I en ny undersøgelse fra det formentlig mest respekterede analyseinstitut i USA – Pew Research Center – blev 1500 tilfældigt udvalgte amerikanere bedt om at beskrive deres reaktion på ord som ”kapitalisme” og ”socialisme”. Pew opsummerede resultatet af undersøgelsen med overskriften: ”Socialisme ikke så negativt, kapitalisme ikke så positivt”.

Blot et spinkelt flertal på 52 procent af alle amerikanere reagerer positivt på ”kapitalisme”. 37 procent siger, at de reagerer negativt, og resten er ikke sikre.

Blandt de unge mellem 18 og 30 er det kun 43 procent, der beskriver ”kapitalisme” som positivt, og 43 procent beskriver ”socialisme” som positivt. Med andre ord er unge delt ligeligt mellem kapitalisme og socialisme.

Blandt demokrater er der 47 procent, der ser kapitalisme som positivt og 44 procent, der ser positivt på socialisme. Det er umuligt at vide, hvad folk mener med ordene, men det er tydeligt, at interessen for socialisme er tiltagende.

Professor Charles Derber fra Boston College siger: ”På næsten hvert eneste store spørgsmål, lige fra støtte til mindsteløn og fagforeninger til et valg om diplomati frem for magtudøvelse, dyb bekymring for miljøet, en tro på at de store virksomheder undergraver demokratiet, samt opbakning til for eksempel understøttelse og sygesikring, har det progressive synspunkt været stærkt og relativt stabilt. Hvis ’socialisme’ betyder opbakning til disse ting, tegner Pew-undersøgelsen et billede af et land, der ligger til centrum-venstre. Hvis socialisme betyder en søgen efter et ægte systemisk alternativ, så fremtræder USA – og især landets unge – som overvejende socialdemokratisk, eller i en – for størstedelens vedkommende – søgen efter en mere kollektiv, grøn, fredelig og social retfærdig orden.”

Dette kommer på et tidspunkt, hvor medierne fortæller, at ”Tea Party” bevægelsen repræsenterer det sande ansigt for protest og frustration i USA. Det sidste, de ønsker at give nogen, er ideen om at den ophobede utilfredshed kan blive udtrykt i en venstreorienteret retning. Men før snarere end senere kan vi være sikre på, at det vil blive tilfældet – og i stor stil.

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.