt tilbage og deltager ikke i bevægelsen for nu. KKE medlemmerne har mere tillid til deres ledelse, fordi de føler, at deres ledere sagde sandheden og indtog en klar holdning. Så SYRIZA ledelsens forræderi har for en tid styrket KKE ledelsens autoritet og KKE aktivisternes ultra-venstre følelser og holdninger. Unge i almindelighed, som med et overvældende flertal stemte NEJ ved folkeafstemningen, er skuffede og frustrerede over de politiske partier generelt, herunder dem på venstrefløjen. Selv om en stor del af dem stadig vil stemme på vestrefløjen (KKE, Folkets Enhed og også ANTARSYA), vil en endnu større del af dem slet ikke deltage i valget.

Du stiller op som kandidat for Folkets Enhed. Hvor står du? Hvad er de vigtigste punkter i partiprogrammet? Og tror du, det er nok til at løse krisen?

Jeg er kandidat for Folkets Enhed i Athen området. Hovedpunkterne i partiets program er: annullering af den offentlige gæld, Grækenlands exit fra eurozonen og et brud med EU’s politik (og endda exit fra EU gennem en folkeafstemning, hvis det er nødvendigt), nationalisering af bankerne under arbejderkontrol og "folkets" kontrol, annullering af de fattiges gæld til bankerne, nationalisering af "strategiske sektorer" af økonomien under arbejderkontrol og "folkets" kontrol, den radikale transformation af staten i retning af demokrati og magt til folket gennem en grundlovgivende forsamling. Dette program er utilstrækkeligt, selv om det er bedre end SYRIZA’s og går i den rigtige retning. Krisen kan ikke løses på grundlag af kapitalismen. Vi bør tilføje nationalisering af alle de store virksomheder, under arbejderkontrol, med demokratisk central planlægning af økonomien som helhed til programmet. Vi bør også indføre en nedsættelse af arbejdstiden, indtil alle de arbejdsløse kan få et job, hvilket kun er muligt under en planøkonomi.

Vi bør ekspropriere ​​Kirkens og de meget riges ejendom for at dække de umiddelbare behov hos de fattige. Vi bør også indføre ændringer i staten, der ville ændre sin karakter som borgerlig stat. Sådanne ændringer skal være afskaffelse af politiet, som må erstattes af dannelsen af enfolkemilits, en ændring i hærens struktur med folkevalgte officerer gennem soldaterforsamlinger, der kan tilbagekalde dem, med muligheden for at tilbagekalde alle valgte embedsmænd i staten og med en begrænsning af lønnen for alle statsembedsmand til en gennemsnitlig arbejderløn. Det betyder en planøkonomi og en arbejderstat, som ville begynde at etablere socialisme. Vi er også nødt til at indføre en internationalistisk parole i programmet, såsom Europas Forenede Socialistiske Stater til at erstatte EU, med henblik på at vise vejen frem for arbejderne i Europa, fordi socialismen ikke kan bygges udelukkende inden for rammerne af Grækenland. Vi kan starte i Grækenland, men det må så sprede sig til resten af Europa.

Hvad tror du, der vil ske i valget?

Jeg tror først og fremmest, der vil være en høj grad af folk, der afstår fra at stemme til valget. SYRIZA vil fortsat være det største parti i de store byer og arbejderområderne, men det vil miste en væsentlig del af sine tilhængere blandt arbejdere og unge. SYRIZA kan ikke forsvinde overnight, selv om processen for dens degeneration og tilbagegang vil gå hurtigt over de næste par måneder eller få år. Det er ikke klart, om SYRIZA eller Nyt Demokrati vil blive det største parti generelt, men der vil ikke være stor forskel mellem de to. Det er ikke klart, hvor mange partier der vil komme ind i parlamentet. KKE vil få en lille fremgang, på grund af ledelsens ultra-venstre taktik, og heller ikke Folkets Enhed vil få stor opbakning, fordi partiet ikke tilbyder en regeringsløsning i massernes øjne på dette tidspunkt. Men Folkets Enhed kan få flere stemmer end KKE, men ikke mere end 10% i øjeblikket.

Desværre vil fascisterne fra Gyldent Daggry bevare deres opbakning og de kan også få nogen fremgang blandt de skuffede småborgere og lumpenproletariske elementer, der er blevet svigtet af SYRIZA. Måske kan også nogle af de mindre højreorienterede partier, såsom ANEL, Potami og endda Unionen af centrister komme ind i parlamentet. Den næste regering vil sandsynligvis være en koalitionsregering, enten bestående af SYRIZA med PASOK og Potami - og selv Nyt Demokrati, hvis det er nødvendigt - eller Nyt Demokrati med nogle af de andre partier (og endda SYRIZA). Men uanset hvem der er centrum for koalitionen, vil de gennemføre mere eller mindre det samme program, og dette vil være memorandummet og den politik som de europæiske imperialister dikterer.

Hvad har du at sige til arbejdere og unge i Europa?

Jeg vil sige, at de er nødt til at studere erfaringerne fra Grækenland. Først og fremmest at kapitalisme er rædsel uden ende, som de græske arbejdere allerede har forstået, og som arbejderne i andre europæiske lande er begyndt at forstå. Den eneste mulige form for kapitalisme i de kommende år består af nedskæringer, fattigdom og afskaffelse af rettigheder for arbejderklassen og de lavere lag af samfundet. For det andet, at selvom kapitalisterne på trods af alle deres partier, deres medier og deres kontrol af økonomien ikke er stærke nok til at stoppe arbejdere og unge fra at forsøge at ændre situationen, vil det lykkes dem at opretholde status quo, hvis lederne af arbejderklassen ikke er bevidste nok og parate til at konfrontere dem med alle nødvendige midler.

Hvis de ikke er parate til at ekspropriere kapitalisterne, vil de ikke være i stand til at gøre en ende på nedskæringerne og det kapitalistiske system. Så arbejdere og unge i Europa, og først og fremmest alle de mest bevidste elementer blandt dem, der deltager i eller støtter venstrefløjens partier og fagforeninger, bør stræbe efter at skabe en sådan ledelse og have et sådant program, der kan leve op til situationen, når tiden kommer i deres lande. Kun et revolutionært socialistisk program og ledelse vil kunne leve op til opgaven på det tidspunkt og føre kampen til den bitre ende. Kun de marxistiske ideer kan skabe en sådan ledelse, parti og program. Så opbyg den revolutionære tendens i venstrefløjen og arbejderbevægelsen i jeres lande! Gå med i IMT, der kæmper for denne sag!

 

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.