Bolshevism – the road to revolution (Bolsjevisme – vejen til revolution, red.) forklarer historien bag bolsjevikpartiet, der bragte den russiske arbejderklasse til magten i 1917. Denne bog, som Alan Woods – en leder af den Internationale Marxistiske Tendens og britisk marxistisk teoretiker – har skrevet, er frem for alt en manual til opbyggelse af det revolutionære parti i dag, hvilket tager sit udgangspunkt i bolsjevismens erfaringer. Med dette mål i tankerne, undersøger bogen lærdommene fra klassekampen i den periode og videregiver dem til den nye generation af revolutionære. Værkets værdi bliver bekræftet ved at det er et politisk referencepunkt for revolutionære over hele verden.

Den kendsgerning, at præsident Chavez læser bogen på dette afgørende tidspunkt af revolutionen viser, at præsidenten leder efter ideer, som kan føre revolutionen fremad mod socialisme og ideerne fra den Internationale Marxistiske Tendens. Chavez brugte bogen til at understrege forskellige aspekter, da han talte til lederne af det forenede socialistparti PSUV.

Ved to begivenheder, der blev afholdt i anledning af de interne valg i PSUV af kandidater til borgmester- og guvernørposter, sagde Chaves foran et publikum, der hovedsageligt var sammensat af PSUV-ledere, at han var i gang med at læse en bog af en af sine gode venner, Alan Woods – og fremviste et eksemplar af ”Bolshevism – the road to revolution”. Han læste et uddrag fra bogen under begivenheden, der blev transmitteret direkte på TV. Chavez forsøgte at understrege betydningen af det revolutionære parti, og brugte to afsnit af Alan Woods’ bog til dette formål. Det første uddrag var et citat fra Trotskij i starten af bogen, og det understregede, hvilken karakter PSUV’s ledelse bør have:

”I året 1917 gennemgik Rusland den største sociale krise. Man kan imidlertid, på baggrund af alle historiens lærdomme, sige med sikkerhed, at hvis der ikke havde været et bolsjevikparti, da ville massernes umådelige revolutionære energi været forbrugt i sporadiske eksplosioner, og de store omvæltninger ville være endt med det sværeste, kontrarevolutionære diktatur. Klassekampen er historiens vigtigste drivkraft. Den har brug for et korrekt program, et bestemt parti, en troværdig og modig ledelse – ikke skrivebordshelte og parlamentariske fraser, men revolutionære, der er klar til at gå hele vejen. Det er oktoberrevolutionens vigtigste lærdom.” (http://www.marxists.org/archive/trotsky/1935/11/october.htm)

Han henvendte sig til PSUV-lederne og gentog sætningen; ”Den har brug for et korrekt program, et bestemt parti, en troværdig og modig ledelse – ikke skrivebordshelte og parlamentariske fraser, men revolutionære, der er klar til at gå hele vejen.” Han sagde, at PSUV-lederne skulle tilpasse sig til denne sætning fra Trotskij.

Den næste dag, lørdag den 31. maj, som var det sidste møde før valget den 1. juni, og som også blev vist direkte på landsdækkende TV, citerede han igen fra Alan Woods’ bog, og oplæste en del af indledningen:
”Tilstedeværelsen af et revolutionært parti og ledelse er ikke mindre afgørende for klassekampens udfald end kvaliteten af en hær og dens generalstab er i en krig mellem nationer. Det revolutionære parti kan ikke blive improviseret efter en pludselig indskydelse, ligesom en generalstab heller ikke kan blive improviseret ved krigens udbrud.”
Chavez understregede, at han mente, at sammenligningen med generalstaben i en hær er meget rammende.

Dette er et resultat af den Internationale Marxistiske Tendens’ ideers stigende indflydelse i den bolivariske bevægelse. Ved tidligere lejligheder har præsident Chavez også nævnt Alan Woods i forbindelse med bogen ”Reason in Revolt”.
Chavez’ anbefaling af bogen kommer blot to uger før en Tourné med Alan Woods, hvor han vil tale ved offentlige møder i Venezuela, som er arrangeret af Corriente Marxista Revolucionaria. Den britiske marxistiske teoretiker kommer til Venezuela for at præsentere udgivelsen af sin nye bog ”Reformisme eller revolution – marxisme og socialisme i det 21. århundrede” (Reformism or revolution - Marxism and Socialism of the 21st century). Denne bog er et svar til Heinz Dietrich, hvis forslag til den venezuelanske revolution går ud på forsoning med oligarkiet og spreder forvirring og legitimerer reformisternes opfattelse af socialisme i det 21. århundrede. Bogen vil blive udgivet i Venezuela af Imprenta de Mérida i samarbejde med Frederik Engels Stiftelsen.

CMR’s hjemmeside vil snart offentliggøre programmet for Alan Woods’ tourné i Venezuela.


Alan Woods og Hugo Chavez

Yderligere information

Denne side bruger cookies. Du kan se mere om dem HERVed din fortsatte brug af vores side accepterer du vores Persondatapolitik.