Seneste artikel fra vores græske kammerater i Den Kommunistiske Tendens i SYRIZA, som også er en del af den Internationale Marxistiske Tendens (IMT), om den parlamentariske situation efter valget i Grækenland. Oversat fra www.marxist.com.

16206073456 b4bbdbe164 kI den nuværende situation – der både var forudsigelig og forventelig – i et klima med generel politisk forvirring, desillusion og lave forventninger, accepterer majoriteten af vores partis vælgere mere eller mindre koalitionen med Uafhængige Grækere som “fornuftig”, ud fra argumentet om, at ledelsen af Kommunistpartiet (KKE) har afvist at samarbejde med SYRIZA, og at “der ikke var nogen anden måde” at danne en stabil venstreorienteret flertalsregering. Men er det virkelig tilfældet? Det mener vi ikke!

For det første står det klart for de fleste, at ledelsen af KKE er de hovedansvarlige for, at en venstreorienteret flertalsregering ikke blev realiseret. Selv på et tidspunkt hvor de arbejdende masser har bevæget til kraftigt til venstre på den valgmæssige front, og har givet partier på venstrefløjen og fra den kommunistiske tradition flertal – endda en absolut flertal i de urbane centre – afviser KKE-ledelsen at udnytte dette mandat til at skabe en regering, der kunne regere i den arbejdende klasses interesser. På den måde har de handlet som en moderne Pontius Pilatus, og har fejlet i at fremsætte elementære programmatiske krav, der kunne vise folket de kommunistiske ideers overlegenhed. Med denne sekteriske tilgang mislykkedes de ikke bare i at “afsløre” SYRIZA's ledelse, men gav dem i stedet den politiske undskyldning, de behøvede, for at kunne appellere til såkaldte “allierede” i den borgerlige lejr.

Men denne uacceptable politiske position fra KKE-ledelsens side, retfærdiggør, set fra et klasseperspektiv, på ingen måde SYRIZA-ledelsens valg; at samarbejde med et borgerligt nationalistisk parti, som tvinger SYRIZA til at acceptere Uafhængige Grækeres ultimative krav, der vil forhindre udførelsen af ethvert fundamentalt venstreorienteret, radikalt tiltag fra regeringen. I stedet kunne ledelsen af SYRIZA have lagt en linje, der havde resultere i dannelsen af en uafhængig venstreorienteret regering. Denne kunne have inkluderet følgende:

1) KKE-ledelsen har ikke afvist at stemme for en politik til gavn for arbejdere og for anti-nedskæringspolitik, som bliver fremsat i parlamentet. KKE var i realiteten tvunget til at acceptere dette offentligt. På den vis kunne SYRIZA-ledelsen appellere til KKE – ikke i abstrakt form, men i forhold til specifikke spørgsmål og indenfor fælles fastsatte tidsrammer – om at stemme for en SYRIZA regering i en tillidsafstemning, for eksempel på basis af de forslag til gavn for arbejderne der er indeholdt i  Thessaloniki-programmet (SYRIZA's valgprogram), sammen med andre vigtige lovforslag, som KKE måtte foreslå.

2) Selvfølgelig kunne SYRIZA bede andre partier om at stemme for dem i en tillidsafstemning, inklusiv Uafhængige Grækere, men uden at danne en koalitionsregering med dem. Det ville have været den første rigtige test af den – i vores øjne overfladiske, demagogiske og inkonsekvente - “anti-memorandum” politik som Uafhængige Grækere fører.

3) Selv hvis ledelsen af KKE skulle nægte SYRIZA denne meget specifikke og midlertidige programmatiske aftale og tillidsstemme, burde SYRIZA øjeblikkeligt have udskrevet valg igen. Ved konsekvent og tålmodigt at forsvare behovet for en uafhængig venstreorienteret regering og ved at basere sig på det betydelige folkelige momentum til støtte for SYRIZA, særligt i de urbane centre, ville lederne af SYRIZA kunne have forøget partiets stemmeandel og blive i stand til at regere med et komfortabelt parlamentarisk flertal.

En sådan position ville have vist i praksis, at SYRIZA tog virkelige, ærlige og fornuftige skridt mod en koalition med KKE, i stedet for tomme, symbolske meldinger i den retning. Men hvad gjorde lederne af SYRIZA i stedet? I sin tale på valgaftenen, appellerede vores kammerat Statsminister ikke specielt til KKE. Den generelle offentlige position fra SYRIZA-ledelsen lod til at være, at man satte alle potentielle samarbejder på lige fod, lige fra samarbejde med KKE, over det borgerlige, neoliberale pro-nedskæring/memorandum parti “To Potami”, til samarbejdet med det borgerlige, populistiske, anti-memorandum, højrefløjsparti Uafhængige Grækere. Dette var imidlertid kun den officielle holdning, da det var tydeligt, at ledelsen af SYRIZA allerede havde forberedt at danne koalition med Uafhængige Grækere. Dette blev uden tvivl kraftigt hjulpet på vej, både af KKE's sekterisme og af presset fra borgerskabet. På samme tid har ledelsen for SYRIZA hyklerisk præsenteret ethvert skridt mod nyvalg som “en politisk unormalitet”.7133169965 12baf4da6c h

Den Kommunistiske Tendens i SYRIZA har i går (26/1) offentligt udtrykt og argumenteret for sin uenighed med valget af Uafhængige Grækere som koalitionspartner. Det er et uheldigt valg og frem for alt er det politisk forkert. At skabe en koalition med et nationalistisk højrefløjsparti, der offentligt erklærer sig som det borgerlige etablissements garanti mod “venstrefløjens udskejelser”, når det stadig er muligt at danne en uafhængig venstrefløjsregering, er en stor fejltagelse.

Vi forstår fuldt ud hvorfor almindelige arbejdende mennesker, som stemte på SYRIZA, ser Uafhængige Grækere som en “nødvendig allieret mod nedskæringerne”. Forvirringen og illusionerne hos alle disse mennesker vil imidlertid hurtigt fordampe, på basis af de kommende begivenheder.

Men ikke desto mindre må vi sige ærligt, at for ledelsen for vores parti, betyder samarbejde med Uafhængige Grækere ikke det samme . For den nuværende ledelse af SYRIZA er det en undskyldning for at undgå de radikale forpligtelser, som en uafhængig venstreorienteret regering ville betyde, og det er yderligere en måde at berolige den græske herskende klasse, for at forsone sig med sidstnævntes økonomiske og politiske magt.

I dette kritiske øjeblik, hvor ledelsen af “Venstreplatformen” [venstrefløjen i SYRIZA] burde have ydet den største modstand mod det ødelæggende samarbejde med Uafhængige Grækere, og konsekvent have forsvaret behovet for en uafhængig venstreorienteret regering, har de desværre vendt det blinde øje til, og er gået med i regeringskoalitionen med den populistiske højrefløjsbande som udgøres af de Uafhængige Grækere.

Den Kommunistiske Tendens opfordrer alle venstrefløjsaktivister i SYRIZA til at modstå al snak om “uundgåeligheden” af alliancen med Uafhængige Grækere og at kæmpe sammen for følgende:

Kæmp for at der ikke bakkes tilbage på de venstreorienterede løfter til gavn for arbejderklassen, som var i SYRIZA's valgprogram.

Tålmodigt at forsvare behovet for at bryde regeringsalliancen med Uafhængige Grækere og for en venstreorienteret flertalsregering på et socialistisk program, for at afskrive gælden og fjernelsen ikke bare af nedskæringsmemorandummet, men også selve kapitalismen der har frembragt alle disse tiltag. 

(27/01/2015)

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.